Eidsvoll Dykkeklubb har de siste årene etablert et av landets mest aktive fridykkermiljøer for barn. Ildsjeler har stått på hver eneste uke for å skape en fin arena for barn, som er nysgjerrige på hva som foregår under vannoverflaten.
En stor gjeng med dykkere var med på turen til Eidsvoll Dykkeklubb. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
Klubben gjennomfører kurs i CMAS 1 stjerne, 2 stjerner og 3 stjerner. Lederen for fridykkerne, Simon Mork, har en klar ambisjon om å utdanne fridykkere med høy kvalitet i klubben og om at alle skal bli sett.
– Det er et mål at fridykkerne våre skal bli trygge på det vi driver med.
– Gjennom året gjør vi mange øvelser i bassenget, som gjør at de har kontroll på sikkerheten når vi kommer ut i naturens elementer. Vi jobber aktivt med makkerpar og kameratsjekk. Vi har fokus på utstyrskontroll og hva vi skal gjøre om det oppstår uforutsette situasjoner. Gjennom det fantastiske trenerteamet vi har i dykkeklubben i dag pakker vi inn alt dette i lek og oppgaveløsning, som barna har stor glede av, forteller en entusiastisk Mork.
Fridykkerne koste seg i skjærgården ved Skottevik Feriesenter. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
De tre siste årene har fridykkerne hatt sommeravslutningstur til Skottevik Feriesenter. Her er det et flott dykkersenter og en meget fin skjærgård for fridykkere på forskjellige nivåer. På denne turen inviteres fridykkerne med deres familier.
– Vi har så mange fine fridykkere i klubben, og med denne turen hvor også foreldre, søsken og hele storfamilien reiser på tur sammen, oppnår vi også et fint «familiemiljø» i klubben. Det trygger også fridykkerne, som forsvinner ned på mange meters dyp. De trenger ro og trygge omgivelser for å prestere i havet. Og for oss i foreldreapparatet er det fint å se og oppleve på nært hold hvor dyktige fridykkerne våre er blitt gjennom kursene til Eidsvoll Dykkeklubb, forteller fridykkerkontakt Silje Bye.
Eidsvoll Dykkeklubb har det siste året skaffet ny båt. Den ble flittig brukt til dykking, sikkerhetsbåt og fisking. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
- Skottevika er årets høydepunkt for fridykkerne i Eidsvoll Dykkeklubb, og årets tur ble den beste vi har hatt så langt. Vi har en aktiv klubb, som det siste året har skaffet midler til en ny båt. Det har vi fått til med støtte fra givere som Moelven Wood AS, Equinors støtteordning og ikke minst kom et generøst tilskudd fra Sparebankstiftelsen DNB, som gjorde båtkjøpet mulig. Med ny båt er sikkerheten enda bedre ivaretatt, og vi kan tilføre turen noe ekstra. I løpet av dagene vi har her nede gjennomfører vi to fridykk per dag. Mellom fridykkene er det fritid som blir brukt til mye forskjellig, men fisking er en populær aktivitet blant mange. Da tar vi båtene våre ut i havet og fanger litt annen type fisk enn vi får på indre østland. Vi har som policy at det vi fanger skal vi spise, og hvert eneste år vi har vært her har det blitt en nydelig felles fiskesuppe på tunet, forteller fridykkerinstruktør Anders Helling.
Felles fiskesuppe på turen av det som er fisket i havet. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
Fridykkene foregår i trygge omgivelser, de første dykkene er i rolige farvann innerst i en vik. Dette gjør at fridykkerne kan bli kjent med saltvannet, som er helt forskjellig fra å dykke i innsjøene på Østlandet. De får korrigert blymengde og begynt med utforskingen av havet.
Noe av livet fridykkerne kunne se under vann. Her en godt kamuflert breiflabb. Foto Anders Helling
- Vi fikk god hjelp fra Oslo og Akershus dykkekrets ved Bernt Handegård for å få tak i marinbiologer til vårt første dykk. Fridykkerne våre hentet opp mye spennende fra havet, og marinbiologene fortalte engasjert om hva vi hadde funnet. Dette var av stor interesse både for barna, som hadde hentet opp de forskjellige artene fra havet, og ikke minst foreldrene, som kunne være med å høre om funnene, fortsetter Mork.
Etter de første dykkene, økes utfordringene og med det opplevelsene. En stor opplevelse for mange er å ta båtene ut i litt sjø, ihopp fra båten, for deretter møte på forskjellige fisker og farger i det de dykker seg gjennom en spennende kløft under havoverflaten.
Marinbiologene hadde mye spennende å fortelle om det som fridykkerne hadde funnet i havet. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
Nytt av året er at klubben har gjennomført eget apparatdykkerkurs, CMAS 1 stjerne. Eidsvoll Dykkeklubb har fått en nyutdannet apparatdykkerinstruktør, Geir Wennevold.
Fire av apparatdykkerne på turen hadde helt ferske dykkersertifikater, og gjennomførte sine første solodykk. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
– Det er veldig gøy å gjennomføre mitt første apparatdykkerkurs som instruktør i egen klubb. Flere av de som deltok på apparatkurset har vært gjennom alle fridykkerkursene våre, og det er fint å kunne tilby apparatdykkerkurs etter endt fridykkerkurs. Vi hadde med oss fire apparatdykkere med rykende ferske sertifikater til Skottevik. De var på sine første dykk, i egenregi, de fire, kun med en båtfører/dykkeleder i båten. De planla sine egne dykk, gjennomførte i henhold til planen, med korrigeringer når det oppsto noe uventet, og kom til overflaten med store glis om munnen, forteller en tydelig stolt Wennevold da han snakker om sine elever.
CMAS 1 stjerne fridykkere ut på tur. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
To av klubbens ildsjeler, Geir Wennevold og Simon Mork, har også blitt hedret av Norges Dykkeforbund i forbundets julekalender julen 2022. Der fikk de andreplassen i «årets fjes 2022», for å være fantastiske ildsjeler i Dykke-Norge.
Med det kom det en pengegave til klubben, og de pengene gikk til innkjøp av to SUP-brett. SUP-ene trengte navn og etter navnekonkurransen fikk SUP-ene navnene NOMIS og RIEG, som er ildsjelenes navn baklengs. SUP-ene var i aktivt bruk mellom fridykkene i Skottevik. Det er ingen tvil om at klubben er i et fint driv med stadig økende aktivitetsnivå og medlemmer. Årets tur til Skottevik ble gjennomført på en flott måte, og det var bare entusiasme å spore blant deltagerne. Til neste års tur er planleggingen allerede startet
Flere av fridykkerne fikk sine sertifikater for fullførte fridykkerkurs. Foto: Trond Nordbak Øsmundset
Dykkerne ryddet havbunnen for en gammel teine som de fant forlatt på havbunnen. Foto Anders Helling