Mesterskapet arrangeres over fire dager, med offisielle konkurransedager 9.-10.september. Dette er det 33. CMAS verdensmesterskapet i undervannsjakt for herrer, og det 2. CMAS verdensmesterskapet i undervannsjakt for kvinner. 25 herrelag, og 13 damelag deltar under årets VM.
De norske utøverne ankom Laredo et par dager før konkurransestart, for å gjøre seg kjent med konkurranse-områdene.
- Vi deler hus med de andre nordiske lagene og har et godt samhold og samarbeid her! Nede i marinaen er det lett å se hvem som er med på mesterskapet, og vi ser også mange båter ute. Jeg ser fram til å treffe alle deltakerne fra de andre landene, sier Elisabeth Fosstveit fra TSI-SUT.
Fosstveit er en erfaren konkurranseutøver, og tok med seg bronsemedaljen hjem fra EM i UV-jakt i ferskvann, i Finland i 2022. Hun har lang erfaring med undervannsjakt i nordiske farvann, men er spent på hva Spania har å tilby.
- Forholdene her er svært annerledes enn det vi har i Norden, både med tanke på arter og hvordan sjøen er. Det vil bli en tøff konkurranse med mange dyktige folk, men kjekt blir det uansett! Jeg gleder meg til selve konkurransen, både tida i sjøen men også alt det som skjer før og etter. Høydepunktet blir veiingen, det er utrolig spennende!
Landslags-kollega Henrik Runde sier seg enig i utfordringene med nye forhold, og er nysgjerrig på hvordan det blir å “lese sjøen”, med nye arter og natur å bli kjent med. Runde har tidligere deltatt på Nordisk mesterskap, men dette er hans første konkurranse i utlandet.
Landslaget gjør seg kjent med forholdene i den spanske provinsen Cantabria.
- Siden dette er første gang jeg deltar på et internasjonalt mesterskap, ser jeg fram til en unik opplevelse med laget, nye bekjentskaper og muligheten til å utveksle erfaringer og kunnskap om UV-jakt i ulike deler av verden. Ikke minst er jeg spent på hva sjøen ved Cantabrias klipper har å by på av fangst, både før og etter et besøk i det nordspanske kjøkkenet, sier Runde.
- Dette blir utrolig spennende, og en opplevelse jeg uavhengig av utfall på rangeringen kommer til å ta med meg videre. Jeg ser fram til hele opplevelsen!
De norske landslagsutøverne har brukt sommeren på å trene mot VM. I tillegg til å tilbring mest mulig tid i vannet, har Aksel Ørstavik lest seg opp på de spanske forholdene og artene, og sett mye på videoer om undervannsjakt i Spania. Ørstavik har selv sin egen youtube-kanal, hvor han legger ut videoer om undervannsjakt.
- Nå i dagene før konkurransestart dykker vi i området, for å få hands-on erfaring. Når alt er så forskjellig fra hjemme som her, er det et must. Gjennom sosialisering med de andre nasjonene plukker man også opp mange småting som kan komme godt med, sier han.
Han forklarer at det internasjonale nivået er skyhøyt, og at forventningene derfor er å lære mye, og knekke koden på er par av artene.
- Konkurransen er på 5 timer hver dag, og planen er å bruke mest mulig av tiden i vannet. Med 2-3 gode områder, kan man få en god uttelling, selv i nye omgivelser. Får jeg flere gyldige fisk på konkurransedagene, der jeg føler ingen flaks var involvert, blir jeg kjempefornøyd, sier Ørstavik.
Vukic og Fosstveit under scouting i Laredo
Lidija Vukic har tilbrakt sommeren i hjemlandet Montenegro, for å drive med undervannsjakt. Siden forholdene der ligner veldig på forholdene i Spania, sier hun at dette har vært en fantastisk treningsmulighet.
- Forholdene her i Spania er harde, med dårlig sikt og store bølger. Det vil bli utfordrende å få tak i fisk. Planen min er å gi alt jeg har og gjøre mitt beste for å ta poeng, så får vi se hvordan det går, sier Vukic.
Vi ønsker de norske landslagsutøverne lykke til under VM!