Vukic's plassering er den høyeste plasseringen av en norsk utøver under VM i undervannsjakt noensinne. Dette er også første gangen en nordisk utøver havner blant topp 10 i et verdensmesterskap.
- Jeg er utrolig glad, og veldig stolt over resultatet mitt. Det føles godt å vite hvordan nivået mitt er på internasjonal basis, forteller hun.
VM startet ikke som planlagt for Vukic. Med to fisk, lå hun på 17.plass etter første konkurransedagen. Dag 2 gikk mye bedre, og hun endte på 2.plass for dagen. Sammenlagt plasserte dette henne på en solid 7.plass. 30 kvinnelige utøvere fra 13 forskjellige land deltok under VM.
Det norske landslaget i undervannsjakt. Foto: FEDAS
- Dette er det første ordentlig store internasjonale mesterskapet jeg deltar i. VM 2023 var en stor opplevelse for meg, som virkelig satte inntrykk. Frem til nå ha undervannsjakt kun vært en hobby for meg, men fremover er målet å ta det til et nytt nivå. Jeg vil trene hardt, og virkelig satse på sporten frem mot EM i Tyrkia til neste år.
I tillegg til den individuelle konkurransen, konkurrerer utøverne også som lag under VM. Det norske kvinnelandslaget, bestående av Vukic og Elisabeth Fosstveit, tok 8.plass under lagkonkurransen.
Elisabeth Fosstveit med flott fangst. Foto: FEDAS
- Vi hadde et godt samarbeid innad i laget. Både scoutingen og planleggingen av konkurransedagene ble gjort i fellesskap. Vi utveksla erfaringer, skøyt fisk og målte størrelsen, for å forberede oss og lære å vurdere de små størrelsene, sier Elisabeth Fosstveit.
Selv plasserte Fosstveit på en 26.plass. Hun forteller at forholdene i sjøen før konkurransen var røffe, med store bølger og svært dårlig sikt. Med over hundre båter i sjøen, og ingen regler for avstand mellom utøverne, var det utfordrende å finne urørte områder å jakte på.
- Jeg prøvde å unngå å gå der alle andre var, og håpet på å finne et "ubrukt" område. Dette lykkes jeg delvis med, men bare i starten. Nå har jeg lært en hel del, og vet hva jeg vil gjøre anderledes neste gang, sier Fosstveit.
Herrelandslaget forteller om godt sammarbeid innad i laget. Foto: FEDAS
Lagkamerater Henrik Runde og Aksel Ørstavik forteller om lignende forhold i sjøen. Før første konkurransedag bød sjøen på 2-3 meter høye bølger, og en knap meters sikt, for så å roe seg helt. Vannet klarnet opp, med sikt opptil 15 meter.
- Den absolutt beste opplevelsen med hele konkurransen var i det jeg hoppet uti og plutselig kunne se omgivelsene under vann, forteller Aksel Ørstavik.
Det norske herrelandslaget tok en sammenlagt 23.plass i lagkonkurransen. Individuelt ble det en 67.plass til Ørstavik og 51.plass til Runde. Begge forteller om store læringsmoment under mesterskapet.
Aksel Ørstavik forteller om en kjekk men krevende konkurranse. Foto: Henrik Runde
- Som forventet, kreves det mye mer trening her for å komme tett nok innpå fisken, sammenlignet med norske forhold. Det å dykke ned på enkeltfisker førte ikke fram, forteller Runde.
- Jakt inne i huler og under steiner er en ny jaktform for meg. Jeg la om strategien og begynte å trekke ut på dypere vann for å lete etter stimer i de frie vannmassene. For å unngå å miste stimen måtte jeg fokusere på å posisjonere meg riktig i forhold til vannstrømmen, for å deretter å gli rolig over dem, dykke ned og forsiktig peile ut de største individene.
Strategi-endringen førte frem, og resulterte i en flott fangst for Runde.
Flott fangst av Henrik Runde fra første dag under VM.
De norske utøverne forteller om godt samhold med de andre nordiske lagene. I tillegg til felles middager og god stemning, bød de nordiske utøverne på gode erfaringsutvekslinger og tips under konkurransen. Utøverne ser frem til å konkurrere mot hverandre igjen under Nordisk mesterskap senere i år.
Se de fullstendige resultatlistene fra VM her
Ønsker du å kvalifisere til landslaget og delta på neste års Nordiske mesterskap i undervannsjakt?
Uttak til landslaget gjøres basert på resultater fra NM. Meld deg på NM 2023 i Kristiansund her.