Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2023 / Kunnskapsutveksling på internationalt nivå
Forside-berlin workshop.jpg

Kunnskapsutveksling på internationalt nivå

I begynnelsen av oktober deltok Søgne dykkerklubb og Ida Camilla, vår prosjektleder for marin forsøpling, på workshop hos WWF i Berlin. Målet var å dele erfaringer rundt arbeidet vi gjør i kampen mot spøkelsesfiske.

WWF (World Wide Fund for Nature) er en av verdens største miljøorganisasjoner som gjennomfører politisk påvirkningsarbeid mot myndigheter lokalt og nasjonalt i en rekke land. WWF Tyskland planlegger å starte et større prosjekt i Østersjøen, hvor de vil rydde sjøen for spøkelsesfiske.

Dette krever et samarbeid med flere land som deler kyst i Østersjøen: Sverige, Finland, Estland, Litauen, Latvia, Polen og Danmark. Før de involverer de andre landene i prosjektet, vil de sørge for å ha gode forutsetninger til å velge riktig metode.

WWF med Søgne Dykkeklubb som inspirasjon

På bakgrunn av dette ønsker de råd og innspill av andre som driver liknende arbeid. Ettersom Norge er en ledende nasjon innen opprydding av marin forsøpling og spøkelsesfiske, har WWF Tyskland sett seg ut tre aktører fra Norge de ønsker å lære fra: Havforskingsinstituttet (HI), Green Bay og oss, NDF v/Søgne dykkeklubb.

Aktørene som deltok. Fra venstre: Jan Kristoffersen (Søgne dykkeklubb), Eirik Oland (Handelens miljøfond), Ida Camilla A. Skaar (prosjektleder, NDF), Karl Klungland (Søgne dykkeklubb), Susanna Torbjørnsen (HI) og Tord Aslaksen (Green Bay).

 

Workshopen bestod av to deler, hvor første del bestod av presentasjon av arbeidet vårt: Hvordan vi jobber, metodene vi bruker, resultatene vi har og finansieringsordning. Her la Ida Camilla frem hvordan det jobbes administrativt med tilrettelegging og motivasjon til klubbene. Deretter la Karl Klungland fra Søgne dykkeklubb frem hvordan de systematisk jobber med problemstillingen i praksis.

Klubben kunne vise til imponerende resultater gjennom mange år, hvor det skulle godt gjøres og ikke la seg inspirere.

Ida Camilla legger frem hvordan NDF arbeider i prosjektet administrativt.

 

Basert på alle aktørers presentasjoner gikk vi videre til idémyldring for å finne ut hvordan WWF kan iverksette realistiske metoder og fremgangsmåter til opprydding av spøkelsesfiske i Østersjøen på tvers av landegrenser.

Tyskland lot seg begeistre av innsatsen til de frivillige dykkerne. Her et bilde av Karl Klungland som legger frem hvordan dykkerne har jobbet systematisk i årevis, med tilhørende resultater.

 

Høy internasjonal overføringsverdi

Til tross for at HI, Green Bay og dykkeforbundet ikke har like mange land å forholde seg til, ble det klart at overføringsverdien av arbeidsmetodene vi bruker er høy. Det vil aldri være kun én riktig måte å utføre opprydding på, men ved å få presentert tre ulike suksesshistorier for hvordan det kan gjøres er det lagt et godt grunnlag til å bane frem en vei som kan være gjennomførbart for WWF.

Ida Camilla og Karl utnytter muligheten til å flotte seg med pandaen.

 

Vi i NDF er svært stolte av våre frivillige dykkere som gjør den viktige jobben med å hente opp spøkelsesredskaper og bidrar til formidling av problemet.

Søgne dykkerklubbs innsats utmerket seg i øynene til WWF Tyskland, slik at vi nå også kan bidra til opprydding og kunnskapsutveksling i internasjonal sammenheng.

Tusen takk til Søgne dykkeklubb, og takk for godt bidrag i Berlin!

Vi gleder oss til videre samarbeid med WWF i forbindelse med prosjektet deres i Østersjøen!

 

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Ida Camilla Skaar
Ida Camilla Skaar
Prosjektleder, Marin forsøpling

Marinbiolog og NDFs prosjektleder i marin forsøpling

Søgne Dykkerklubb

sogne-dykkerklubb-logo.png

 

Søgne Dykkerklubb har klubbdykk hver søndag hele året unntatt i juli måned, med avreise fra Høllen klokken 10. Klubben har egen kompressor for 200 og 300 bar samt fylleanlegg for nitrox og trimix, og dykkebåten er en Mørejet 30 med lettbåt. For priser og detaljer, se klubbens hjemmeside.

Se klubben på Facebook her!

Kontakt
Adresse: Høllen, 4682 SØGNE
E-post: styret.sdk@gmail.com
Telefon: 971 80 873

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond