Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2025 / Opprustning av instruktører i Søgne
IMG_3868.jpg

Opprustning av instruktører i Søgne

Det skjer en del innen utdanning i Norges Dykkeforbund om dagen. Vi er i gang med  prosjektet «Kompetanseløftet» og implementerer dette i instruktørkursene vi holder.

Den 12. -15. juni var det trenerkurs i Søgne! 

Målsetningen er å heve idrettskompetansen og ressursene som våre trenere har tilgjengelig. I tillegg jobbes det med verktøy for egentrening i klubb. Målet er å legge til rette for mer idrettsglede i klubbene gjennom gode verktøy for å utvikle seg som utøver. Instruktører eller trenere i klubb skal være gode på å hjelpe utøvere til mest mulig effektiv progresjon. Da gjelder det å forstå idretten, kunne identifisere og prioritere fokus på ulike utviklingstrinn og veilede hver enkelt utøver i tillegg til teamet i sin helhet.

Kompetanseutvikling hos allerede erfarne intruktører 

For fire CMAS M2 kandidater i Søgne var det nettopp dette vi jobbet med. Ruste våre nye M2 instruktører til å bli gode trenere med evne til å se individuelle utfordringer og bygge verktøykassen med løsninger og muligheter for tilpassing av økter.

IMG_3869.jpg

Foto: Eirik Kjos

Målsetningen under kurs er å holde jevn positiv utvikling, og unngå at kursdeltagere går på en negativ smell. For å få til det må vi trene på å gjenkjenne kapasiteten hos utøvere, og samtidig ha verktøy for å kunne tilpasse økter etter behov.

Mye av dette krever robuste personlige ferdigheter hos instruktører, som skal undervise og mestre denne kunsten. I tillegg til å kunne være i stand til å være trener i frie vannmasser. Å kunne identifisere utfordringer hos utøvere, forebygge potensielle hendelser og veilede mens man selv flytter sammen med teamet opp fra 30m i frie vannmasser – krever sterke personlige ferdigheter og overskudd av kapasitet.

Fire fine dager i Søgne ble i stor grad tilbrakt i skjærgården utenfor Søgne. I båt og under vann. NDF har standerisert disse kursene med å hente inn flinke folk fra ulike deler av landet for å holde kursene. I Søgne var de to erfarne M3 instruktører og Gunnar Midtgaard fra administrasjonen. Dette for å bidra til at kurset holder høyest mulig nivå, er i tråd med pågående prosjekt og at vi alle lærer litt av hverandre for felles utvikling.

I tillegg samles trenerkandidater fra ulike lokasjoner i landet. Her hadde vi kandidater fra Søgne, Mandal og DG i Trondheim. Det gir bedre kurs når vi samler en gjeng, gjør det skikkelig og bygger nettverk og felles praksis i hele landet.

øgne.jpeg

Foto: Norges Dykkeforbund

Mye tid i starten ble benyttet på grunt vann med trening og instruksjon av idrettsferdigheter. Deretter ble det arbeidet i vannsøylen fra mer dybde, før fokus gikk over på redning og førstehjelp.

Som Karl fra Søgne sier det:

– Dette er viktig. Det er alltid ett behov for å friske opp kompetanse. Samtidig gir dette en god plattform for klubben å bygge videre på. Det har også lenge vært et behov for flere CMAS instruktører her i sør.

Lurer du på noe?

Ta kontakt med den ansvarlige for temaet i administrasjonen. 

Gunnar Midtgaard
Gunnar Midtgaard
Idrettskonsulent

E-post: gunnar.midtgaard@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Klubbutvikling og trenerløypa, sertifikater, instruktørmateriell og spillemidler til utstyr, utdanning, kursmateriell.

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond