15 deltakere stilte til start under NS3 Nordlands-cup i Hadsel i helgen. Av disse var det 4 damer og 11 herrer, fra 5 forskjellige dykkeklubber.
- Det er utrolig artig at så mange deltok på cup i dag! Enda artigere er det at flere av deltakerne er ganske ferske, men likevel gjorde det såpass bra under konkurransen, sier arrangør Jørgen Jenssen.
Jørgen Jenssen er en stor ildsjel i Hadsel Undervannsklubb, og kom i helgen selv på en fin 6. plass. Foto: Norges Dykkeforbund
Ildsjelen Jørgen Jenssen har nylig startet opp fridykking og undervannsjakt som aktivitet i Hadsel Undervannsklubb, hvor det tidligere kun har blitt drevet med sportsdykking. Jenssen er svært fornøyd med hvordan konkurransen har blitt arrangert av klubben, og er speseilt fornøyd med sikkerhetsopplegget. Klubben stilte med 4 sikkerhetsbåter som passet godt på deltakerne underveis i konkurransen.
- Deltakerne har kommentert at det alltid var en sikkerhetsbåt å se i nærheten, under hele konkurransen. Dette gjorde at de følte seg godt ivaretatt.
Håkon Asvald fra Harstad Sportsdykkerklubb har vært en av de store bidragssyterne i helgen. Foto: Norges Dykkeforbund
– Tok det som en kosetur
Jenssen kommenterer også det gode miljøet for undervannsjakt i nord. Deltakerne under helgens cup kom tilreisende fra hele Nord-Norge. Dykkeklubben TSI SUT tok NS3 som en klubbtur. 9 deltakere kom kjørene i 6 timer fra Tromsø for å være med på det nordnorske mesterskapet.
Elisabeth og Åshild fra TSI-SUT kjørte 6 timer fra Tromsø for å delta på cup. Foto: Norges Dykkeforbund
- Vi i SUT tok NS3 som en kosetur, med fokus på det sosiale. Vi kjørte ned på torsdag, og stoppet i Bø for å gå på fjelltur og padle kajakk. Vi har også klubbmedlemmer som ble med på turen uten å konkurrere, sier Joel Burman, leder i TSI-SUT.
Medlemmer fra naboklubbene i Nordland deltok på NS3 som en selvfølge. Fredrik Farstad representerte den nyoppstartede Lofoten Undervannsklubb som deltaker. Håkon Asvald fra Harstad Sportsdykkerklubb stilte opp som dommer og båtfører under konkurransen. Hadsel Undervannsklubb stilte selv med 5 frivillige. Engasjementet i Norge-Norge er stort! Under helgen var det allerede snakk om neste års cup i landsdelen.
Utøver Thea Skyldstad fra NTNUI DG her sammen med Lisa Aase Rokkan fra NDF Forbundsstyret. Foto: Norges Dykkeforbund
Nytt sikkerhetstiltak ble stor suksess
Under lørdagens konkurranse ble de nye GPS-trackerne til NDF testet ut. Trackerne festes på bøyene til utøverne, og sender ut posisjon hvert andre minutt. Dette gjorde jobben til sikkerhetsbåtene mye mer effektiv, da man hadde full kontroll over deltakernes posisjon til enhver tid. Dermed kunne dommerne kjøre innom alle utøverne med jevne mellomrom, og forsikre seg om at alle hadde det bra.
GPS-trackerne har i tillegg en SOS-knapp som utøverne kan trykke på, for å sende inn en nødmelding til forbundet. Slik vil sikkerhetsbåtene kunne tilby umiddelbar assistanse til utøvere som opplever problemer.
Sikkerhetsbåtene med dommerne hadde til enhver tid oversikt over hvor deltakerne befant seg under NS3.
Forbundsstyret i NDF var tilstede i Hadsel for å observere konkurransen i helgen, og fulgte flittig med på kartet over trackerne. Styret ser stor forbedring i sikkerhetsaspektet rundt konkurranser ved å ta i bruk GPS-posisjonering på alle deltakere.
- Med de nye trackerne ungår man at deltakere som svømmer seg "vill" blir borte over lengre tid. Det aspektet er vi veldig glade for. Sikkerheten til deltakerne er det viktigste for forbundet, sier NDF-President Gry Henriksen.
Mega-lyr ble dagens største
Veiiing av utøvernes fagst fant sted rett etter at alle var kommet tilbake til mål. Under den 4 timer lange konkurransen, var det 10 av 14 deltakere som tok fisk. Dagens største fisk var en svær lyr på 3740 gram, tatt av Araz Shoaei fra Hadsel Undervannsklubb.
Araz Shoaei fra Hadsel Undervannsklubb med mega-lyr. Foto: Norges Dykkeforbund
- Jeg hadde nettopp skutt en annen fisk, og holdte på å lade harpunen igjen. Da dukket en mega-lyr opp under meg, så jeg måtte bare sikte og skyte fort. Jeg traff den rett i hodet ovenfra, forteller en fornøyd Shoaei.
I dameklassen var det Thea Skylstad fra NTNUI Dykkergruppa som gikk av med seieren. Dette er Skylstads første konkurranse i undervannsjakt, og hun er svært fornøyd med resultatet. Det var det sosiale aspektet, samt muligheten til å lære av erfarne utøvere, som fikk Skylstad til å melde seg på.
- Jeg deltok på NDF sin jaktsamling for kvinner tidligere i år. Der møtte jeg en flott gjeng med tøffe damer, som jeg ville treffe igjen. Jeg ble også fortalt om hvor sosialt og lærerikt det er å delta på cup, så da måtte jeg sjekke det ut selv, forteller hun.
Skylstad kom reisende helt fra Trondheim for å være med på NS3. Hun ser frem til å delta på flere konkurranser i undervannsjakt til neste år.
Elisabeth Fosstveit (t.v.) fra TSI-SUT tok 2.plassen i kvinneklassen, kun 720 poeng bak Skylstad (t.h.). Foto: NDF
Blandt herrene var det Joel Burman fra TSI-SUT som tok 1.plassen, med 5 sei, 1 torsk og 4 rødspetter.
- Jeg hadde en plan for dagen, og fulgte denne. Det funket godt! Jeg startet ved Hadsel-bruen, hvor jeg fant flere store rødspetter. Så svømte jeg til bryggen, hvor det var fullt av sei. Siden det var for langt å svømme tilbake til målområdet, måtte jeg slepe med meg fisken til fots, sier en sliten Burman.
Med en fangst på over 20 kg, ble dette litt av en joggetur!
Se fullstendig resultatliste her
Etter konkurransen ble fisken filetert og servert som bankett-middag. Foto: Norges Dykkeforbund
Herremåltid av egen fangst
Etter veiing ble all fisken filetert, og levert inn til kokken på restaurant-båten Isqueen. Noen timer senere fikk deltakerne og forbundsstyret i NDF servert en nydelig 2-retters middag av egen fangst. Et herremåltid uten like - Hadsel Undervannsklubb setter ny standard for banket-middag på cup!
Jørgen Jenssen gir en inføring i sikker bruk av harpun. Foto: Norges Dykkeforbund.
Dagen derpå ble det invitert til gratis intro-kurs i undervannsjakt for alle fridykkere i nærområdet. Det ble også arrangert en intro til fridykking, for de som aldri hadde prøvd det før. Totalt 15 stykker møtte opp til intro-kursene.
- Dette er en fin måte å vise frem den flotte aktiviteten som fridykking er. Forhåpentligvis er det flere som får øynene opp for grenen, og melder seg inn i klubben etter helgens aktiviteter, sier instruktør Jørgen Jenssen.
Er du interessert i å prøve fridykking eller undervannsjakt?
Ta kontakt med administrasjonen dersom du har spørsmål eller ønsker å bli satt i kontakt med en klubb i ditt nærmiljø.