Elever i felt: Elevene fra 9. klasse ble med ut i båtene for å hjelpe med den marine ryddinga. Noen fant en stor Berggylt fastsittende i en teine, andre fant en bilfender, og den siste ble begeistret for en nydelig Påfuglbørstemark.
Økt kunnskap om havet
Denne uka har elevene fått innføring i et bredt spekter av utfordringer og potensialer havet byr på. De har blant annet lært om biologi og artene som bor i fjæra og fikk attpåtil dissekere en hai av arten pigghå. De har lært om havbruk, besøkt et oppdrettsanlegg og lært om lakselus. De har også vært innom et avfallshåndteringsanlegg, og vært med skjærgårdstjenesten ut og plukket søppel langs kysten.
Dykkerne: Mange dykkere deltok i Havmonsteruka. Her er noen av de mest aktive som dykker etter søppel flere ganger i måneden. Ikke alle helter bruker kappe, si!
Elever hjelper til i felt
Ikke minst fikk elevene fra 9. klasse være med Søgne dykkeklubb ut i båtene for å være med på å rydde forsøpling fra havbunnen. Deres rolle ble å dra opp avfallet som dykkerne sendte opp. Flere teiner, garn og en søppeldunk var bare noe av avfallet de dro opp i båtene og kastet der det hører hjemme.
Stor mengde forsøpling: Et lite utsnitt av den totale mengden avfall som ble funnet. I bildet dominerer spøkelsesredskaper og dekk.
Utstilling til besvær
Alt avfallet dykkerne og elevene hentet opp fra sjøen ble stilt ut på torvet i Farsund sentrum. Det er usikkert om det var lukta eller avfallet i seg selv som tiltrakk publikum, men mange ble det! Det var for de fleste vanskelig å forestille seg at denne mengden avfall ble funnet i deres egen skjærgård på så kort tid.
Ordfører i Farsund kommune, klima- og miljørådgiver i Kristiansand kommune, samt fylkesordfører i Agder var bare noen av de som tok turen innom Farsund Torv denne uka. «Jeg er imponert over den innsatsen dykkerne fra Søgne gjør for å rydde skjærgården for marint søppel», sier fylkesordfører Arne Thomassen. De alle er enige i at en slik uke med fokus på havet burde vært pensum for alle ungdomsskolene langs kysten.
Økt kunnskap om havet, dets muligheter og sårbarheter, vil kunne føre til at dagens ungdommer tar mer vare på det enn det vi har gjort frem til nå.
Gode hjelpere: Aktive klubber som Søgne Dk er avhengig er gode hjelpere som stiller opp. Her er folk fra Norsk Fyrforening, Sjøspeiderne, pensjonister og andre engasjerte.
Ved ukas slutt skal elevene presentere et sluttprodukt av hva de har lært innenfor et av temaene de har vært gjennom. Sluttproduktet kan være alt fra en Power Point presentasjon, en sang eller et kunstverk, hvor familie og alle interesserte er velkommen til å komme å se på.
NDF heier på Farsund ungdomsskole og håper flere skoler følger deres eksempel!
Videoer fra elever i felt