Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2022 / – Holdt fridykkerkurs uten kursavgift!
Prosjektet «Fridykking for unge i Asker» hadde sin  nest siste fridykkertrening i Røykenbadet onsdag 7. desember. Og NDF ble med!  Foto: Rune Strand
Prosjektet «Fridykking for unge i Asker» hadde sin nest siste fridykkertrening i Røykenbadet onsdag 7. desember. Og NDF ble med! Foto: Rune Strand

– Holdt fridykkerkurs uten kursavgift!

Røyken Sportsdykkerklubb har i en årrekke vært eksepsjonelt flinke på å holde aktivitet for barn og unge. Forrige uke tok vi turen ut til Røykenbadet, hvor prosjektet «Fridykkerkurs for unge i Asker» hadde sin nest siste kursdag for året. Et unikt prosjekt uten kursavgift!

«Fridykkerkurs for unge i Asker» fikk 10 000,- kroner i støtte fra Røyken og Hurum Avis og Sparebankstiftelsen DNB i 2022. Prosjektet er både knyttet til tidligere fridykkerkurs, men også fridykkerkurs fremover.

PC070035.JPG

Unikt prosjekt: Det er et unikt prosjekt Røyken Sportsdykkerklubb har fått til med støtte fra Røyken og Hurum Avis og Sparebankstiftelsen DNB. Foto:Rune Strand

– Det virker kanskje litt forvirrende, sier barneidrettsansvarlig og leder i Røyken Sportsdykkerklubb, Anne Brit Strupstad, før hun fortsetter.

– Røyken Sportsdykkerklubb har hatt fridykkerkurs og fridykkertrening i Røykenbadet i flere år nå. Vi har et kurs om høsten og et om våren. Noen avslutter etter ett kurs, og andre kommer tilbake for å øve mer før de går videre på neste kurs eller nivå, forklarer hun.

Skjermbilde 2022-12-13 kl. 14.59.41.png

Fridykking for alle: Her i Røykenbadet trener deltakerene på eget nivå. 

På kryss og tvers av kompetansenivå

«Fridykkerkurs for unge i Asker» er dermed knyttet til både fortid og fremtid, da noen fortsetter fridykkingen basert på tidligere nivå mens andre kommer seilende inn som helt nye. Kurset tilrettelegges for alle, uansett om de er på CMAS*, CMAS** eller CMAS*** nivå.

I dag er det åtte unge fridykkere som samles under stupetårnet i Røykenbadet. Klokka er 18:00 – bassengtiden begynner 18:15. Det er Rune Strand som er ansvarlig for dagens trening, og alle åtte deltakere slår ring rundt han før start.

– I dag skal vi prøve å få tatt noen kule bilder og filmer av dere under vann! Asker Idrettsråd har en julekalender gående, og de vil gjerne ha oss i en av lukene sine. Da må vi jo få til en kul film eller to, forteller han engasjert.

Fra 8 til 19 år

I det klokken bikker 18:15 glir fridykkerne automatisk ut i ulike grupperinger. Gjerne to og to, eller små grupper på tre. Det er nå man ser de ulike nivåene og aldersspennet i gjengen. Yngst er Kristian på 8 år. Eldst er Karoline på 19. Likevel passer de utrolig godt sammen.

– Det er gøy å se er at man med stort aldersspenn likevel kan fungerer så bra som en gruppe, kommenterer Strand før han hopper i vannet.

Fridykkerne spres utover bane 5 og 6, som er de banene fridykkertreningen har fått tildelt i dag. Vanligvis får de bare bane 5, men i dag var de heldige og fikk bane 6 også. I tillegg får de bruke en trekant av stupebassenget til de øvelsene som krever 3-meters dybde.

Det er der Marte (17) og Karoline (19) hovedsakelig oppholder seg i dag.

På den dype delen.

PC070031.JPG

Øvelse gjør mester: Karoline (19) øvde på øvelsene til CMAS*** sertifiseringen i Røykenbadet denne onsdagen. Foto: Rune Strand

Marthe (17) har CMAS** sertifikat og hjelper til som hjelpeinstruktør på treningene. I dag assisterer hun Karoline (19) med å gjøre alle CMAS*** øvelsene i bassenget. Karoline gjennomfører med glans, og nå gjenstår bare sjødykket til våren før hun har et nytt sertifikat i hånden.

Søskenparet Ada (9) og Thilde (13) er i bane 6. Rokkeringer er spredt utover bunnen av bassenget, og de er fylt med bly slik at de står oppreist.

– Skal jeg prøve svømme gjennom? Kan man høre at det blir sagt der ute.

En av jentene trekker pusten, dykker ned og svømmer igjennom. Hun kommer opp igjen.

– Var det vanskelig? Hører man lillesøsteren spørre.

– Nei, svarer hun eldste.

RSDK_Fridyking unge i asker-02.jpg

Søskenparet: Ada (9) og Thilde (13) var med på fridykkertreningen i Røykenbadet. Foto: Norges Dykkeforbund

Kurset uten kursavgift

Prosjektets soleklare fordel er at kursavgiften ble satt til 0,- kroner i prosjektperioden.  Prosjektmidlene dekket nemlig kostnadene knyttet til bassengleie, fridykkerbøker, sertifisering og eksempelvis grillmat der det var behov. Barna og ungdommene betaler kun for inngangen til Røykenbadet for å være med.

– Helt unikt! Konkluderer Strupstad.

Prosjektet hadde oppstart 16. mai 2022 og har avslutning i morgen onsdag 14. desember 2022.

Samtlige av fridykkerne i Røykenbadet i dag har derimot dykket lenger enn som så. Steffen (18) har dykket hele livet. Han hviler albuene på bassengkanten for å holde seg oppe, i det han slår av en prat med oss.

– Det er her jeg kobler hjernen helt av, slår Steffen fast.

PC070021.JPG

Ivrig: Steffen (18) trener både har i Røykenbadet med Røyken Sportsdykkerklubb, men han trener også sammen med Drammen Sportsdykkere i Drammen. Foto: Norges Dykkeforbund 

Før så han på fridykking som fysisk trening, men med årene har dette endret seg. Nå er det den mentale treningen som står i fokus.

Som fersk 18-åring tok han nylig sertifikat på bil, og det var ikke noe problem. Han har lenge interessert seg for bil, og det er drifting (red.amn. sladding med bil) og fridykking som er de store interessene.

– Høy fart er gøy det også, men det blir ikke det samme som det her, forklarer han hengende på bassengkanten.

RSDK_Fridyking unge i asker-06.jpg

Mental trening: For Steffen (18) er fridykking en mentalt fristed. Det er under vann han kobler av hjernen fullstendig. 

Dette er prosjektet «Fridykkerkurs for unge i Asker»

Prosjektet er tredelt:

  1. Åpentvannsprøver på Fagertun for de som tok fridykkerkurs med bassengøvelser høsten 2021/våren 2022.
  2. Fridykking på Fagertun hver onsdag kveld f.o.m. 30.08. t.o.m. 21.09. Da ble det så tidlig mørkt, at vi avsluttet for høsten.
  3. Fridykkerkurs med bassengøvelser i Røykenbadet hver onsdag kveld f.o.m. onsdag 12.10. t.o.m. 14.12.

Klubbhistoriens første høstsemester utendørs

Høstkursene hos Røyken Sportsdykkerklubb har vanligvis begynt i basseng allerede i august, men i år ble det en ny vri.  2022 ble første året hvor de begynte ukentlig fridykking utendørs på Fagertun i august – hver onsdag kveld til slutten av september.

– Det er jo så fint å være ute, og nå som mange har fått både en, to og tre stjernes fridykkersertifikat, er det flere som synes det er flott å praktisere ute, forteller Strupstad.

– Vi får hjelp av foreldre som bidrar med bål, grilling og baking. Det gir ekstra hygge og trygghet med flere voksne på land også, avslutter hun.

 

20220813_182836.jpg

Fridykkercamp: I sommer arrangerte klubben fridykkercamp på Bergholmen i august. Foto: Røyken Sportsdykkerklubb

Mot slutten av september begynte det å bli så mørkt at fridykkingen ble flyttet inn til Røykenbadet. Der har de holdt treningen gående hver onsdag fra 12. oktober til 14. desember.

Kristian (8) møter alltid opp på onsdager, og har blitt en av de som alltid er med. I kveld måtte han velge mellom å synge julesanger med skoleklassen, eller møte opp her på fridykkertrening. Kroppsspråket forteller at Kristian (8) ikke er så glad i å synge verken julesanger eller annen sang.

– Vi skulle til og med synge ute, forteller en vesentlig mer dykkeengasjert Kristian (8).

Skjermbilde 2022-12-13 kl. 14.28.34.png

Alltid med: Kristian (8) er alltid med på fridykkertreningen. I dag måtte julesang med klassen vike. Foto: Norges Dykkeforbund 

Fleksible fridykkerkurs

Fridykkerkursene til Røyken Sportsdykkerklubb er veldig fleksible, og deltakelsen har holdt seg stabil gjennom flere semester. Det varierer hvem som deltar, men de ender vanligvis opp med mellom åtte og tolv deltakere hvert semester.

