«Det var egentlig litt tilfeldig at vi kom over dette arrangementet i fjor. Et par dager før det startet bestemte vi oss for å kjøre bort, og tok et par ryddeaksjoner på veien. Dette viste seg å skape en god del oppmerksomhet og publisitet, og vi ville derfor gå inn for å gjøre det litt større neste gang», forteller Karl Klungland, leder for Søgne Dykkerklubb.
Som sagt, så gjort.
I år engasjerte klubben flere til å bli med på laget for å bidra. Blant annet flere deltakere fra Norges fyrforening, undertegnende fra NDF, samt besøk fra Arendal fylkesordfører Arne Thomassen og selveste stortingspresidenten Masud Gharahkhani.
Foto: Sven Gjeruldsen
Hvordan i alle dager klarte du å få med stortingspresidenten på dugnaden?
«Kristiansand komune inviterte til samling av frivillige organisasjoner, hvor stortingspresidenten, som er veldig opptatt av frivillig aktivitet, kom på besøk. Der holdt vi en kort presentasjon om hvem vi var og arbeidet vi driver med.» Dette vekket oppsikt hos presidenten som uttrykte at dette var et bra arbeid som han selv hadde lyst til å delta i. Klungland tok han på ordet, hvor han senere inviterte han med på aksjon i anledning Arendalsuka. Dette takket han ja til og avholdt over to timer til deltakelse i ryddingen.
Gjorde han en god ryddejobb synes du?
«Det vet jeg ingenting om, jeg var under vann» ler Klungland. «Men vi ble jo nevnt i åpningstalen til Arendalsuka, så det tror jeg vi skal være fornøyd med».
I et intervju med N247 senere samme dag uttrykte stortingspresidenten følgende om aksjonen:
«Det var imponerende å se hvordan denne gjengen jobbet. Tungt var det å dra opp redskap og søppel, men slik er det jo».
Stortingspresident Masud Gharahkhani var en flittig bidragsyter under ryddeaksjonen. Foto: Sven Gjeruldsen
Han bemerket at det var overaskende å se hvor mye dykkerne fant.
«At det var så mye spøkelsesredskaper og søppel der nede var overraskende. Det var ikke et stort område vi ryddet i, og jeg vil gjerne si tusen takk til denne gjengen frivillige som lot meg ble med for å se dette med egne øyne. Det var noe annet enn å se på bilder», fortsetter han.
Foto: Sven Gjeruldsen
Søgne dykkeklubb hadde til sammen fem ryddeaksjoner i løpet av tre dager i Arendal. Resultatet ble hele 115 spøkelsesredskaper og til sammen 1,6 tonn avfall.
Hittil i år har klubben hentet opp over 1000 redskaper, og totalt siden utgangen av 2014 har det blitt over imponerende 6000 spøkelsesredskaper.
I tillegg til ryddeaksjonene under Arendalsuka, holdt klubbleder Klungland og nestleder Jan Kristoffersen en times foredrag på frivillighetscenen om problemstillingen rundt forsøpling og spøkelsesfiske, hvor publikum fikk se hva som skjer og hvordan de jobber under overflaten.
Stortingspresidenten får en innføring i rydding av Karl Klungland, leder i Søgne Dykkerklubb. Foto: Sven Gjeruldsen
Klubben har et brennende engarsjement rundt miljøproblemet, og jobber hardt for å skape oppmerksomhet rundt det.
«Dette er et problem vi ikke kan rydde oss ut av. Det kreves aksjoner på høyere nivå, og penger må på plass for å rydde systematisk over hele landet. Det bør og skje endringer i regelverket, samt gis opplæring for å redusere spøkelsesfiske», mener Klungland.
Det er ingen tvil om at Søgne dykkerklubb vekker oppsikt med arbeidet sitt. Klubben har nå tiltrukket seg oppmerksomhet hos ulike aktører og har nå en travel høst i møte.
Leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland. Foto: Sven Gjeruldsen
«Vi er blitt invitert til å holde et innlegg på en miljøkonferanse i Kristiansand i oktober, samt på Havforskningsinstituttets konferanse om spøkelsesfiske i novemner. Så blir det i tillegg en tur til Berlin i regi av WWF (World Wildlife Foundation) for å delta på en workshop for å utveksle erfaringer om temaet», forteller Klungland.
Søgne Dykkerklubb vekker åpenbart stor interesse – nå også på internasjonalt nivå i Berlin!
Vi i Norges Dykkeforbund gleder oss til å følge arbeidet videre, og undertegnede ser frem til å akkompagnere de videre på veien.