Undervannsrugby krever et minimum av utstyr. Foruten svømmedrakt har spillerne dykkermaske, snorkel og svømmeføtter. For å kunne se forskjell på de to lags spillere, benyttes hvite og blå hetter. Disse hettene er også utstyrt med ørebeskyttelse.
 
Undervannsrugby er en av NDFs tre konkurransegrener. Sporten utøves av sportsdykkerklubber over hele landet. CMAS arrangerer europamesterskap og verdensmesterskap. Spillet foregår på tvers av den dype delen av et tradisjonelt innendørs 25 meters basseng. 
 
 

Dommere og regler

I kamper vil det være tre dommere. En landdommer kontrollerer tid, riktig innbytte og spill ved overflaten. To vanndommere, hvor minimum den ene er utstyrt med pressluftapparat, kontrollerer spillet under vann fra hver sin side av banen. Et kraftig signalanlegg sørger for at alle hører når dommeren markerer for mål. Frikast eller start og stopp av spillet.

Under spillet er mye tillatt, men selvfølgelig ikke alt. Man har lov til å angripe ballførende spiller, og ballførende spiller kan selv angripe andre spillere. Farlig spill, slag og spark er ulovlig, likeledes er det forbudt å angripe andre spilleres utstyr som maske, drakt og svømmeføtter.

 

Hvem spiller?

Undervannsrugby kan spilles av alle med noenlunde vannfølelse og fysisk form. Sporten drives i mange sportsdykkerklubber over hele landet. For å spille aktivt kreves minimum lisens og medlemskap i klubb tilsluttet NDF.

Det finnes spillere i alle ambisjonskategorier, fra spesialiserte landslagsspillere til hobbyspillere på klubbplan. En rekke arrangementer både innenlands og utenlands sørger for aktivitetstilbud på alle plan. 

 

Undervannsrugby er et meget engasjerende ballspill. Den tredimensjonale bevegelsesfriheten åpner utrolige muligheter for teknikk og taktikk, og det er derfor ytterst vanskelig å mestre spillet. Undervannsrugby er ypperlig for sportsdykkere som vil øke vannfølelsen.


Velkommen til en spennende tredimensjonal sport!

Hvordan kommer jeg i gang?

Er undervannsrugby noe for deg? Ta kontakt med administrasjonen så setter vi deg i kontakt med en klubb nær deg! 

Nora Menous Jordbru
Nora Menous Jordbru
Idrettskonsulent

Nora er i permisjon frem til 5. mai 2025. Ta kontakt dykking@nif.idrett eller 21 02 90 90 ved henvendelser. 

E-post: nora@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Konkurranser (undervannsrugby, foto & film, apnea), samordnet rapportering, antidoping

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond