Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2023 / Bårnås og Bjørnaali: Suverene norgesmestere uten forventninger av gull
apneanm.png

Bårnås og Bjørnaali: Suverene norgesmestere uten forventninger av gull

Kristin Stanwick Bårnås og Michael Bjørnaali. To ferske norgesmestere med imponerende prestasjoner. Med sammenlagt gull, og nye norgesrekorder supplert med flere pallplasser, kan man ikke annet enn å ta av seg hatten for disse to.

Stanwick Bårnås fra Oslo Fridykkerklubb og Bjørnaali fra Bergen Fridykkerklubb stakk av med årets norgesmestertitler under NM i apnea i basseng i Kristiansand helgen 17.-19. mars i Kristiansand.

@mikraust-36.jpg

Norgesmesterene Michael Bjørnaali og Kristin Stanwck Bårnås Foto: Mikael Austvold

Under medaljeseremonien fylte det seg opp med flere medaljer rundt halsen på begge norgesmestrene, i alle medaljenes farger. Av totalt tre disipliner kjempet de seg til pallplass i samtlige. Et spekter av gull, sølv og bronse, hengende på snorer i rødt, hvitt og blått, ble bevis på at store prestasjoner var blitt gjort.

Prestasjoner i toppsjiktet resulterte i sammenlagt gull. To norgesmestere.

Norges Dykkeforbund gratulerer!

Skippertak og sykdom

For Stanwick Bårnås var månedene før NM preget av skippertak, og for Bjørnaali var tiden preget av sykdom. Det å stikke av med norgesmestertittelen var derfor ikke forventningen til noen av dem.

– Selvtilliten var langt ifra på topp før NM. Jeg måtte bare stille opp og gjøre mitt beste, avslører Bjørnaali.

@mikraust-17.jpg

Klar: Michael Bjørnaali i aksjon. Foto: Mikael Austvold 

Hvordan føles det å stikke av med seieren med et slikt utgangspunkt?

– Det føles absolutt veldig bra, og jeg måtte ta et par dager og la seieren synke litt inn. Jeg har fått utrolig mange gode hilsninger, noe som har vært veldig stas. Man blir veldig paff av en slik tittel. Det er jo den første av sitt slag for min del, sier Bjørnaali.

For Stanwick Bårnås sin del var treningen frem mot NM preget av skippertakmetoden. Men hun trente godt de siste tre månedene før mesterskapet.

– Jeg har trent mye i basseng, og holdt mye pusten foran TVen, forteller Stanwick Bårnås.

Sofaen er både en enkel og trygg treningsarena.

– Det er mye enklere enn å måtte dra til et basseng for å holde pusten. Man trenger ikke så mange til å passe på når jeg ligger på sofaen heller, forklarer hun.  

NM_apnea_basseng_2023-02.jpg

Statisk: Kristin Stanwick Bårnås gjør seg klar for første disiplin. Foto: Norges Dykkeforbund

På tross av god trening de siste tre månedene og en iboende konkurranseglede hadde hun ikke forventinger om seier. Hun hadde rett og slett et lavere mål enn hva utfallet ble.

– Forventninger har man alltid, men jeg hadde ikke forventet at det skulle gå så bra som det gjorde, forteller Stanwick Bårnås.

NM_apnea_basseng_2023-37.jpg

Foto: Norges Dykkeforbund 

Etter at norgesmestertittelen er blitt en realitet, understreker hun at det må flere folk til verks for at en norgesmester skal bli til.

– Norgesmestertittelen hadde jeg aldri fått om det ikke var for alle rundt meg. Det er takket være alle som har hjulpet meg underveis med motivasjonen på trening, og Trond Breivik som coachet meg i bassenget under statisk. Apnea er en individuell idrett, men det er mange har bidratt til at jeg har prestert godt, sier hun.

– Jeg hadde ikke orket og holdt på med dette om jeg skulle holdt på med å plaske for meg selv, legger Stanwick Bårnås til med et snev av ironi.

Medaljetaket i Bergen

Tradisjonen tro pleier Bjørnaali å henge alle medaljer i taket sitt hjemme i Bergen. Han er en høy mann, så man kan anta at takhøyden er rimelig høy i Bjørnaali sitt hjem.

– Knaggen på veggen ble for liten, så ble nødt til å se på andre løsninger, spøker han.

– Sånn blir det når man ikke klarer si nei til konkurranser som dukker opp, forklarer han.

@mikraust-31.jpg

Sammenlagt: Geir Hauso, Michael Bjørnaali og Magnus Fuglerud under medaljeutdelingen til sammenlagt vinnere.Foto: Mikael Austvold 

Tar man turen snaue 50 mil østover kommer man hjem til Stanwick Bårnås i Oslo.

– Medaljene ligger fremme, men de henger ikke fra taket slik som hos Michael, sier Stanwick Bårnås spøkefullt.

