Minneord: Dykkeren Thorstein Christiansen

Minneord skrevet av Lene og Bjørn i Larvik Dykkerklubb. Thorstein Christiansen er en av åtte personer som har blitt tildelt NDFs høyeste utmerkelse.  


Født 6 april 1940, død 12 april 2019.


Så kom meldingen vi hadde fryktet en stund, Thorstein orket ikke mer. Du var en bauta, en klippe, en historiker i dykkemiljøet.  Fjell blir ikke bare borte, og vi kommer til å måtte bruke noen dager på å fatte at du ikke lenger er her. Tomrommet i Larvik Dykkerklubb blir stort. Du hadde din egen plass på klubbhytta. Din stol, din plass, alltid til stede på klubbkveldene hver tirsdag selv om det ikke kom noen, den kvelden var det lys i lokalene og du var på plass. Syvende far i huset ble du kalt, alltid blid og i godt humør. Auraen din vil alltid være igjen i Larvik Dykkerklubbs lokaler. Vi vil huske deg for din positivitet, ditt gode humør og ditt engasjement for klubben og dens medlemmer.


Ikke bare i den lokale dykkeklubben i Larvik vil du bli husket. Norges Dykkeforbund kjente du ut og inn, og alle kjente deg. Hvor mange dykketing og ledermøter du har vært med på har vi ikke oversikten over, men at det er mange hersker det ingen tvil om. Formann i Vestefold Dykkekrets var du fra den ble startet. Den hadde nok ikke eksistert hvis ikke du tilfeldigvis ble med en kveld hvor etableringen skulle diskuteres. Nei, var jo et sjelden ord i din munn og Vestefold dykkerkrets ble etablert med deg som formann den første kvelden du var der. 


Du var en foreningsmann av de sjeldne og engasjerte deg i flere klubber og lag. Larvik historielag og Fresjeborgens venner var du også en aktiv bidragsyter i. Dugnadsviljen var også noe utenom det vanlige, da Larvik Dykkerklubb skulle bygge nytt klubbhus var du alltid til stede, og var det vedlikehold på båter eller utstyr var det nesten vanskelig for andre å slippe til. Skraphandleren ved siden av jobben din ble flittig benyttet som leverandør til vedlikeholdet og til nytt dykkerutstyr.


Mange historiske vrakdykk rundt om i Norge har det blitt, og historier med deg vil bli husket i lang tid når det gjelder dykkerturer med spesielle hendelser. Din assistanse med lapping av drakter, mekking på båtmotorer og luft kompressorer vil også bli husket. Du fikk mange av oss trygt hjem igjen når noe av utstyret sviktet. Du var en pioner når det gjelder tilpasninger av dykkerutstyr og søks utstyr. En stor takk for alle turene, glemmer dem aldri.


Så var det alle sokningsoppdragene vi var sammen om. Hadde noen blitt borte på havet så skulle de finnes, så de pårørende fikk visshet om hva som hadde skjedd. Det ble mange, til tider kalde og slitsomme dykk, men du ville ikke avslutte et søk før vedkommende som var savnet var blitt funnet. Husker fortsatt godt hjemturene i en liten kald gummibåt med likposen om bord. Oppdrag avsluttet.


Du rakk å bli 79 år, men ble aldri gammel. Kommunikasjon med alle barna som også var med på mange av dykkerturene inspirerte dem til å se gleden ved havet og alt det som fantes der nede. Enkelte ganger fylte du opp gummibåten med små kommende dykkere i fargesprakende redningsvester for så å kjøre rund med dem med deg ved roret. Hylende av fryd over nye opplevelser var det ingen tvil om at dette var spennende for kommende dykker generasjoner.


De siste årene har vært preget av sykdom og vi så at du slet mye, likevel var aldri smilet langt unna, nå har du fått hvile.


Du vil alltid bli husket og savnet hos de som fikk bli kjent med deg. Sørg ikke over at jeg er død, men gled dere over at jeg har levet, sto det i dødsannonsen. Vi skal prøve det, men det kommer til å ta litt tid.


Hvil i fred.

Bjørn og Lene for Larvik Dykkerklubb.


Begravelsen blir 30 april kl. 12 i Undersbo Kappell i Larvik. 
[Tilbake]

 Makeweb CMS