Episode 48-52

For å kunne lære mer av de dykkene hvor det oppstår problemer, og hvor dykkeren selv kan fortelle hva som skjedde, legger vi her ut episodeskjema hvor hendelsen er beskrevet.


52. Ble dårlig etter to dykk

 

Ble dårlig etter lang dykkedag.

 

Fire personer var samlet ved Saltstraumen for ei dykkerhelg. Etter et strømdykk tok gruppa en pause på i overkant av fem timer.Dykk nummer to var et roligere veggdykk med noe strøm.

Cirka 50 minutter etter dykket ble en av de dårlig. Han følte seg uvel, ustødig og kastet opp. Han fikk raskt O2 og ble bedre. Det ble fortsatt å gitt oksygen i ca 2,5 timer før han la seg til å sove. Han ville ikke at det ble tatt kontakt med dykkerlege, da han mente han bare var sliten.

En i gruppa var turnuslege, og han undersøkte pupiller, førlighet, styrke og almenntilstand før dykkeren fikk gå til sengs. 

Vedkommende tok det med ro resten av helga, og han avstod fra å dykke. Han følte seg fin, men var fortsatt litt ustødig. Han dro til doktor mandag formiddag, og ble deretter sendt direkte til Tromsø for behandling i trykk kammer. Dykkeren ble raskt bedre etter første behandling. Han hadde vestibular bends (bends balanseorgan/indre øre) og fikk 1 måned dykkerforbud.

Dykkeren opplever ingen ettervirkninger så langt, med unntak av at han reagerer på sterkt lys. Han har dykket flere dykk etter at forbudet ble opphevet.

I ettertid ser gruppa at mulig årsak til hendelsen er lite søvn, mye kaffedrikking og lite vann i løpet av dagen. Det var av stor betydning at dykkeren raskt fikk O2 lenge, men gruppa ser at det var feil å ikke ringe dykkerlege. – Vi har fått en kraftig lærepenge om at trykkfallssyke kan ramme vilkårlig, og man skal ikke gjøre medisinske vurderinger selv, sier den tilsendte rapporten.

 

51. Feil på pusteventil


Pusteventil blåste ustanselig.


Omtrent 30 minutter ut i et lite krevende dykk tar dykker A kontakt med dykker B og signaliserer problemer med pusteventilen sin som blåser ustanselig.

Dykker B gir henne umiddelbart sin reserveventil. På dette tidspunkt har dykker A begynt å få litt panikk etter å ha svelget vann. Dykker B beslutter umiddelbart at dykket avbrytes. Begge dykkere gikk raskt og men kontrollert til overflaten.  På overflaten har dykker A lett panikk og sliter med hyperventilering. Dykker B hjalp dykker A umiddelbart med å fylle luft i vesten for å sikre oppdrift. Etter noen minutter roer dykker A seg ned og svømmer selv inn til land.

Siden oppstigningen ble foretatt kontrollert og dykket var langt innenfor sikkerhetsmarginene ble det ikke foretatt nytt dykk med dekostopp.

 

50. Munnstykke løsnet


Munnstykke på backupventil løsnet under under bassengdykk på grunnkurs.

Eleven fikk panikk og svømte til overflaten. Instruktøren fulgte etter med tanke på å donere luft. Kurseleven som pustet med hovedventilen hadde masken av, og ble sittende igjen på bunn. Vedkommende tok tilbake sin egen ventil og ble sittende til han ble assistert opp.
Eleven fikk et lite sjokk, men var i stand til å fortsette kurset.


49. Dårlig buddysjekk


Stress, manglende erfaring og dårlig buddysjekk førte til at dykkeren glemte å koble til draktslangen.

Vedkommende fikk pusteproblemer og panikk. Buddyen droppa blyet og dykkeren steg opp til overflata. Søk etter blyet førte ikke fram.


48. Pustet dårlig under oppstigning

 

På klubbdykk i sørlandsklubben i april 2011 var sju personer med. Båten ankret opp i en bukt, og to par gikk i vannet. Da disse kom opp, gikk de siste tre ned. Etter ca. 30 min. kommer en dykker opp ved båten. Bobler fra de andre var å se rundt. De siste dykkerne kommer opp et par minutter senere.

Den ene av disse setter seg på en kasse og hoster.

På spørsmål fra dykkeleder svarer mannen i femtiårene at han tror han har holdt pusten for lenge oppstigning. Man kan høre surkling fra lungene og han hoster opp litt blod. Nå skjer mange ting på en gang.

 

  • Personen får hjelp med å få av utstyret
  • Han blir gitt oksygen
  • Det blir ringt 113
  • Anker blir heist og det blir satt kurs mot land

 

På vei inn holdes kontakt med 113. Ambulanse vil vente i havna. Mannen mener det hjelper med oksygen. Klubbleder blir orientert. Ambulansen kjører til Lyngdal, og ferden går videre med helikopter til Kristansand sykehus. Det er ikke mistanke om trykkfallsyke, og ikke behov for trykkammer.

Personen blir til overvåkning over natten. Han blir utskrevet neste dag med konklusjonen om rift i en lunge.

Dykkeren sier at han nå vil holde fokus på å puste ut og aldri holde pusten under oppstigning.

 

 

Tips en venn
Tips en venn

 Makeweb CMS