Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / NDF på Arendalsuka
IMG_8548.jpeg

NDF på Arendalsuka

Vi var på plass for å synliggjøre marin forsøpling til politikere og forbipasserende!

Arendalsuka er en møteplass for samfunnsnyttige saker, hvor aktører fra politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre.

NDFs «marin forsøpling» prosjekt har en viktig plass å ta på denne arenaen, hvor de fleste som kommer her er ikke-dykkere. Da blir det ekstra verdifullt å bruke anledningen til å vise hva som faktisk foregår på havets bunn – på godt og vondt.

IMG_8436.jpeg

Dykkepresident, Gry Henriksen, var selvfølgelig tilstede i Arendal. Foto: Norges Dykkeforbund

Bifangst fra fiskeredskapene, samt andre små krabater dykkerne svømte forbi, ble et ypperlig trekkplaster for både store og små.

arendal.jpeg

Karl Klungland fra Søgne Dykkeklubb og Even Moland fra Havforskningsinstituttet gjør seg klare til å hoppe i havet. Foto: Norges Dykkeforbund

Den store stjerna på standen vår ble en organisme vi dykkere fort kan ta for gitt – bløtkorallen «dødmannshånd». «Hva i alle dager er dette?», «Er denne fra Norge?», «Så eksotisk!» var noen av kommentarene som gikk igjen her. De skulle bare visst hvordan synet av en fjellvegg full av disse bløtkorallene oppleves. De fleste hadde heller ikke fått med seg at piggsjøstjerner, påfugl mark og sjønelliker var å finne i norske farvann.

IMG_8550.jpeg

Lisa Aase Rokkan fra Forbundsstyret og Pia Ve Dahlen fra Lei en Biolog var blant rassurspersonene som bidro stort. Foto: Norges Dykkeforbund

På den andre siden, hadde de fleste hørt om marin forsøpling – og noen få hadde også hørt om spøkelsesfiske – men de færreste visste at det var slike mengder av det!

Søgne dykkeklubb dro til Arendal søndagen før arrangement-uka startet for å sørge for at vi hadde marint søppel å stille ut. Det tok dem ett dykk før vi hadde fylt standen vår med masse marint «snacks». Senere hadde de to dykk per dag frem til og med tirsdagen hvor de også fikk besøk av forskere fra Havforskningsinstituttet som ble med på dykketur.

Arendalsuka_forside.jpg

Foto: Audun Borgemyr

Even Moland og Kjell Magnus Norderhaug fra HI tok seg fri fra jobb for å bli med Søgne DK på ryddedykk. De er begge opptatt av god forvaltning av kysten vår, og ble imponert over arbeidet de frivillige dykkerne legger ned for å minske presset på kystlevende arter.

Totalt hentet de opp 104 redskaper under seks dykk i Arendalsuka.

_AB07126.jpg

Foto: Audun Borgemyr

Onsdag var det Arendal undervannsklubb som tok over stafettpinnen. De hadde seg to dykk hvor Pia Ve Dalen ble med ut på ett av dem, hvor hun ble satt til å gjøre den tunge jobben med å dra opp teinene som dykkerne hadde funnet. Tross dette storkoste hun seg på sjøen med å hente opp teiner og marint søppel.

IMG_8668.jpeg

Vår prosjektleder i marin forsøpling, Ida Camilla, og Karl Klungland fra Søgne Dykkeklubb holdt foredrag i frivilligteltet hvor de snakket om NDFs marine forsøplingsprosjekt. Foto: NDF

Mandal dykkeklubb tok sine to polar båter og tok sjøveien fra Mandal for å delta med NDF i Arendalsuka. De stoppet på veien og tok seg et dykk, hvor de fant over 20 spøkelsesredskaper. To fulle båter med dekk og annet avfall ble også dratt opp takket være disse gutta.

IMG_8431.jpeg

Foto: Norges Dykkeforbund

Mens flere lot seg imponere over mengden skrot på bunn, var det andre som så andre verdier. Denne mannen så seg ut denne stolen helt siden starten av uka, og ble strålende fornøyd da han fikk ta den med seg til hytta på fredagen, sammen med et sausenebb og en tekanne. 

IMG_8609.jpeg

Foto: Norges Dykkeforbund

En annen man lot seg begeistre av denne nedgrodde dukken, og fikk ta den med seg hjem...

IMG_8603.jpeg

Foto: Norges Dykkeforbund

Takk til alle bidragsytere og frivillige under Arendalsuka, dette hadde ikke vært mulig uten dere. Vi kommer tilbake til Arendal neste år!

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Ida Camilla Skaar
Ida Camilla Skaar
Prosjektleder, Marin forsøpling

Marinbiolog og NDFs prosjektleder i marin forsøpling

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond