Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2025 / Disse går videre til finalen i NM i undervannsfoto
Dette bildet rangerte juryen som et av  årets beste leveringer i makroklassen. Bildet fikk delt førsteplass i nevnt klasse, og tilhører kvalik-vinner David Gonzalez fra TSI-SUT Foto: David Gonzalez
Dette bildet rangerte juryen som et av årets beste leveringer i makroklassen. Bildet fikk delt førsteplass i nevnt klasse, og tilhører kvalik-vinner David Gonzalez fra TSI-SUT Foto: David Gonzalez

Disse går videre til finalen i NM i undervannsfoto

NM-kvaliken er over, og 16 finalister inviteres til NM-finalen. Vinneren av selve kvalifikasjonsrunden ble David Gonzalez fra Tromsø – vi gratulerer med både seier og premie sponset av FUE.

Takk til FUE som er årets hovedsponsor, som også sponset premie til kvalifiksjonsrunden. David Gonzalez ble den heldige vinneren av toppplasseringen, og vil få tilsendt en Garmin G2 dykkeklokke. Vi gratulerer! 

Vi ønsker David Gonzalez lykke til i under finalehelgen i september, hvor han vil konkurrere mot øvrige 15 inviterte fotografer om å bli årets norgesmester.

Liten_V2025-001-Gonzalez – stort.jpeg

David Gonzales gjorde også en bunnsolid levering i vidvinkelklassen, og fikk delt 3. plass for dette bildet. Foto: David Gonzeles Foto: David Gonzalez 

 

I årets kvalifiseringsrunde til NM i undervannsfoto var det 26 fotografer som sendte inn bilder. De høyest rangerte fotografene går videre til NM-finalen som arrangeres av Bergen Dykkeklubb 4.-7. september.  

I kvalifiseringsrunden kunne fotografene sende inn inntil 3 bilder hver i klassene makro og vidvinkel. Totalt ble det sendt inn 78 bilder i makroklassen og 75 bilder i vidvinkelklassen.

M2025-002-Dahle – stort.jpeg

Juryen rangerte også dette bildet som et av årets beste leveringer i makroklassen. Bildet fikk delt førsteplass i nevnt klasse, og tilhører Hans Våga Dahle fra Arendal Undervannsklubb Foto: Hans Våga Dahle

 

Slik jobber juryen

Juryen på fire personer jobber individuelt og gir hvert innsendt bilde en poengsum fra 1 til 6, der 6 er høyeste poeng. Poengsummene som fotografene har fått er totalsummen av alle jurymedlemmenes poeng. 

Årets jury er bunnsolid, med et bredt spekter i kompetanse og erfaring.

Dette er juryen i NM i undervannsfoto 2025:

 

Aleksander Nordahl har utmerket seg både nasjonalt og internasjonalt med sin visuelle historieformidling. Han har vunnet en rekke priser i løpet av en lang karriere bak kameraet, både over og under vann. I flere år har han vært en av Norges fremste raportasjefotografer, og har flere utmerkelser og priser både nasjonalt og internasjonalt. I 2016 vant han den prestisjetunge prisen «Årets Bilde» hvor han skildret dramatikken i ruinene fra krigen i Aleppo, Syria. Etter 33 år i journalistikken (NTB, Dagbladet og Dagens Næringsliv), tok han i fjor farvel med sistnevnte for å satse fulltid men sine havprosjekter som visuell kunstner, foreleser og rådgiver.

Aleksander Nordahl er med på å løfte årets jury til et høyt nivå, og vi setter stor pris på at han ønsker bidra med sin kompetanse under årets NM.

Bli bedre kjent med Aleksander her:

Hva definerer et godt bilde for deg? 

– Et bilde hvor jeg stopper umiddelbart opp fordi jeg ikke har sett det før.

Hva kommer du til å vektlegge under juryering av årets bilder?

– Jeg kommer nok til å legge vekt på de samme vurderingene jeg tar som når jeg satt i årets jury av Årets Bilde. Selvfølgelig åpenbare ting som teknikk og komposisjon, men je er jo en visuell historieforteller og fotojournalist, så jeg ser fort hva som er gode øyeblikk, men også at fotografen har tenkt videre enn bare å fylle kriteriene som teknikk og komposisjon.

Pia har en master i Marinbiologi fra Universitetet i Bergen og har en formidlingsevne uten sidestykke når det gjelder å formidle komplisert naturvitenskap på en folkelig og forståelig måte. I 2015 startet hun «Passion for Ocean-festivalen» som i dag har blitt til en nasjonal suksess med festivaler rundt omkring i landet – hvor fokuset er på havet og alt som lever der – og hvordan vi som mennesker kan ta bedre vare på det. Pia er også med- gründeren bak «Lei en biolog», som har vokst til å bli en stor hub av biologer som reiser rundt og kan formidle biologi der det er behov. I 2021 ga Pia ut sin debutbok “Verden under vann” og ble samme år den første til å motta Naturviterprisen av Naturviterne.

Pia er altså en marin biolog med mange baller i luften med konstant pågående prosjekter. Vi er veldig glad for å ha henne med på laget son jurymedlem under årets NM i undervannsfoto.

Bli bedre kjent med Pia her:

Hva definerer et godt bilde for deg? 

– Noe som får meg til å stoppe opp og føle noe. Om det er "wow for en nydelig nakensnegl", "fy faen så trist med alt søppelet" eller "jøss, hva er det?" spiller ingen rolle, men det må gi meg noe. Gjerne en historie. En hyllest til økosystemets fargerike fellesskap, en ensom manet på tur, eller en dødskamp mellom en sjøstjerne og et blåskjell.

Hva kommer du til å vektlegge under juryering av årets bilder?

– Jeg er ikke profesjonell fotograf, og kommer ikke til å sitte og pirke på om isoen burde vært +/-  0.1 og slikt. Jeg er mer opptatt av komposisjonen. Lyssetting, fokus på det du skal ta bilde av, godt utsnitt, ikke for mye "mas" på en gang, skarpt bilde osv.  Og jeg kommer til å belønne dem som bidrar med litt andre ting enn de typiske fiskebildene. Det er jo så sjukt mye rart der ute, jeg skjønner ikke hvorfor alle på død og liv må ta bilde av den samme torsken.

Petter Schmedling er en erfaren dykker med stor interesse for undervannsfoto og det som befinner seg under overflaten. Han har god erfaring med å sitte i juryen under NM i undervannsfoto, og er derfor en stødig person å ha med seg i denne prosessen.

Bli bedre kjent med Petter her:

Hva definerer et godt bilde for deg? 

– Et godt bilde må gi en wow-effekt eller få en til å tenke seg om en ekstra gang når man ser bildet.

Hva kommer du til å vektlegge under juryering av årets bilder?

– Komposisjon, skarphet og klarhet i bildet i tillegg til egenart

Erling Svensen er en erfaren dykker og undervannsfotograf fra Egersund. Han har dykket siden 1976 og begynte med undervannsfoto like etter. Han er en mann med mange titler og roller, men bruker mye tid på vitenskapelige prosjekter i samarbeid med forskere og spesialister på den marine faunaen vi har i Norge. Det å dokumentere og opplyse om det marine livet – og sørge for at nye arter oppdages og dokumenteres er noe Erling dedikerer mye tid til.

Hva definerer et godt bilde for deg? 

– Et godt bilde må være korrekt belyst. Det som skal være skarpt må være skarpt (øyner på dyr f.eks.). Motiv - det gylne snitt, komposisjon, er alle viktige ting for å finne det beste bildet. At bildet er “rent” og ikke fullt av forstyrrende element er viktig.

Hva kommer du til å vektlegge under juryering av årets bilder?

– Alt det nevnt i ovenfor, samt om motivet er vanskelig eller enkelt. Et godt fiskeportrett er f.eks. vanskelig, mens en sjøstjerne er enkelt.

 

Resultater fra kvalifikasjonsrunden

Vanligvis inviteres topp 15 fotografer til finalehelgen, men i år ble det delt 15. plass mellom to fotografer. Derfor inviteres topp 16 videre til finalen i Bergen.  Fotografer som er kvalifisert til finalen er følgende:

Plassering Poeng Fotograf Klubb
1 109 David Gonzalez  SUT Tromsø
2 101 Håvard Eggen  Bodø Sportsdykkerklubb
3 100 Hans Våga Dahle  Arendal Undervannsklubb
4 99 Heine Jensen  Hemne Dykkerklubb
5 98 Anne Mari With Ottesen  Slettaa Dykkerklubb
6 97 Kim André Sund  Giske Dykkerklubb
7 96 Tore Vidar Knutsmoen  Drøbak Undervannsklubb
8 94 Hege Nyborg Drange  Askøy Dykkerklubb
9 93 David Ian Gutteridge   Stavanger Dykkerklubb
10 93 Liga Sirva  SUT Tromsø
11 90 Grzegorz Marsicki  Askøy Dykkerklubb
12 87 Frank Bang  Harstad Sportsdykkerklubb
13 87 Jørn Svabø Knudsen  Bergen Dykkeklubb
14 86 Ole Christian Meldahl  Kvitsøy Idrettslag
15 85 Christopher Andersen  Halden Sportsdykkere
16 85 John Sverre Øen Korssund Dykkeklubb

 

Fotografer som ikke har mulighet til å delta på NM-helgen i september bes informere NDF om dette snarest, slik at NM-plassen kan gå til neste fotograf på den sammenlagte rangeringslisten.

Venteliste til NM-finalen

Plassering Poeng Fotograf Klubb
17 82 Geir Ness  Bergen Dykkerklubb
18 80 Martin Hansen  Ålesund Sportsdykkerklubb
19 80 Morten Sætrang Haakonsen  Holmestrand Dykkerklubb
20 79 Anders Schouw BSI SUB Dykking
21 79 Mads Vaagan  Arendal Undervannsklubb
22 75 Synnøve Lagnes Øverbø  BSI Subb Dykking
23 70 Kjell Eirik Irgens Henanger  Bergen Dykkeklubb
24 63 Cristina Helstad  Oslo Firdykkerklubb
25 58 Roger Lindland  Havhesten Undervannsklubb Dykking
26 37 Nuenghatai Eiklid  Gjesdal Dykkeklubb

 

Kvalifiserte fotografer vil få egen invitasjon til finalen på e-post. Vi takker for alle bidrag, og gratulerer finalistene. Vi sees i Bergen!

 

Årets sponsorer

Fotografit.png

Frivannsliv.png

Flere sponsorer legges til fortløpende. 

 

Peter Kapetz
Peter Kapetz
Idrettskonsulent

E-post: peter.kapetz@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Konkurranser og landslag

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond