Fridykking, nye el-sparkesykler og Norges Dykkeforbund

Hva tenker du når du leser fridykking? Kanskje du assosierer det med ekstremsport. En sær nisje en gjeng på Vestlandet holder på med, avansert snorkling eller noe forbeholdt tropisk farvann? Foto: Aleksander Nordahl


Foto: Frivannsliv


Kanskje du har konkludert med at du egentlig ikke har peiling. Uansett, du har ikke tatt feil. Fridykking har en stort spekter av former og blir brukt om alt fra litt snorkling i tropene til dype forskningsdykk under isen.


Fellesnevneren, om det er fridykking blant koraller eller spekkhoggere, er at man holder pusten mens man svømmer rundt under vann. 


(Foto: Aleksander Nordahl)


Fridykking var inntil for omtrent ti år siden ansett som en aktivitet man lærte barna før de kunne begynne med apparatdykking. Ingenting feil i det heller. Fridykking er ypperlig som introduksjon til vannet og sjøen, som vanntilvenning eller for å kurere vannskrekk. Dog er fridykkingens allsidighet så mye enn det, og det fant man etterhvert ut av. 


(Foto: Frivannsliv)

For å illustrere en viktig prinsipiell forskjell mellom apparatdykking og fridykking; ta de nye el-sparkesyklene som har dukket opp i Oslo i det siste. De er ekstremt hendige for å komme seg rundt i de trange enveiskjørte gatene i hovedstaden. Velger du en personbil for å komme deg rundt i Oslo sentrum nå om dagen, gjør du noe dumt. På tilsvarende måte bruker du ikke el-sparkesykkelen når du skal på fjellet? 


Sånn er det med disse to formene for dykking også. Skal du dykke i huler, på dype vrak eller ligge helt i ro og se på nakensnegler er dykking med luft på ryggen løsningen. Derimot, hvis du skal komme tett på fisken, gå opp- og ned så lenge du vil og gjerne svømme et stykke er fridykking et naturlig valg. 


(Foto: Aleksander Nordahl)


I utgangspunktet blir fridykking med andre ord en enkel hobby. Du trenger en maske, snorkel og svømmefinner, gjerne også et lag med dykkerdrakt på kroppen her til lands, og så er du i gang. De fleste fridykkerne oppholder seg inntil et minutt om gangen under vann ned til omtrent 15 meters dyp, det er her lyset er best og det meste av fjordenes levende vesener oppholder seg. Rekreasjonsdykk, om det er for å oppleve verden under vann, sanke skjell til middagen, jakte fisk med harpun eller ta bilder, kan ta mange timer. 


(Foto: Frivannsliv)


Det er likevel hva du gjør det til; med litt erfaring blir alle flinkere under vann. Progresjonen eksponensiell og opplevelsene blir bare mer og mer imponerende. (Foto: Aleksander Nordahl)


Innen fridykking er også et sett konkurransegrener som undervannsrugby, apnea og undervannshockey. Felles for dem er at konkurransen skjer under vann på ett pust. Kort fortalt minner undervannsrugby om vanlig rugby, bare at det dreier seg om å gjøre tilsvarende under vann med finner og maske. Samme gjelder hockey der utstyret er byttet ut med svømmefinner og en litt mindre kølle. Apnea er der fridykkerne går ned langs line, i særs kontrollert form, og konkurrerer i å komme dypest og lengst under vann.

Interessert i undervannsrugby? Sjekk ut de siste høydepunktene fra Norgesmesterskapet i juni. 

Apnea kan gjennomføres i både sjø og basseng. Hva synes du om prestasjonene fra Norgesmesterskapet i apnea basseng 2019? 

Med andre ord er fridykking akkurat det man velger å gjøre det til. For noen er de vakreste opplevelsene helt inne i fjæra og for noen er det mutters alene i det dype blå. Uansett hvilken del av spekteret man velger å dykke i, har Norges Dykkeforbund kompetanse og utdanningssystemer og for å fridykke på en sikker måte. Det virker kanskje banalt å ta et kurs når ambisjonen er å snorkle, men tilbakemeldingen fra de over 700 nye fridykkerne som utdannes hvert år er enstemmig: Du får mye mer ut av tiden i vannet etter kurs. 


(Foto: Frivannsliv)

Ser du etter et fridykkerkurs? Vi har klubber, instruktører og andre aktører som holder fridykkerkurs i hele Norge. Sjekk ut Frivannsliv, Fridykker eller ta kontakt for tips til en lokal klubb som holder kurs. Det er i løpet av 2019 holdt kurs fra Vadsø i nord til Kristiansand/Søgne i sør. 

Ta kontakt med din nærmeste klubb - se klubbkartet eller Stian Olsen i administrasjonen i Norges Dykkeforbund på dykking@nif.idrett.no for informasjon om hvordan du kommer i gang. 


(Foto: Frivannsliv)

Tekst: Helge Løvskar, Spearos Oslofjord

[Tilbake]

 Makeweb CMS