Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2023 / Tredobling av kvinnelige deltakere til NM
14 kvinner deltok på åpen samling i undervannsjakt på Hitra. Foto: Norges Dykkeforbund
14 kvinner deltok på åpen samling i undervannsjakt på Hitra. Foto: Norges Dykkeforbund

Tredobling av kvinnelige deltakere til NM

I vår arrangerte NDF åpen samling for kvinnelige undervannsjegere, og vi ser allerede resultatene. Denne helgen arrangeres NM i undervannsjakt - med rekordmange kvinnelige deltakere!

Rett før sommerferien inviterte Norges Dykkeforbund til åpen samling i undervannsjakt for kvinnelige fridykkere. Her var alle velkommen, enten de hadde drevet med undervannsjakt i flere år, eller aldri hadde holdt i en harpun ført.

14 damer reiste til Hitra på Trøndelagskysten, hvor de tilbragte en helg i vannet. Landslagsutøvere Elisabeth Fosstveit og Lidija Vukic stilte opp som instruktører og veiledet deltakerne underveis.

Screenshot_20231005_204257_Photos.jpg
Elisabeth Fosstveit viser frem gode jaktområder. Foto: NDF

- Det var veldig lærerikt å få en gjennomgang av ulike type harpuner og bruk av disse, sier Åshild Dybdal (31) fra TSI-SUT.

Dybdal kom reisende helt fra Tromsø for å delta på samlingen, sammen med to andre klubbkamerater. De resterende deltakerne kom fra Trondheim, Kristiansund, Molde, Frøya, Stavanger og Oslo. Deltakerne forteller at de ble godt kjent på kort tid.

- Det var veldig kjekt å se at det er så mange andre jenter som dykker og ville lære UV-jakt! I tillegg var det veldig sosialt og koselig å bo på samme sted, sier Iben Ørstavik (18) fra Stavanger.

Screenshot_20231005_204331_Photos.jpg

Deltakerne kom reisende fra hele Norge for å delta på samlingen, men har allerede blitt godt kjent.


Samlingen startet med skytetrening på blink, før deltakerne fikk jakte på egenhånd i fridykkerparadiset på Hitra. På dag 2 var fokuset på konkurranser. Etter en gjennomgang av reglelverk og strategier, ble det lagt opp til konkurranse på et avgrenset område, der deltakerne fikk teste seg mot hverandre.

- Konkurransen var noe av det gøyeste med samlingen. Jeg har et sinnsykt konkurranse-instinkt, det gjør det bare enda bedre! Og det var gøy med premier, sier Jennifer Leknes.

Lidija Vukic og Jorid Hervik er fornøyd med dagens fangst. Foto: NDF

 

Senket terskelen for konkurranse-deltakelse

Det var Leknes (19) fra Trondheim Fridykkerklubb som gikk av med seieren under helgens konkurranse. Deltakerne rapporterer om stor læring fra konkurransen, og sier at det både ufarliggjorde og senket terskelen for fremtidig konkurransedeltakelse.

- Jeg lærer best gjennom å gjøre ting i praksis. Etter at jeg hadde prøvd å være med på konkurranse, forsto jeg virkelig hvordan det fungerer. Nå vet jeg at det ikke er farlig, så jeg er mye nærmere det å faktisk melde meg på en konkurranse, forteller Andrea Lintorp (25) fra NTNUI DG.

Lintorp har meldt seg på til årets NM i Kristiansund, sammen med 5 andre kvinner fra samlingen.

Screenshot_20231005_204344_Photos.jpg
Samtlige deltakere ser frem til å delta på konkurranser i UV-jakt i fremtiden.

 

Samlingen gir allerede resultater

Kvinne-samlingen tidligere i år viser allerede resultater. Over halvparten av deltakerne har allerede konkurrert eller er påmeldt til konkurranser i UV-jakt denne sesongen.

Under årets Norgesmesterskap i Kristiansund er det 7 påmeldte kvinner - dette er både ny rekord, og en tredobling av det gjennomsnitlige antallet de siste årene. Under NM 2022 var det 3 påmeldte kvinner. I 2021 var det 2, og i 2020 var det 1.

Screenshot_20231005_204307_Photos.jpg

Deltakerne forteller om en samling full av inspirasjon, motivasjon og nye vennskap.

Inspirert av hverandre

- Jeg satte veldig pris på å møte så mange mennesker med interesse for det samme som meg. Synes det var fint med hele spekteret av nivåer slik at man kan lære, men også bli inspirert. Stort sett alt var nytt for meg, og jeg lærte masse om utstyr, teknikker og konkurranse, sier Thea Skylstad (29) fra NTNUI DG.

Skylstad deltok tidligere i år på NS3 Nordlandscup i Hadsel, hvor hun ble kåret til ny nordnorsk mester.

Interessen for UV-jakt har vokst hos deltakerne, og flere ønsker nå å motivere venner og familie til å prøve sporten.

- Dersom du liker jakt, dykking og fisk, er dette noe du bør prøve! Det er en opplevelse for seg selv å svømme gjennom en stim med sei, og velge ut akkurat hvilken fisk du skal ha til middag, forteller Jennifer Leknes, som er relativt fersk fridykker selv.

Screenshot_20231005_204143_Photos.jpg

 

Håper på repetisjon

Tilbakemeldingene etter samlingen har vært utelukkende positive. Deltakerne var strålende fornøyd med arrangementet, og håper på repetisjon til neste år.

- Dette var en veldig bra samling! Utrolig artig være med på, sier Jorid Hervik.

- Det var en kjempefin tur! Jeg er så glad for at jeg dro, selv om jeg var bekymret for at jeg ikke kjente de andre og hvilke nivå folk kom til å ha, forteller Andrea Lintorp.

- Takk til NDF for at dere har tatt initiativ til å arrangere en slik samling! Det er flott at dere har sett behovet og gjort et konkret tiltak. Jeg koste meg og hadde stor glede av å delta på jaktsamlingen. Jeg blir veldig gjerne med dersom dere arrangerer flere samlinger, sier Guri Nonsvik.Er du interessert i å delta på kvinnesamling i undervannsjakt? Har du spørsmål om undervannsjakt eller konkurranser i grenen?

Ta kontakt med administrasjonen

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Inez Santos Aase
Inez Santos Aase
Idrettskonsulent

E-post: inez@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Rekruttering og breddeidrett, klubbutvikling, ungdomsprosjekter og paraidrett. Fridykking og undervannsjakt.

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond