Episode 63-67

For å kunne lære mer av de dykkene hvor det oppstår problemer, og hvor dykkeren selv kan fortelle hva som skjedde, legger vi her ut episodeskjema hvor hendelsen er beskrevet.

 

67. Trykkfallssyke


Dykkerne var på "Muren" i Oslofjorden. Det ble dykket to dykk, begge innenfor tabell og med sikkerhetsstopp på fem meter i treminutter. 20 minutter etter det

siste dykket blir den ene dykkeren uvel, og opplever "prikking" i korsryggen.


Vedkommende ringer 113 og forteller om en mulig ulykke og hvor han er. Det kommer en redningsskøyte fra Drøbak innen kort tid og O2-behandling starter.


Redningsskøta går til Oscarsborg, der dykkeren blir henta med helikopter og flydd lavt til Ullevål sykehus. Han ligger i trykkammeret i fem timer og over natten til observasjon. Dykkerlegen hadde ingen forklaring på hvorfor vedkommende opplevde trykkfallssyke.


66. Maske slått av i bølgene

 

Det var meldt vind. De tre dykkerne avtalte på forhånd hvor de skulle gå opp etter dykket - et stykke fra land, ikke helt opp på stranda som vanlig. Det var bølger da de gikk ut. Dykket var rolig, en av dykkerne hadde med gopro-kamera, og hele dykket ble filmet.

 

På slutten, da de gikk opp til ca. elleve meter, ble sikten dårlig. De holdt seg nær hverandre. På sikkerhetsstoppet var det kraftige dønninger, så de visste at det ville bli mye bølger i overflaten.

 

Etter sikkerhetsstoppet, gikk de alle tre opp i følge. I overflaten var det store bølger, noen av disse vasket over dykkerne i overflaten. De lå vertikalt i vannet, med ryggen til land og ansiktet mot bølgene. Dette var tungt, men gikk greit. De snakket sammen før de begynte å bevege seg inn mot land.

 

Plutselig blir masken til en av dem slått av i en av dønningene som vasket over. Dette førte til at vedkommende svelget en del vann. Personen er ikke så begeistret for å ikke ha maske på seg i vannet.

 

Dykkeren brukte en del energi på å ikke få panikk i bølgene, og kom ut av kurs. Personen kom ikke rett inn på stranda, men ble ført mot svaberget. Her fikk vedkommende snudd seg og sto med føttene på bunn og vann til hoftene. Personen holdt armene strake mot svaberget for ikke å bli vasket opp.

Etter å fått hentet seg inn og fått igjen pusten, begynte personen å bevege seg sakte mot stranda. Da hadde meddykkeren fått av seg utstyret og kom ut for å hjelpe.  Den andre meddykkeren hadde  også kommet seg på land.

 

Dykkerne var slitne, men høye på adrenalin og snakket sammen i en god tone. Dykkeren oppgir en erfaring lagt til, og vil nok ikke gjennomføre et dykk med så kraftig vind en gang til.

 

65. Problemer ved nedstigning

 

Alt var normalt inntil nedstigning. Dykkeren (A) slet da med å komme ned, men klarte dette på tredje forsøk. Nedstigning gikk fint ned til maks dybde, men dykker A trivdes da ikke. Vedkommende ble rådløs og gikk til overflaten. Dykker A fylte vesten selv og svømte hurtig til overflaten. Under oppstigning fikk dykkeren panikk. Vedkommende beholdt ventilen i munnen hele tiden.

 

Dykker B gikk opp samtidig, svømte bort til A og tok kontakt. Dykker B ga signal om å bli hentet med båt. Dykker A hyperventilerte da i overflaten. Dykker B tauet Dykker A bort til båten og assisterte med blybelte og svømmeføtter. Dykker A tok seg selv opp i båten og pustet rolig etter noen minutter.

 

Hendelsen oppstod sannsynligvis som et resultat av problematisk nedstigning. De involverte konkluderer med at det er viktig å ha synlige referanser (tang, bunn, vegg) i denne fasen.

 

64. Tom-for-luft

 

Tre dykket i par. Det ble dykket fra båt, og alt gikk greit fram til hendelsen. Dykkeren (dykker A) fulgte med på manometeret gjennom dykket. Hendelsen oppstod da dykkeren prøvde å fylle drakt og merket at det ikke kom noe luft. Vedkommende merket da at det heller ikke kom luft gjennom andretrinnet. Dykkeren svømte da bort til meddykker og tok dennes octopus. Det var vanskelig å purge denne ventilen. Dykker A foretar en hurtig oppstigning sammen med den tredje dykkeren, og bruker dennes octopus.


Dykkerne konkluderer med å sjekke manometeret enda oftere og holde tettere sammen under dykket.

 

63. Leddbends

 

Den ene dykkeren i paret var noe uopplagt før dykket grunnet lite søvn.  Paret forlot overflata for et dykk på maks 30 minutter ned til 28 meter.

Dykkeren kom opp fra havet, og bar utstyret rett til bilen omtrent 50 meter unna i mye snø.


Da vedkommende begynte å ta av seg utstyret kjente han noe smerte fra venstre arm, og tenkte at dette kunne skyldes anstrengelsen med utstyret. 2-4 timer etter dykket ble han stiv i skulder og arm. Dette ble verre utover kvelden og natten.

Personen oppsøkte selv lege dagen etter, og det ble konstatert trykkfallsyke. Han ble lagt i trykkammer med konstatert leddbends. Etter tre dager med behandling ble han sendt hjem. Personen opplevde smerter og nedsatt følelse i armen i god tid etter behandling, men behandling av fysioterapeut har hjulpet.

 

Av de signalene som ble oppfattet av meddykkere var ingen inne på tanken om at dette kunne være trykkfallsyke. Dykkerklubben har gått i gjennom hendelsen i ettertid. De vil prøve å være mer oppmerksom på eventuelle symptomer etter endt dykk, og la dykkere få hvile en stund i overflata før nedstigning.

 

 

 

 

Tips en venn
Tips en venn

 Makeweb CMS