Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2023 / Over 20 000 redskaper er reddet!
Foto: Søgne Dykkerklubb
Foto: Søgne Dykkerklubb

Over 20 000 redskaper er reddet!

Over 20 000 spøkelsesredskaper er funnet og plukket opp av dykkeklubbene siden prosjektet startet i 2015. Det er vår nye prosjektleder i marin forsøpling storfornøyd med.

Jeg gleder meg over å kunne meddele at over 20 000 spøkelsesredskaper er funnet og plukket opp av dere dykkere siden prosjektet startet i 2015. Dette er en stor bragd vi alle kan være stolte av!

Ut ifra dette enorme antallet kan man anta at flere av redskapene fortsatt fisket aktivt på havets bunn til ingen nytte. Takket være deres innsats har dere nå bidratt direkte til bevaring av livet langs kysten, noe som er viktigere enn aldri før. Jeg håper dette motiverer til videre innsats til bevaring av kyst og til prosjektet mot marin forsøpling.

I tillegg til spøkelsesredskaper er det og innrapportert marint avfall på over 780 tonn! Klarer vi å overstige 800 tonn innen året 2023 er omme? Tatt tidligere statistikk i betraktning, kommer dette til å gå lekende lett.

Topp 5

Topp 5 dykkeklubber med flest funnet fiskeredskaper hittil i år, domineres av fire klubber fra Sørlandet, samt Bergen i vest. Spesielt utmerker Søgne dykkerklubb seg med hele 1 066 funnet redskaper per august 23.

Søgne dykkerklubb 1 066

Mandal dykkerklubb 396

Arendal undervannsklubb 90

Lillesand snorkle og dykkeklubb 66

BSI – SUB – dykking 57

Ønsker din klubb et klubbesøk?

Søgne dykkerklubb har utarbeidet sin egen strategi som fungerer for deres klubb, og jobber systematisk og strukturelt gjennom året. Klubben har et brennende engasjement for marin forsøpling og spøkelsesfiske og jobber hardt for å få problemet på dagsorden. De har lykkes med å skape oppmerksomhet på regionale, nasjonale og internasjonale arenaer, og ønsker med dette at problemet skal løses på et høyere nivå ved å endre regelverk og innføre opplæring for å redusere spøkelsesfiske.

Innsatsen er inspirerende, og om andre klubber rundt om i landet ønsker tips, triks eller råd til alternativer til hvordan en ryddeaksjon kan utføres, har Søgne dykkerklubb sagt seg mer enn villig til å komme på besøk for en felles ryddeaksjon. Dette er en ypperlig anledning til å utveksle erfaringer mellom klubbene og til å jobbe sammen for et bedre kystøkosystem. Norges dykkeforbund vil så klart tilrettelegge for besøkene, og håper flere vil benytte seg av dette!

Tusen takk 💙

Helt til slutt – tusen hjertelig takk for innsatsen så langt i prosjektet! Hvert fiskeredskap og hvert kilo avfall som tas opp er like viktig og går ikke ubemerket hen. Jeg er takknemlig og stolt av hver og en som bidrar, og gleder meg stort til å følge dere videre i arbeidet mot marin forsøpling.

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Ida Camilla Skaar
Ida Camilla Skaar
Prosjektleder, Marin forsøpling

Marinbiolog og NDFs prosjektleder i marin forsøpling

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond