«Fridykkerkurs for unge i Asker» fikk 10 000,- kroner i støtte fra Røyken og Hurum Avis og Sparebankstiftelsen DNB i 2022. Prosjektet er både knyttet til tidligere fridykkerkurs, men også fridykkerkurs fremover.
Unikt prosjekt: Det er et unikt prosjekt Røyken Sportsdykkerklubb har fått til med støtte fra Røyken og Hurum Avis og Sparebankstiftelsen DNB. Foto:Rune Strand
– Det virker kanskje litt forvirrende, sier barneidrettsansvarlig og leder i Røyken Sportsdykkerklubb, Anne Brit Strupstad, før hun fortsetter.
– Røyken Sportsdykkerklubb har hatt fridykkerkurs og fridykkertrening i Røykenbadet i flere år nå. Vi har et kurs om høsten og et om våren. Noen avslutter etter ett kurs, og andre kommer tilbake for å øve mer før de går videre på neste kurs eller nivå, forklarer hun.
Fridykking for alle: Her i Røykenbadet trener deltakerene på eget nivå.
På kryss og tvers av kompetansenivå
«Fridykkerkurs for unge i Asker» er dermed knyttet til både fortid og fremtid, da noen fortsetter fridykkingen basert på tidligere nivå mens andre kommer seilende inn som helt nye. Kurset tilrettelegges for alle, uansett om de er på CMAS*, CMAS** eller CMAS*** nivå.
I dag er det åtte unge fridykkere som samles under stupetårnet i Røykenbadet. Klokka er 18:00 – bassengtiden begynner 18:15. Det er Rune Strand som er ansvarlig for dagens trening, og alle åtte deltakere slår ring rundt han før start.
– I dag skal vi prøve å få tatt noen kule bilder og filmer av dere under vann! Asker Idrettsråd har en julekalender gående, og de vil gjerne ha oss i en av lukene sine. Da må vi jo få til en kul film eller to, forteller han engasjert.
Fra 8 til 19 år
I det klokken bikker 18:15 glir fridykkerne automatisk ut i ulike grupperinger. Gjerne to og to, eller små grupper på tre. Det er nå man ser de ulike nivåene og aldersspennet i gjengen. Yngst er Kristian på 8 år. Eldst er Karoline på 19. Likevel passer de utrolig godt sammen.
– Det er gøy å se er at man med stort aldersspenn likevel kan fungerer så bra som en gruppe, kommenterer Strand før han hopper i vannet.
Fridykkerne spres utover bane 5 og 6, som er de banene fridykkertreningen har fått tildelt i dag. Vanligvis får de bare bane 5, men i dag var de heldige og fikk bane 6 også. I tillegg får de bruke en trekant av stupebassenget til de øvelsene som krever 3-meters dybde.
Det er der Marte (17) og Karoline (19) hovedsakelig oppholder seg i dag.
På den dype delen.
Øvelse gjør mester: Karoline (19) øvde på øvelsene til CMAS*** sertifiseringen i Røykenbadet denne onsdagen. Foto: Rune Strand
Marthe (17) har CMAS** sertifikat og hjelper til som hjelpeinstruktør på treningene. I dag assisterer hun Karoline (19) med å gjøre alle CMAS*** øvelsene i bassenget. Karoline gjennomfører med glans, og nå gjenstår bare sjødykket til våren før hun har et nytt sertifikat i hånden.
Søskenparet Ada (9) og Thilde (13) er i bane 6. Rokkeringer er spredt utover bunnen av bassenget, og de er fylt med bly slik at de står oppreist.
– Skal jeg prøve svømme gjennom? Kan man høre at det blir sagt der ute.
En av jentene trekker pusten, dykker ned og svømmer igjennom. Hun kommer opp igjen.
– Var det vanskelig? Hører man lillesøsteren spørre.
– Nei, svarer hun eldste.
Søskenparet: Ada (9) og Thilde (13) var med på fridykkertreningen i Røykenbadet. Foto: Norges Dykkeforbund
Kurset uten kursavgift
Prosjektets soleklare fordel er at kursavgiften ble satt til 0,- kroner i prosjektperioden. Prosjektmidlene dekket nemlig kostnadene knyttet til bassengleie, fridykkerbøker, sertifisering og eksempelvis grillmat der det var behov. Barna og ungdommene betaler kun for inngangen til Røykenbadet for å være med.
– Helt unikt! Konkluderer Strupstad.
Prosjektet hadde oppstart 16. mai 2022 og har avslutning i morgen onsdag 14. desember 2022.
Samtlige av fridykkerne i Røykenbadet i dag har derimot dykket lenger enn som så. Steffen (18) har dykket hele livet. Han hviler albuene på bassengkanten for å holde seg oppe, i det han slår av en prat med oss.
– Det er her jeg kobler hjernen helt av, slår Steffen fast.
Ivrig: Steffen (18) trener både har i Røykenbadet med Røyken Sportsdykkerklubb, men han trener også sammen med Drammen Sportsdykkere i Drammen. Foto: Norges Dykkeforbund
Før så han på fridykking som fysisk trening, men med årene har dette endret seg. Nå er det den mentale treningen som står i fokus.
Som fersk 18-åring tok han nylig sertifikat på bil, og det var ikke noe problem. Han har lenge interessert seg for bil, og det er drifting (red.amn. sladding med bil) og fridykking som er de store interessene.
– Høy fart er gøy det også, men det blir ikke det samme som det her, forklarer han hengende på bassengkanten.
Mental trening: For Steffen (18) er fridykking en mentalt fristed. Det er under vann han kobler av hjernen fullstendig.
Dette er prosjektet «Fridykkerkurs for unge i Asker»
Prosjektet er tredelt:
- Åpentvannsprøver på Fagertun for de som tok fridykkerkurs med bassengøvelser høsten 2021/våren 2022.
- Fridykking på Fagertun hver onsdag kveld f.o.m. 30.08. t.o.m. 21.09. Da ble det så tidlig mørkt, at vi avsluttet for høsten.
- Fridykkerkurs med bassengøvelser i Røykenbadet hver onsdag kveld f.o.m. onsdag 12.10. t.o.m. 14.12.
Klubbhistoriens første høstsemester utendørs
Høstkursene hos Røyken Sportsdykkerklubb har vanligvis begynt i basseng allerede i august, men i år ble det en ny vri. 2022 ble første året hvor de begynte ukentlig fridykking utendørs på Fagertun i august – hver onsdag kveld til slutten av september.
– Det er jo så fint å være ute, og nå som mange har fått både en, to og tre stjernes fridykkersertifikat, er det flere som synes det er flott å praktisere ute, forteller Strupstad.
– Vi får hjelp av foreldre som bidrar med bål, grilling og baking. Det gir ekstra hygge og trygghet med flere voksne på land også, avslutter hun.
Fridykkercamp: I sommer arrangerte klubben fridykkercamp på Bergholmen i august. Foto: Røyken Sportsdykkerklubb
Mot slutten av september begynte det å bli så mørkt at fridykkingen ble flyttet inn til Røykenbadet. Der har de holdt treningen gående hver onsdag fra 12. oktober til 14. desember.
Kristian (8) møter alltid opp på onsdager, og har blitt en av de som alltid er med. I kveld måtte han velge mellom å synge julesanger med skoleklassen, eller møte opp her på fridykkertrening. Kroppsspråket forteller at Kristian (8) ikke er så glad i å synge verken julesanger eller annen sang.
– Vi skulle til og med synge ute, forteller en vesentlig mer dykkeengasjert Kristian (8).
Alltid med: Kristian (8) er alltid med på fridykkertreningen. I dag måtte julesang med klassen vike. Foto: Norges Dykkeforbund
Fleksible fridykkerkurs
Fridykkerkursene til Røyken Sportsdykkerklubb er veldig fleksible, og deltakelsen har holdt seg stabil gjennom flere semester. Det varierer hvem som deltar, men de ender vanligvis opp med mellom åtte og tolv deltakere hvert semester.
– Noen deltar semester etter semester og utvikler seg stadig. Noen gjennomfører et kurs og slutter, mens andre starter med CMAS* øvelser, fortsetter med CMAS ** og videre på CMAS***. Noen tar et opphold og kommer så tilbake, forklarer klubblederen.
Fridykkercamp: På fridykkercampen på Barggholmen i sommer var flere av deltakerne fra «Fridykkerkurs for unge i Asker» med. Foto: Røyken Sportsdykkerklubb
Åpentvannsprøven blir tatt i Oslofjorden ved klubbhuset på Fagertun, når den enkelte deltaker er klar for det. Prøvene blir gjennomført på forsommeren eller på høsten, alt ettersom hvilket tidspunkt som passer for deltakeren selv.
– De barna og ungdommene som gjennomfører alle bassengøvelsene til et nytt sertifikat i løpet av denne høsten eller vårsemesteret, kan ta sjødykkene på Fagertun til sommeren, forteller Strupstad.
– I praksis vil det si i perioden mai til september, legger hun til.
Leder i klubben: Anne Brit Strupstad er leder og barneidrettsansvarlig i Røyken Sportsdykkerklubb.Foto: Røyken Sportsdykkerklubb
Fortsettelsen av «Fridykkerkurs for unge i Asker»
«Fridykkerkurs for unge i Asker» vil gli over i gammel drakt over nyttår. Fridykkertreningen vil være like god som den alltid har vært, med ukentlige treninger i Røykenbadet frem til 29. mars. Etter påske starter Røyken Sportsdykkerklubb med fridykking i sjøen på Fagertun.
Alt vil altså gå sin gode gang som tidligere, men siden «Fridykkerkurs for unge i Asker» ikke lenger har støtte, vil den normale deltakeravgiften vende tilbake. (I tillegg til inngang i Røykenbadet på bassengtreningene)
Bane 5: Vanligvis har treningen bare bane 5 og en trekant av stupebassenget til rådighet. Denne onsdagen fikk de bane 6 i tillegg. Foto: Rune Strand
I Røykenbadet begynner bassengtiden å gå mot slutten denne onsdagen i desember. Én time går fort når man har det gøy. Steffen (18) og Noah (17) øver på apnea den tiden som er igjen. Hvor langt kommer man på ett pust?
Steffen trekker pusten, senker seg ned under overflaten og forsvinner bortover. Noah (17) holder øye med kameraten ved å svømme ved siden av han bortover, men han forstyrrer ham ikke.
Kristian (8) i blå badebukse står sammen med oss på land og følger med på de eldste guttene.
– Noah svømmer alltid ved siden av og passer på, forteller Kristian (8).
– Javel? Svarer vi.
– Ikke fordi Steffen egentlig trenger det, men bare sånn i tilfelle det skjer noe, forklarer 8-åringen.
Blå badebukse: Alle fridykkerne på fridykkertrening er veldig påpasselige med å tenke sikkerhet, og de har alltid en buddy som følger med. Her er Kristian (8) på vei ned i vannet. Foto: Norges Dykkeforbund.
8-åringen har åpenbart stor tillit og tro på storebroren som er i aksjon. Et beundringsverdig blikk følger Steffen (18) hele veien frem og tilbake. I det storebroren får hodet over vann igjen, begynner spydighetene mellom søskenparet på ny.
Noah var Steffen din «safety» denne gangen. Et viktig sikkerhetsmoment som åpenbart har hatt stort fokus på fridykkertreningene.
Buddyer: Steffen (18) og Noah (17) trente på apnea i bane 5. Foto: Norges Dykkeforbund.
Prosjektet «Fridykkerkurs for unge i Asker» har virkelig vært unikt, og det å kunne tilby fridykkerkurs uten kursavgift er et tilbud man sjelden hører om. Rett og slett en super støtteordning som Røyken Sportsdykkerklubb fikk inngått med Røyken og Hurum Avis og Sparebankstiftelsen DNB.
Gratis fridykkerutstyr til utlån
Etter påske, når sjøtreningene begynner, er det ikke nødvendig med eget utstyr på trening. Klubben har både våtdrakter og annet åpentvannsutstyr til gratis utlån. Det er også skiftetelt og gassovner på plass – hos Røyken Sportsdykkerklubb mangler det ikke på mye.
– Utstyret har vi fått støtte av Asker Idrettsråd, Sparebankstiftelsen DNB og Gjensidigestiftelsen til å kjøpe inn. Og med leirbål i fjæra og pølser på grillen, blir det ekstra hyggelig! Forteller Strupstad engasjert.
Bergholmen: Her hoppes det fra berget på Bergholmen på fridykkercampen i sommer. Foto: Røyken Sportsdykkerklubb
Er det noe klubben virkelig har vært gode på er det å inngå avtaler, og søke om støtte fra ulike aktører. Klubben har de siste tre årene søkt støtte og midler til ulike prosjekter. Med støtten de får, tilrettelegger de for lavterskel tilbud for barne- og ungdomsaktivitet. Se en oversikt over hva Røyken Sportsdykkerklubb har fått støtte og midler til nedenfor.
Fryd og gammen: Fridykkerdraktene tørket godt i sola på Bergholmen. For et vær! Foto: Røyken Sportsdykkerklubb
Hos Røyken Sportsdykkerklubb er det høyt aktivtetsnivå året rundt, og de gjør en fantastisk innsats med barn og unge. Tusen takk for innsatsen dere legger ned!