Episode 8-13

For å kunne lære mer av de dykkene hvor det oppstår problemer, og hvor dykkeren selv kan fortelle hva som skjedde, legger vi her ut episodeskjema hvor hendelsen er beskrevet.


13. Presset ned av strøm

Dykkeren ble presset ned og ut i Saltstraumen under et nattdykk. Han prøvde å bli positiv ved å fylle luft i drakt og vest. Da dette ikke ga resultater, ble vektbeltet droppet. Etter dropp av belte steg dykkeren opp til oksygenbehandling i følgebåten.

12. Nytt utstyr

Dykkeren var vant til å bruke  2 x 300 bar x 10 liters flaskesett. Ved dette dykket hadde vedkommende nytt utstyr og bare 1 x 300 bar x 10 liter. Flaska hadde et trykk på 220 bar, og vedkommede glemte å sjekke trykket under dykket. Ved kameratsjekk fikk han inntrykk av at buddy ikke hadde ekstra ventil - noe som ikke var tilfellet.

Etter omtrent 35 minutter var dykkeren tom for luft. Dybden var da 15 meter. Vedkommende viste frem manometeret og ga oppstigningssignal. Buddy sjekket sitt manometer og så opp igjen. Da var dykkeren på veg opp.

Oppe i båten ble det gitt oksygen i 30 minutter. Det var ingen symptomer på trykkfallssyke, verken før eller etter at oksygen ble gitt.

11. For sterk strøm

Dykkingen foregikk i Saltstraumen. Turens første dykk hadde vært utenfor strømmen, og på det andre dykket gikk ni dykkere samtidig ut i strømmen. Det involverte paret var sist ut i denne gruppen. Planen var et forholdsvis grunt dykk, omtrent 15 meter, og paret skulle følge strømmen langs en vegg. På 7-8 meters dybde ble de dratt utover av strømmen. Dykkeren fylte luft i vest og drakt, men ble fremdeles dratt nedover. Blybelte ble droppet på 37 meter. Etter droppet gikk det sakte oppover, 3-4 meter i sekundet i starten, raskere etter hvert. Vel oppe var de andre dykkerne spredd ut over fjorden. Syv av ni dykkere hadde blitt tatt av strømmen. Det gikk bra med alle.

10. Luft i bena

Dykkeren fikk luft i bena nede på 20 meter, og klarte ikke å snu kroppen i riktig stilling da svømmeføttene gled av. På bakgrunn av dette ble blybelte droppet. Situasjonen oppstod fordi drakten var for stor.

9. Vestlekkasje

Vedkommede lå i overflaten og ventet på å bli plukket opp av båt da det oppstod lekkasje i vesten. Det var noe bølger og strøm. Dykkeren valgte å droppe blybeltet for å unngå en potensielt farlig situasjon.

8. Lite luft

Dykkeren hadde lite luft igjen, og hadde ikke tid til dekompresjonsstopp. Forebyggende oksygenbehandling ble gitt på overflaten.

Tips en venn
Tips en venn

 Makeweb CMS