– Noen deltar semester etter semester og utvikler seg stadig. Noen gjennomfører et kurs og slutter, mens andre starter med CMAS* øvelser, fortsetter med CMAS ** og videre på CMAS***. Noen tar et opphold og kommer så tilbake, forklarer klubblederen.

20220814_215944.jpg

Fridykkercamp: På fridykkercampen på Barggholmen i sommer var flere av deltakerne fra «Fridykkerkurs for unge i Asker» med. Foto: Røyken Sportsdykkerklubb 

Åpentvannsprøven blir tatt i Oslofjorden ved klubbhuset på Fagertun, når den enkelte deltaker er klar for det. Prøvene blir gjennomført på forsommeren eller på høsten, alt ettersom hvilket tidspunkt som passer for deltakeren selv.

– De barna og ungdommene som gjennomfører alle bassengøvelsene til et nytt sertifikat i løpet av denne høsten eller vårsemesteret, kan ta sjødykkene på Fagertun til sommeren, forteller Strupstad.

– I praksis vil det si i perioden mai til september, legger hun til.

received_406247821596488.jpeg

Leder i klubben: Anne Brit Strupstad er leder og barneidrettsansvarlig i Røyken Sportsdykkerklubb.Foto: Røyken Sportsdykkerklubb

Fortsettelsen av «Fridykkerkurs for unge i Asker»

«Fridykkerkurs for unge i Asker» vil gli over i gammel drakt over nyttår. Fridykkertreningen vil være like god som den alltid har vært, med ukentlige treninger i Røykenbadet frem til 29. mars. Etter påske starter Røyken Sportsdykkerklubb med fridykking i sjøen på Fagertun.

Alt vil altså gå sin gode gang som tidligere, men siden «Fridykkerkurs for unge i Asker» ikke lenger har støtte, vil den normale deltakeravgiften vende tilbake. (I tillegg til inngang i Røykenbadet på bassengtreningene)

PC070028.JPG

Bane 5: Vanligvis har treningen bare bane 5 og en trekant av stupebassenget til rådighet. Denne onsdagen fikk de bane 6 i tillegg. Foto: Rune Strand

I Røykenbadet begynner bassengtiden å gå mot slutten denne onsdagen i desember. Én time går fort når man har det gøy. Steffen (18) og Noah (17) øver på apnea den tiden som er igjen. Hvor langt kommer man på ett pust?

Steffen trekker pusten, senker seg ned under overflaten og forsvinner bortover. Noah (17) holder øye med kameraten ved å svømme ved siden av han bortover, men han forstyrrer ham ikke.

Kristian (8) i blå badebukse står sammen med oss på land og følger med på de eldste guttene.

– Noah svømmer alltid ved siden av og passer på, forteller Kristian (8).

– Javel? Svarer vi.

– Ikke fordi Steffen egentlig trenger det, men bare sånn i tilfelle det skjer noe, forklarer 8-åringen.

RSDK_Fridyking unge i asker-03.jpg

Blå badebukse: Alle fridykkerne på fridykkertrening er veldig påpasselige med å tenke sikkerhet, og de har alltid en buddy som følger med. Her er Kristian (8) på vei ned i vannet. Foto: Norges Dykkeforbund.

8-åringen har åpenbart stor tillit og tro på storebroren som er i aksjon. Et beundringsverdig blikk følger Steffen (18) hele veien frem og tilbake. I det storebroren får hodet over vann igjen, begynner spydighetene mellom søskenparet på ny.

Noah var Steffen din «safety» denne gangen. Et viktig sikkerhetsmoment som åpenbart har hatt stort fokus på fridykkertreningene.

RSDK_Fridyking unge i asker-06.jpgBuddyer: Steffen (18) og Noah (17) trente på apnea i bane 5. Foto: Norges Dykkeforbund. 

Prosjektet «Fridykkerkurs for unge i Asker» har virkelig vært unikt, og det å kunne tilby fridykkerkurs uten kursavgift er et tilbud man sjelden hører om. Rett og slett en super støtteordning som Røyken Sportsdykkerklubb fikk inngått med Røyken og Hurum Avis og Sparebankstiftelsen DNB.

Gratis fridykkerutstyr til utlån

Etter påske, når sjøtreningene begynner, er det ikke nødvendig med eget utstyr på trening. Klubben har både våtdrakter og annet åpentvannsutstyr til gratis utlån. Det er også skiftetelt og gassovner på plass – hos Røyken Sportsdykkerklubb mangler det ikke på mye.

– Utstyret har vi fått støtte av Asker Idrettsråd, Sparebankstiftelsen DNB og Gjensidigestiftelsen til å kjøpe inn. Og med leirbål i fjæra og pølser på grillen, blir det ekstra hyggelig! Forteller Strupstad engasjert.

20220814_215745.jpg

Bergholmen: Her hoppes det fra berget på Bergholmen på fridykkercampen i sommer. Foto: Røyken Sportsdykkerklubb

Er det noe klubben virkelig har vært gode på er det å inngå avtaler, og søke om støtte fra ulike aktører. Klubben har de siste tre årene søkt støtte og midler til ulike prosjekter. Med støtten de får, tilrettelegger de for lavterskel tilbud for barne- og ungdomsaktivitet. Se en oversikt over hva Røyken Sportsdykkerklubb har fått støtte og midler til nedenfor.

IMG_20220816_000854_340.jpg

Fryd og gammen: Fridykkerdraktene tørket godt i sola på Bergholmen. For et vær! Foto: Røyken Sportsdykkerklubb

Hos Røyken Sportsdykkerklubb er det høyt aktivtetsnivå året rundt, og de gjør en fantastisk innsats med barn og unge. Tusen takk for innsatsen dere legger ned!

 

 

 

Røyken Sportsdykkerklubb

royken-sportsdykkerklubb-logo.png

 

Røyken Sportsdykkerklubb holder til i Asker, og ønsker å være en allsidig klubb som tilbyr aktiviteter som passer både for erfarne dykkere og for de som ønsker dykking som en familievennlig hobby. Vi tar gjerne med barn i bassenget og på turer! Klubben disponerer båt og har eget klubbhus med kompressor.

Se klubben på Facebook her!

Kontakt
Adresse: Fagertunveien 29, 3477 BÅTSTØ
E-post: astrupstad@gmail.com
Telefon: 911 39 331

Dette har RSDK har fått støtte til de siste tre årene:

Støtte til: Kompressorer på klubbhuset på Fagetun, en stasjonær og to bærbare.
Støtte fra: Sparebankstiftelsen DNB

Støtte til: Multi dykkebåt.
Støtte fra: Handelens Miljøfond

Støtte fra: Gummibåt og lavvo.
Støtte fra: Gjensidigestiftelsen

Støtte til: Miljøprosjekt for barn og unge. Samarbeid fridykking og apparatdykking.
Støtte fra: Gjensidigestiftelsen

Støtte til: Familiedag på Fagertun i juni. Lavterskel.
Støtte fra: Asker kommune

Støtte til: ABC-utstyr, våtdrakter og annet åpentvannsutstyr til utlån.
Støtte fra: Sparebankstiftelsen DNB og Gjensidigestiftelsen.

Støtte til: Fridykkercamp for Barn og unge på Bergholmen ei helg (fredag til søndag) i august. Åpent for andre klubber. Kombinert med klubbdykk og foredrag lørdag. Aktivt og sosialt
Støtte fra: OADK.

Støtte til: Prosjekt «Aktive lokalsamfunn i Asker». Fridykking med elever fra den alternative skolen i Asker (ungdomsskoleelever). Prøv fridykking i basseng og utendørs, teori og praksis (fem ganger over en 12 måneders periode). Fire avdelinger. Elevene møtes ikke på tvers av avdelingene utenom disse øktene med fridykking. Ungdommene hjelper og støtter hverandre, pusher og utfordrer hverandre.
Støtte fra: Samarbeid med og støtte Asker Idrettsråd.

Støtte til: Støping og bygging av kunstige rev på Fagertun. Tillatelse fra Asker kommune. Prosjektgruppe med barn, unge og voksne. Høytidelig åpning St. Hans aften 2021. Nå er vi i gang med å forberede natursti under vann.
Støtte fra: Støtte fra Asker Idrettsråd til anlegg i Oslofjorden.

Støtte til: Fridykkerkurs for unge i Asker i 2022. Åpentvannsprøver ved Fagertun i perioden mai til september (unntatt i skoleferien). I Røykenbadet oktober til april. Leier en 25 meters bane og får bruke en trekant av stupebassenget til de prøvene som krever tre meters dybde. Aldersspredning 9 til 19 år. Barn og unge hjelper og støtter hverandre. For noen er dette helt nytt, andre har holdt på noen semestere. De som har CMAS tre stjerners fridykkerkurs eller aktivitetslederkurs, bidrar som hjelpeinstruktører.
Støtte fra: Røyken og Hurum Avis og Sparebankstiftelsen DNB

I tillegg har det vært holdt jevnlige fridykkerkurs og aktivitet:

  • Fridykkerkurs i Røykenbadet høst og vår gjennom flere år, også under pandemien (kohorter). Både en, to og tre stjerners fridykkersertifiseringer. Åpentvannsprøvene gjennomføres på Fagertun.
  • Fridykking på Fagertun onsdagskvelder med leirbål, grilling og kanelsnurrer. Barn, unge og voksne. Sosialt og hyggelig

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Antidoping Norge Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond