Full fart for jenteprosjektet etter koronapausen


Hvordan skal NDF få flere unge jenter inn i ledende roller var spørsmålet vi stilte oss for 9 måneder siden. Skal vi nå målet om 10 tusen aktive medlemmer i norske dykkerklubber begynte det å bli åpenbart at det er for få jenter som er medlemmer og finner seg til rette i klubber. 

Foto: Nora Menous-Moland


Til sammenligning har flere store dykkesenter i Norge damer som eiere og aktive instruktører og har tilnærmet like mange gutter som jenter på kurs. I NDF er statistikken ikke på vår side. F.eks er det 3 kvinnelige apparatdykkerinstruktører som sertifiserte i 2019 og medlemstallene (pr.31.12.2018) viser at 24,6% av de aktive medlemmene er jenter. Noe måtte mao gjøres litt brennkvikt og det ble "Kule Jenter».

Vi lyste ut prosjektet uten å være helt sikkert på å vite hva slags respons vi kom til å få, men over 30 søkere har blitt til 11 deltagere fra alle idrettene våre. 

Noen har mer erfaring og utdanning enn andre, men fellestrekket er at de brenner for dykking, fridykking og undervannsrugby. I løpet av 4 samlinger er målet å løfte dem så langt vi klarer dykke og organisasjons-faglig. Underveis har vi også fått på plass litt sponsorstøtte fra Hansen Protection spesialprodukter FUE og Oslofjorden Dykkesenter slik at de Kule Jentene får litt kulere utstyr og litt kule klær. Når en av deltagerne er designer har vi selvsagt også en kul logo.Foto: Nora Menous-MolandLøypen består av trener og instruktørkurs i idrettene de kommer fra, tverridrettsfaglig innsikt, styre, førstehjelp og servicekurs. I tillegg er det ekstremt viktig at de etablerer ett nettverk med hverandre, med sentrale tillitsvalgte og med administrasjonen vår. De representerer fremtiden og de må taes på alvor i alle sammenhenger nå. Hvis ikke stiger gjennomsnittsalderen i klubbene våre med 1 år i året og kjønnsbalansen blir ikke en dæsj bedre.
Foto: Eirik Kjos


Helgen vi legger bak oss ble tilbragt på Stokkøya i Trøndelag etter flere måneders utsettelse og aldri så gale at det ikke er godt for noe heter det. Værgudene siste seg fra sin aller beste side. Algeoppblomstring var et tilbakelagt fenomen, og restriksjoner på reise og opphold er såpass greie at vi klarer å samle deltagere og tillitsvalgte fra hele landet.

På menyen stod det flere workshopper. Alt fra feltliming av drakter og fiks av ventilsett, til førstehjelp. Vi samlet også instruktører og instruktørtrenere fra egne og andres rekker for å få til mest mulig erfaringsoverføring på 3 intense dager. Dessuten rakk vi å spise blåskjell og uer fra Strandbaren, grille litt og få i oss kanelboller fra det lokale bakeriet.

Allerede begynner prosjektet å bære frukter. Vi har delt ut de første instruktørpapirene, apparatdykkerne er stort sett ferdig med CMAS 3 og godt i gang med instruktørkursene sine og en av deltagerne har kjørt sitt første kurs i fridykking i klubb. Det er nyvalgte ledere i klubb fra prosjektet og vi opplever at klubbene de kule jentene kommer fra gleder seg til å bli styrket med instruktører med helt oppdatert kunnskap.Nå må vi som er ute i klubbene, valgkomiteer og styrer kjenne vår besøkelsestid, gi muligheter, heie frem kule jenter og glede oss over at en ny generasjon er på plass. Helt sikkert med andre ideer enn våre egne, men det er jo det fremtida handler om. Å bygge på det vi har, være kreativ, forbedre og ta i bruk nye ideer og nye folk. Kule jenter har kommet for å bli og det er ikke siste gang vi kjører kompetanseløft for unge utøvere og tilitsvalgte.


Skrevet av Eirik Kjos. Foto: Eirik Kjos[Tilbake]

 Makeweb CMS