– Jeg har ikke rukket og opparbeidet meg en tradisjon rundt medaljene enda, legger hun til.  

En tradisjon må kanskje oppstå dersom medaljeinnhøstingen fortsetter i samme tempo som under årets NM. Både Stanwick Bårnås og Bjørnaali tok med seg fire medaljer hjem etter NM-helgen.

Se alle resultater her

@mikraust-29.jpg

No-fins: Aleksandra Lamberg, Kristin Stanwick Bårnås og Nadja Eilenberger under medaljeutdelingen til dynamisk no-fins Foto: Mikael Austvold 

– Fant en flow

Bjørnaali hadde ingen forventing om å ta med norgesmestertittelen hjem til Bergen fra årets NM. Allerede i første øvelse var han på nære nippet til å kaste inn håndkleet. Call it a day. Takke for seg.

– Rundt 3:30 ville jeg egentlig ikke dykke mer, avslører han. 

Men så skjedde det noe. 

– Jeg fant en flow, sier han før han fortsetter.

–  Du vet når klokka blir anmeldt i øret, ting begynner å skje rundt meg, og man blir litt oppfordret til å prøve litt til. Og litt til. Jeg rettet fokuset mot det jeg har trent på, og kom opp og gjorde en solid protokoll. Alt gikk utrolig sømløst, sier Bjørnaali.

@mikraust-01.jpg

Fant flyten: Michael Bjørnaali hadde lave forventinger frem mot egen NM-deltakelse. Men så¨fant han en flyt under første disiplin. Foto: Mikael Austvold

Bjørnaali gjennomførte første disiplin godt. 5 minutter og 27 sekunder i statisk ga en god følelse for de kommende øvelsene.

– Etter det fikk jeg gnisten tilbake, og jeg kunne se for at meg at jeg kunne få til det her, forteller han.

Kunsten å slappe av

Disiplinen statisk holdes i terapibassenget i Aquarama i Kristiansand. Et basseng med noe varmere vanntemperatur enn hva hovedbassenget i etasjen under har. Ikke bare er vannet varmere – hele rommet er betraktelig varmere. Antakeligvis det varmeste rommet som Aquarama har å tilby – om man ser bort fra badstuen.  

Vi møter Kristin Stanwick Bårnås i det noe svalere garderobeområdet ved siden av. Startlisten på veggen forteller oss at hun er første kvinne ut i dag.

Det å finne roen er en kunst. En avgjørende kunst å mestre om man skal holde pusten på toppnivå. Vi spør Stanwick Bårnås om hun har en spesiell avslapningsteknikk.

– Akkurat nå prøver jeg å tenke gode tanker og på gode øyeblikk, sier Stanwick Bårnås.

– Det er strand som jeg pleier å tenke på, avslører hun.

– Det er en perfekt sommerdag i begynnelsen av ferien. Det er bølgesus i bakgrunnen, og jeg har en bok i hendende, og en parasoll over meg slik at det ikke blir for varmt, skildrer Stanwick Bårnås. 

I følge Bårnås kan omgivelsene og lydene ved terapibassenget, minne om scenarioet på stranden. Bakgrunnslydene kan minne om hverandre.

NM_apnea_basseng_2023-11.jpg

Norgesrekorder: Kristin Stanwick Bårnas og Geir Hauso tok ny norgesrekord i statisk. Foto: Norges Dykkeforbund 

Etter 5 minutter og 55 sekunder under overflaten i terapibassenget, kommer hun opp og gjør en sømløs protokoll. Det ble en tid som sto til ny norgesrekord. En medalje av gull rundt halsen under medaljeseremonien.

I tillegg til gull i statisk, tok Bårnås gull i dynamisk no-fins (DNF) med hele 108 meter. Dette også ny norgesrekord. I disiplinen dynamisk bi-fins svømte hun 122,45 meter, noe som sto til bronsemedalje.

Der hvor Stanwick Bårnås forsøker å tenke seg vekk til et helt annet sted, prøver Bjørnaali og ikke tenke på noe som helst.

– Jeg har begynt med yoga nidra, en meditativ form for yoga, sier han.

– Det er en teknikk hvor man scanner kroppen og roer ned pusten, prøver koble helt av. Etter en halvtime med det blir man veldig nummen. Det senker pulsen veldig mye, og på den måten kan man bevare roen helt frem til start, utdyper Bjørnaali.

NM_apnea_basseng_2023-44.jpg

Yoga Nidra: Michael Bjørnaali bruker en meditativ form for yaga for å slappe helt av. Foto: Norges Dykkeforbund

Bjørnaali gull og ny CMAS norgesrekord i dynamisk bi-fins på 178, 30 meter. I tillegg til sølv i dynamisk no-fins med 128,30 meter. Samt 5 minutter og 27 sekunder i statisk som holdt til bronsemedalje.

6 minutter og VM

Begge norgesmesterne har nye mål for øyet, og er motivert for å bli enda bedre.

– Målet mitt må være 6 minutter, slår Stanwick Bårnås fast.

– Det å klare over 6 minutter har vært et mål en god stund. Jeg har også et mål som å trene godt og jevnt gjennom høsten og frem mot NM neste år, ikke skippertak slik som i år, forteller hun.

NM_apnea_basseng_2023-35.jpg

6 minutter: Kristin Stanwick Bårnås har mål om å klare 6 minutter i statisk. Foto: Norges Dykkeforbund

Bjørnaali motiveres derimot av en mylig VM-deltakelse i horisonten.  

– Fremover skal jeg trene og konkurrere så mye jeg kan. Jeg sikter meg inn på å delta på VM neste år, og slå noen norgesrekorder der. Så det å bygge opp ferdigheter frem til det er en stor motivasjon, avslører Bjørnaali.  

– Jeg har også et mål om å få flere damer til å delta på NM neste år, legger han til.

@mikraust-04.jpg

Til VM: Michael Bjørnaali sikter seg inn mot VM-deltakelse neste år. Foto: Mikael Austvold

Unikt for årets mesterskap var nemlig at kongepokalen, Hans Majestet Kongens Pokal, ble utdelt til beste utøver i herreklassen. Bjørnaali fra ble dermed tildelt historiens første kongepokal i apnea. Gratulerer!

– Utrolig rørende å motta kongepokalen  

For å kunne dele ut kongepokalen er det flere krav som må innfris, deriblant et krav om 15 individuelle utøvere per klasse. I årets NM var det derfor bare herreklassen som var kvalifisert til kongepokal.

I årets NM deltok 7 utøvere i dameklassen, og 16 utøvere i herreklassen.

@mikraust-34.jpg

Stor takk: Norges Dykkeforbund ønsker takke alle utøvere, ressurspersoner og bidagsytere under årets NM. Foto: Mikael Austvold 

Hvordan føltes det å motta kongepokalen?

– Det å motta kongepokalen er noe jeg aldri hadde forventet å oppleve. Det var veldig rørende, og jeg begynte vel å grine under mottakelsen. Følelsen av at man har gjort noe helt vilt i livet. Jeg har aldri vært en aktiv idrettsperson, før jeg ble mer og mer glad i fridykking i en alder av 40. Så det er ekstra stort at man klarer å oppnå noe sånt nå, forteller Bjørnaali.  

På tross av gleden over å motta kongepokalen, ga mottakelsen en kjip bismak hos Bjørnaali.   

– Det føltes utrolig urettferdig at Kristin ikke fikk kongepokal, slår han fast.

– Jeg hadde jo ikke fått den kongepokalen dersom kravet om 15 utøvere i herreklassen ikke hadde blitt innfridd. Uten de andre utøverne hadde jeg ikke hatt en kongepokal, sier Bjørnaali.   

@mikraust-38.jpg

Kongepokal: Michael Bjørnaalible historiens første apnea-utøver som mottok kongepokalen. Foto: Mikael Austvold 

Dette summerer godt hvordan idretten fungerer. Apnea er en individuell idrett på papiret, men kanskje ikke i praksis? Gode prestasjoner forutsetter et godt støtteapparat, gode meddykkere og et godt miljø som motiverer til videre utvikling. Og det er akkurat dette miljøet som blir utrolig verdsatt av utøverne under en NM-helg. Samholdet utøverne imellom.

Norges Dykkeforbund takker for årets mesterskap. Vi håper å se alle åretsutøvere, og enda flere, på deltakerlisten neste år!

Se bildekarusellen med flere bilder fra NM-helgen under:

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nora Menous Jordbru
Nora Menous Jordbru
Idrettskonsulent

Nora er fraværende frem til 26. april. Ta kontakt dykking@nif.idrett eller 21 02 90 90 ved henvendelser. 

E-post: nora@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Konkurranser (undervannsrugby, foto & film, apnea), samordnet rapportering, antidoping

Kvalifisering til Kongepokal

Norges Dykkeforbund håper å dele ut kongepokaler i apnea i årene som kommer, også i dameklassen. For å kunne dele ut kongepokalen må flere krav innfris. NDF følger NIF sine regler for utdeling av kongepokal.

Kongepokalen kan deles ut i Norgesmesterskap for seniorklassen i idretter som er organisert i et særforbund underlagt NIF. Det er flere krav for å kunne dele ut kongepokal. For idretter innunder NDF er det disse punktene som er mest relevante:

  1. Krav om 1.500 aktive utøvere (samlet antall for menn, kvinner og parautøvere), og 20 medlemsklubber. Det er antall aktive utøvere og antall medlemsklubber det foregående året som avgjør om idretten kvalifiserer for tildeling av kongepokal.

  2. Norgesmesterskapet skal ha minimum 15 individuelle utøvere eller minimum åtte lag (kvinne-, herre- og miksklasse regnes hver for seg).
Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond