Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2023 / Bli kjent med vår nye prosjektleder i marin forsøpling!
Ida Camilla Aluwini Skaar er vår nye prosjektleder i marin forsøpling. Foto: Norges Dykkeforbund
Ida Camilla Aluwini Skaar er vår nye prosjektleder i marin forsøpling. Foto: Norges Dykkeforbund

Bli kjent med vår nye prosjektleder i marin forsøpling!

Vår nye prosjektleder favner bredt. Hun har vært ekspedisjonsguide på Svalbard og i Antarktis, men har også erfaring som sykepleier på legevakten i Oslo. Vi er veldig takknemlig for å ha fått med oss Ida Camilla Skaar på laget!

Veien du valgte til å bli marinbiolog er ikke den mest tradisjonelle, eller hva?

Kanskje ikke. Men heldigvis er det flere veier til Rom...
Ettersom jeg trives godt med å jobbe med mennesker, begynte jeg på sykepleiestudiet rett etter videregående. Studielivet var supert og gikk fort unna, plutselig jobbet jeg som fleksibel sykepleier i Kristiansand. Dette lot seg kombinere med lengre reiser og jeg oppholdt meg mye i Asia på denne tiden. Da tok jeg dykkersertifikatet og oppdaget en helt ny verden under vann. Slik holdt jeg på i tre år før jeg bestemte meg for å utforske dette videre ved å bli marinbiolog. Da flyttet jeg til Oslo for å studere på nytt, og kombinerte dette med å jobbe som sykepleier på legevakten der på deltid.

Hva har du gjort siden du ble ferdig med studiene i 2021?

I etterkant av studiene har jeg fortsatte med å jobbe på legevakten i Oslo, men hovedsakelig jobbet som ekspedisjonsguide både på Svalbard og i Antarktis, noe som har vært helt rått. Her kommer man tett på naturen i helt spektakulære omgivelser, og har gitt meg helt ville naturopplevelser jeg ikke ville vært foruten.

Hva fikk deg til å søke på denne stillingen?

Marin forsøpling, og spesielt spøkelsesfiske, er tema jeg synes er på høy tid å få opp på dagsordenen. Det er et stort miljøproblem som ødelegger livet langs kysten, men ettersom veldig få mennesker ser og opplever dette problemet selv, er det altfor få som er klar over at det er et problem.

Derfor ble jeg veldig glad for å se at det er så mange i dykkemiljøet som engasjerer seg i dette, og jeg gleder meg veldig til å delta i prosjektet.

DSC_1556.JPG

UTE I MILJØET: Siden oppstart for få uker siden, har Ida Camilla allerede vært mye ute i felt og knyttet gode nettverk.

3 spørsmål

Hva er din favorittorganisme under vann?

– Jeg er veldig glad i de små dyra, og veldig begeistret for alle de ulike nakensneglene som er å finne overalt om en bare ser etter dem.

Hva er din favoritt matrett?

– Disker opp en rett blåskjellpasta om jeg vil ha en god treat i farta

Hvor har du hatt din beste dykkeopplevelse?

– Den er vanskelig.

– Jeg hadde et bra dykk på en ganske så øde øy i Filippinene tilbake i 2015. Da gjorde jeg et strøm-dykk hvor en bare kunne lene seg tilbake å nyte utsikten av et nydelig korallrev mens en driver med strømmen. Da jeg stoppet opp for å se nærmere på noe smått, gjorde buddyen meg oppmerksom på at det var en stor sjøslange som svømte mellom og rundt bena mine. Den fikk heldigvis svømme videre uten dramatikk, men møte var litt for nært og på et litt for øde sted til at dette var noe jeg ville gjenta.

Ida Camilla Skaar
Ida Camilla Skaar
Prosjektleder, Marin forsøpling

Marinbiolog og NDFs prosjektleder i marin forsøpling

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond