Vi er så glade for å starte vårt eget matprosjekt - Mat fra havet! Vi ønsker at folk skal få oppleve kystfriluftslivet, gjennom økt kunnskap og praktisk erfaring med bærekraftig sanking og tilberedning av havets råvarer.

Alle trenger en lavterskel mulighet til å komme seg ut for å oppleve kystlinjen vår – for den byr jo på så mye fint (og godt!😋). Spesielt barn og unge. På aktivitetsdagene håper vi å kunne vekke interressen for det som befinner seg i fjæra og under havoverflaten.

Alle! Absolutt ALLE er velkommen på aktivetsdag. Du trenger ikke være dykker eller medlem av klubb for å delta. Vi håper spesielt at barn og unge tar turen. Ta med familien, naboen eller en god venn på en fin dag i fjæra! 

Vi håper dykkeklubbene vil være med å arrangere denne dagen, ta kontakt med oss. 

Kle deg etter været! Vi skal være ute i mange timer, så sjekk værmeldingen og kle deg deretter ☀️🌧️ 

Ellers er det fint om du tar med:

  • Saks (hagesaks eller kjøkkensaks)
  • Kniv og gaffel (Kniven vil vi bruke til å sanke albueskjell, så ta en du ikke er redd for)
  • Tallerken og kopp
  • Støvler (anbefales da vi oppholder oss en del i fjæra) 

Hvis du trenger å låne klær og utstyr anbefaler vi å oppsøke din lokale Hjem | BUA

 

 

Norges Dykkeforbund arrangerer fem aktivitetsdager med tema «sanking og matlaging», fordelt utover landet. Aktivitetsdagene vil skje i løpet av sommerhalvåret 2025.

Deltakerne på disse dagene vil få teoretisk og praktisk kunnskap om hvordan de kan sanke og tilberede råvarer fra havet på en bærekraftig måte. 

1. Kunnskapsdeling om hva og hvordan vi kan høste fra kystsonen. Innholdet her vil ta utgangspunkt i hva man kan forvente å finne lokalt hvor aktivitetsdagen finner sted.

2. Sanking med veiledning fra våre fantastiske dykkere og biologer.

3. Tilberedning og oppgavefordeling hvor det fastsettes en meny, og deltakerne fordeles på grupper.

4. Havets festmåltid for alle som har deltatt. Dette blir en anledning for å dele erfaringer! Norges Dykkeforbund har allerede en etablert gruppe med unge voksne som er utdannet innenfor dykking og marinbiologi, som fokuserer på mat fra havet.

Prosjektet tar i bruk denne gruppen av omreisende veiledere på prosjektets aktivitetsdager. I tillegg vil vi kontakte lokale dykkeklubber som kan bistå ved å fange råvarer under havoverflaten, vise frem dykking og dele lokalkunnskap.

IMG_1926.jpeg

Vi har vært med Norsk Friluftsliv og profilene Safari, Selene og Angelika ut for å sanke og tilberede mat fra havet. Dette falt i stor smak hos alle samme! Foto: NDF

Prosjektet støtter opp om forbundets langtidsplan, spesielt delmålet samfunnsengasjement, i tillegg til aktivitsutvikling og kompetanseutvikling.

Under delmålet samfunnsengasjement, vil vi "bidra til å sette fokus på FNs bærekraftsmål for liv i havet, og bidra til bevisstgjøring av hva som finnes i havet", og "bidra til at barn og unge skal få positive opplevelser med undervannsaktivitet".

📆 24. mai 📍 Trondheim 

📆 28. Juni 📍 TBA

📆 26. Juli 📍 TBA

📆 16. August 📍 TBA

📆 13. September 📍 TBA

Sees vi? Meld deg på aktivitetsdagen som passer deg nedenfor:
Vi vil publisere påmeldingsinformasjon til de ulike aktivitetsdagene fortløpende. 

Trondheim 24. mai

Trondheim 24. mai

Allerede 24. mai arrangerer vi Mat fra havet i Devlebukta i Trondheim. Vi legger opp dagen etter tidevannet og arrangementet foregår kl.14:00 - 19:00.

Meld deg på her!
Lofoten 16. august

Lofoten 16. august

På høsten trekker vi oss nordover til Lofoten og kråkebolleørkenen. Tidspunkt, sted og påmelding kommer!

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond