Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2025 / Forprosjekt: Marin restaurering
_ETO8132.jpg

Forprosjekt: Marin restaurering

NDF har satt i gang et nytt forprosjekt som utforsker hvordan dykkere kan bidra aktivt til restaurering av kystnaturen. Prosjektet bygger på dykkeres unike tilgang og tilknytning til havet – og kan bli starten på en større, langsiktig miljøsatsing.

 

En undervannsverden i ubalanse

Kystsonen er en livsviktig del for det marine økosystemet. Her finnes grunne, lysrike områder som gir grobunn for alger, sjøgress og et mylder av dyreliv. De fleste marine arter er innom kysten på ett eller annet stadium av livet – enten for å finne mat, gjemme seg, vokse opp eller gyte. Når vi mennesker bygger ut, forurenser, overfisker og ødelegger havbunnen, forstyrrer vi det naturlige økosystemet.

Prosjektet har et klart fokus: Vi skal restaurere områder som er negativt påvirket av mennesker – ikke urørt natur.

Som følge av overfiske av kråkebollenes predatorer (bl.a steinbit) i Nord, har disse blomstret opp og spist opp all tareskog over et enormt område. Snakk om ubalanse i økosystemet... 

 

Dykkerne – havets øyne og hender under vann

Gjennom arbeidet med marin forsøpling og spøkelsesfiske har vi erfart at dykkerne våre er opptatt av sunne økosystemer for bedre opplevelser under vann. De kjenner undervannslandskapet bedre enn de fleste, hvor det er flere som ønsker å gjøre mer enn å rydde – de ønsker å restaurere naturen hvor den er skadet.

Derfor setter vi nå i gang et ettårig forprosjekt (mars 2025–mars 2026) for å undersøke hvordan dykkere kan bidra til marin restaurering på en trygg, kunnskapsbasert og effektiv måte.

Vår prosjektleder innen marin forsøpling vil nå ta seg av både forsøplingsprosjektet (i 50% stilling) og forprosjektet i restaurering (50% stilling).

 

Tiltak vi skal undersøke mulighetene for

Prosjektet vil ikke gå rett på gjennomføring – men på å lære, teste og planlegge. Her er noen av tiltakene vi skal undersøke:

Utsetting av hummerhus i områder hvor dekk og annet avfall fjernes og det finnes hummer. Hummer og krabber bruker i dag avfall som gjemmesteder – vi vil gi dem et bedre alternativ.

Reetablering av ålegressenger der de tidligere har vokst, men har blitt borte. Ålegress binder karbon, demper bølger og gir skjul og levested for smådyr og yngel.

Kontroll av kråkeboller i nord, som har beitet ned store områder med tareskog. Her samarbeider vi med aktører som Tarevokterne og NoMaRe, og skal se på muligheten av å få tilbake naturlige predatorer som er blitt overfisket i området (steinbit).

Utsetting av kunstige rev, som kupler eller tau laget av naturmateriale. Disse kan gi feste for alger og fastsittende dyr, og dermed danne nye leveområder for et mangfold av arter.

Observasjon og dokumentasjon, inkludert overvåkning av utvikling over tid, registrering av arter – også fremmede/invasive – og bruk av kartdata for å finne de riktige stedene. Disse dataene vil gå som folkeforskning og er verdifull for forskermiljøet som ellers ikke har mulighet til å dekke alle områdene som dykkerne allerede utforsker.

 

Et hummerhus sammen med husets beboer.

 

Mer enn restaurering: Formidling av problemet

Et sentralt mål i prosjektet er også å skape synlighet og engasjement i samfunnet. Når dykkere utfører tiltak under vann, skjer det ofte usett – men det vi gjør, angår alle. Derfor oppfordrer vi til å dokumentere prosessene underveis og bruke dem i undervisnings- og informasjonsmateriale. Før-/under- og etter bilder sier mer enn tusen ord!

Vi ønsker å samarbeide med skoler og kunnskapsaktører for å øke bevisstheten om kystens tilstand og betydning. Slik kan vi gi flere – både barn, ungdom og voksne – innsikt i hvorfor restaurering er viktig, og hva som faktisk skal til for å gjøre en forskjell.

 

Vil du være med?

Forprosjektet er starten på noe større. Vi tror det finnes et enormt potensial i dykker-Norge for å ta vare på naturen vi elsker å være i.

Men vi får det ikke til alene. Vi trenger dykkere som vil være med på laget – som vil gjøre en innsats for havet – over tid.

Marin restaurering er ikke noe man gjør én gang. Det krever langsiktig innsats, tålmodighet og engasjement. Derfor er det viktig for oss å samarbeide med klubber og enkeltpersoner som har motivasjon og vilje til å være med videre.

Har din klubb lyst til å bidra til å gjenopprette balansen i havet, på steder hvor mennesker har satt spor?

Ta kontakt! Gjerne kom med forslag til restaureringstiltak som ditt område har bruk for. 

La oss sammen restaurere kysten vår – der den trenger det mest.

 

Ida Camilla Skaar
Ida Camilla Skaar
Prosjektleder, Marin forsøpling og Marin restaurering

Marinbiolog og prosjektleder av miljøprosjektene

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond