Synlighet som skaper endring
Dykkeklubbene i hele landet har gjort en fantastisk jobb med å involvere medier i ryddeaksjoner. Dette har resultert i hyppig medieomtale gjennom året, med sterke reportasjer om deres miljøarbeid i lokalsamfunnet. Flere av disse har nådd både regionale og nasjonale plattformer, via artikler, radio og TV.
Resultatet? Økt oppmerksomhet og bevissthet rundt et alvorlig miljøproblem som altfor ofte går under radaren.
Bilde 1: Tre eksempler på artikler som har blitt laget etter deltakelse på ryddeaksjon. Bilde til venstre er fra BSI og Bergen fridykkerklubb som hadde ryddeaksjon sammen med Miljøvernforbundet. Bilde i midten og til høyre er begge fra Stavanger dykkeklubb som har fått usedvanlig mye media oppmerksomhet dette året.
Synligheten har inspirert andre til handling – flere frivillige har meldt seg, og samarbeidet med lokale aktører har styrket seg flere steder. Dette viser tydelig hvor avgjørende det er å løfte frem arbeidet deres for å skape en enda større miljøeffekt.
Husk! Vi kan ikke selv rydde oss ut av problemet – vi trenger økt bevissthet og holdningsendring for å få til endringer over tid.
Topp 10 dykkeklubber med flest aksjoner 🎉
1 | Søgne dykkerklubb | 148 |
2 | Stavanger dykkerklubb | 47 |
3 | Bodø sportsdykkerklubb | 45 |
4 | Sandefjord dykkerklubb | 24 |
5 | Oslo fridykkerklubb | 23 |
6 | Lillesand snorkle og dykkeklubb | 19 |
7 | Askøy Dykkerklubb | 16 |
8 | Åros undervannsklubb | 15 |
9 | Mandal dykkerklubb | 14 |
10 | Karmøy sportsdykkerklubb | 12 |
Rekorder: 220 tonn og 5 500 redskaper fjernet – en historisk milepæl!
Vi er stolte av å kunne vise til imponerende resultater fra ryddedugnaden i år.
Hele 58 klubber deltok og utførte til sammen nesten 500 ryddeaksjoner. Over 4 600 personer ryddet i det som tilsvarer 48 arbeidsuker (>1 800 timer)!
På denne tiden har dykkerne klart og få opp nesten 220 tonn marint avfall (bilde 2) og imponerende 5 500 spøkelsesredskaper (nesten)(bilde 3). Dette tilsvarer en mengde på over 800 kg og 23 redskaper hver dag disse 48 arbeidsukene. Dette er helt rått, og en ny rekord i både marint avfall og redskaper i løpet av ett år! Vi håper at trenden fortsetter denne retningen.
Bilde 2: Viser antall kg marint avfall som er tatt opp per år siden 2020. Vi ser et hopp med ca 70 tonn marint avfall per år sammenliknet med de siste 2 årene.
Bilde 3: Viser antall spøkelsesredskaper som er rapportert inn i Fritidsfiske appen per år siden 2020. Bare det siste året har antallet økt med over 1500 redskaper, og nesten 2 500 redskaper sammenliknet med året før der!
For de spesielt interesserte...
Vil du se flere resultater? La deg inspirere av dykkernes imponerende innsats over flere års dugnadsarbeid.
De neste fire grafene viser dykkernes ryddeaktivitet siden desember 2016 og viser hvor mange aksjoner, antall frivillige, mengde marin forsøpling og antall spøkelsesredaskaper de har funnet per år. Tallene er basert på innrapporteringer fra dykkerne selv, unntatt spøkelsesredskapene hvor tallene er hentet fra Fiskeridirektoratets Fritidsfiskeapp.
______________________________________________________________
Hvilken måned tror du de tar opp flest redskaper? Svaret overrasket meg! Se her:
Det ble nemlig rapportert inn flest teiner i DESEMBER av alle måneder, etterfulgt av november og august, hvor sistnevnte er mer forståelig. Jeg mistenker at høy aktivitet i nov og des gjenspeiler høy motivasjon til å slå rekord over 5000 redskaper 😎 Men hvem vet - det blir spennende å følge med videre i jakten på spøkelsene.
______________________________________________________________
Neste graf kombinerer både innrapporterte tapte og funnet redskap. En ser en signifikant økning i perioden hvor hummerfisket pågår (okt-nov)🦞. Dette vitner om at deltakerne i hummerfisket har stor respekt for kysten og er gode brukere av Fritidsfiskeappen. - Selv den beste kan miste et redskap!
Jeg minner om antakelsen om store mørketall i tapte redskaper - det mistes antakelig langt mer enn hva som repporteres inn. I tillegg er det plastredskaper som kan ha ligget i flere tiår og hopet seg opp før dykkere begynte å lete etter dem.
Kampen mot spøkelsesfiske er med andre ord langt fra over.
______________________________________________________________
Neste oversikt vise hvilke type redskaper som blir rapportert inn.
Teiner dominerer både mistet og funnet redskap. Høye tall for både garn og ruser er også innrapportert. Alle disse redskapene, i tillegg til line, har høyt potensiale til å fange marint liv i en årrekke etter de er gått tapt.
______________________________________________________________
Etter å ha sett disse resultatene, og vet effekten av dem, er det ikke vanskelig å forstå at dykkernes innsats virkelig utgjør en forskjell for livet langs kysten 💙
Viktig rolle for bevaring av kystens økosystem
Bildene viser eksempler på spøkelsesredskaper som har fortsett å fange marint liv. To av bildene viser ruser som har fanget både en oter, torsk og krabber. Det andre bilde viser en skotteteine med en kysttorsk. Foto: Bilde med oter er tatt av Ole Christian Meldahl fra Stavanger dk, de to andre bildene er tatt av Erling Tønnessen fra Mandal dk.
Fjerning av spøkelsesredskaper har en betydelig økologisk effekt. Ifølge Havforskningsinstituttet er det de store teinene, «skotteteinene», som fanger mest etter de er kommet på avveie. Ser vi på statistikken fra dykkernes funn er det nettopp disse det blir fjernet flest av (bilde 4).
I tillegg har vi endelig klart å fjerne flere redskaper enn hva som går tapt. Dette er første gang siden Fritidsfiskeappen ble lansert og et stort skritt i riktig retning (bilde 5).
Men husk - det antas å være store mørketall for hva som rapporteres mistet, og hva som faktisk mistes. Vi må derfor fortsette kampen og jobbe mot at færre redskaper går tapt.
Bilde 4: Oversikt over type redskap funnet og innrapportert av dykkeklubbene i løpet av 2024. Det er funnet flest teiner, etterfulgt av garn og ruser.
Bilde 5: Viser innrapporterte mistet (rød) og funnet (grønn) redskaper siden 2020. Merk! Grafen til høyre er basert på alle innrapporterte redskaper i Fritidsfiskeappen, ikke bare fra dykkeklubbene.
Uvurderlig innsats av dykkerne
I Raet nasjonalpark alene (ca. 600 km²) anslås det at spøkelsesfiske årlig forårsaker dødelig utfall til rundt 7 500 kysttorsk og 1 100 hummer*.
På landsbasis, med over 100 000 kilometer kystlinje, blir omfanget av denne skjulte trusselen alarmerende.
Dykkeklubbenes innsats er derfor uvurderlig. Ved å fjerne 5 500 redskaper i løpet av ett år bidrar de direkte til å redusere denne dødeligheten og styrker det biologiske mangfoldet langs kysten.
I tillegg til å redusere dødeligheten blant marine arter, er fjerning av marin forsøpling som plast og dekk viktig for miljøet. Plast brytes ned til mikroplast som sprer seg i næringskjeden, mens dekk beslaglegger habitat og slipper ut giftige forbindelser som skader marine organismer og økosystemer.
*Beregningene har noe usikkerhet knyttet til estimater og overlevelsesraten for dyr i teiner (kilde: Havforskningsinstituttet).
Nominasjoner og seiere
Leder av Søgne dykkeklubb, Karl Klungland, ble anerkjent av idretts Norge, og ble kåret til Årets ildsjel i Agder av Norges Idrettsforbund – dette er første gang en fra Dykkeforbundet har fått denne prisen – det er vi stolte av!
Norges Dykkeforbund ble nominert til Gullklypa som blir utdelt av Hold Norge Rent. Selv om vi ikke vant er vi stolte over å ha blitt anerkjent for innsatsen.
Bodø sportsdykkerklubb fikk gjennomslag for deres lange innsats for fredning av steinbit i Saltstrømmen. Uten steinbiten til stedet kan det bli stor ubalanse i økosystemet, som vi ikke kan risikere i et så unikt område som Saltstrømmen. Fredningen viser at det nytter å engasjere seg, og er en fantastisk seier for biologisk mangfold. HURRA!
Oversikt over hvor i landet dykkeklubbene deltar i dugnaden
Bilde 6: Viser fordelingen av beliggenheten til de 58 klubbene som deltok i dugnaden i 2024. Det ses et tydelig skille mellom Sør- og Nord-Norge, hvor den største andelen ligger fra Trøndelag og sørover. Gul farge på markøren viser hvilke av klubbene som hadde ryddeaksjon og samtidig ble besøkt i 2024 (noen klubber ble besøkt uten at de deltok i dugnaden og er derfor ikke markert her).
Nord-Norge turnè
Bilde 7: Fra venstre: Benjamin Ottesen fra Vardø vannsportklubb, Stine Thunheim fra Lofoten uvk, og Linn Røkenes fra Alta dk.
Jeg dro på turné i Nord-Norge og fikk gleden av å møte mange engasjerte medlemmer og ildsjeler fra åtte ulike klubber i regionen. Det er inspirerende å se hvordan de gjør en betydelig forskjell i sine lokalsamfunn. Lokale medier viser ofte stor interesse for klubbens arbeid, noe som gir en flott mulighet til å synliggjøre deres innsats og øke bevisstheten rundt viktige saker.
Harstad sportsdykkeklubb, med Vidar Skålevik og Siv Ystebø i spissen - en allsidig klubb som bruker mye tid på både restaurering av tareskog, undervisning til barn om det marine liv, samt UV foto og sosialt lag i sitt flotte klubbhus.
Bodø sportsdykkeklubb, med klubbleder Jan-Gunnar Berg – denne klubben har vært topp 3 på antall ryddeaksjoner i flere år, med egen avtale om å holde Saltstrømmen fri for fiskekroker. Gjennom årene har de fjernet flere hundre kilo med kroker. I tillegg driver de aktivt med å engasjere barn med fridykking både i basseng og i sjøen.
Lofoten Undervannsklubb, med Stine Thunheim som klubbleder, er en relativt nystartet, men svært dynamisk klubb med et imponerende engasjement!
Hadsel sportsdykkeklubb, med bla.a Miriam Ottesen og Halvor Fjukmoen i spissen – legger godt til rette for aktivitet for alle! De lar barna prøve fridykking, pusteventil under vann, hav-rebus, laging av kunst med skjell og døde kråkeboller og mye mer!
Tromsøstudentene med Delphin Ruche – er en gjeng spreke studenter med forkjærlighet for det kalde vannet. De kjører også en hybridløsning med både fridykkere og apparatdykkere under ryddeaksjoner – det funker bra!
Alta dykkerklubb med Linn Røknes som klubbleder – er en aktiv gjeng som dykker året rundt – både for rydding, matauk, opplevelser og opplæring! De har også et av dykkenorges største klubbhus.
Vardø vannsportklubb ved Benjamin Ottesen som klubbleder – en god gjeng lokalisert så langt nord som det går an! Fordelen med mindre steder som i Vardø, er at det alltid er noen som kjenner noen om en møter på utfordringer under aksjonen.
Billefjord dykkeklubb ved Tommy Johansen – er en liten klubb lang opp i landet med stor interesse for maritim historie både over og under vann.
Andre klubbesøk i 2024
Det er flust av ryddeklubber i Sør-Norge, så lista er lang å komme seg igjennom - luksusproblem kalles nå det :)
Stavanger dykkeklubb, under ledelse av Christopher McDade har Stavanger Dykkeklubb opplevd en imponerende vekst i ryddeaktivitetene sine. De har blitt en av Norges mest aktive klubber for ryddedykking, med en inspirerende innsats for å bevare det marine miljøet langs Rogalands kyst. Klubbens initiativer har ikke bare bidratt til renere hav, men også til økt bevissthet i lokalsamfunnet etter masse mediedekning i året som var!
Havhesten undervannsklubb, ledet av Bjørn-Kåre Bødal: har gjennom mange år vist en vedvarende innsats for å holde havområdene rene året rundt. Klubben har etablert en god dialog med lokale fiskere, noe som har ført til både bedre forebygging og opprydning av spøkelsesfiske. En skikkelig god gjen som disker opp med havets delikatesser!
Oslo fridykkerklubb, Ledet av Martin Helseth, har Oslo Fridykkerklubb blitt kjent for sine kontinuerlige ryddeaksjoner gjennom hele året. Klubben lykkes med å engasjere både medlemmer og andre lokale aktører både i hovedstaden og andre steder Martin beveger seg. Gjennom systematisk arbeid og dedikasjon oppnår de gode resultater, samtidig som de bygger et nettverk av frivillige som ønsker å gjøre en forskjell for miljøet.
Stavern dykkerklubb, Magnus Oppsal: klubben rydder i havner både over og under vann, og slår seg gjerne sammen med Larvik dykkerklubb og har ambisjoner om flere ryddeaksjoner i tiden som kommer.
Mandal dykkeklubb, med Øystein Kristoffersen og Erling Tønnessen: en allsidig og engasjert gruppe dykkere som har utført ryddeaksjoner i en årrekke. Klubbens medlemmer brenner for å ta vare på havet og gjør sport i å hente opp spøkelsesredskaper – hvor gutta fort kan bli litt furtne om de ikke finner «nok». Deres erfaring og kompetanse gjør klubben til en viktig ressurs for regionen, og de er alltid åpne for å dele kunnskap og inspirere andre.
Søgne dykkeklubb, med Karl Klungland i spiss og en hel haug andre ivrige dykkere, har etablert seg som en helårsklubb med imponerende godt over 100 aksjoner i året. Klubben er ikke bare kjent for sin utrettelige ryddeinnsats og spøkelsesjakt, men også for sin erfaringsutveksling med andre klubber, foredragsholding og nettverksbygging med andre aktører. Dette gjør Søgne dykkeklubb til en foregangsklubb for marin bevaring i Norge.
Gjennom året har vi deltatt og blitt representert på flere store arrangementer
Vi markerte starten på ryddesesongen ved å bli med på Hold Norge Rents arrangement «Vårrydderdagen» som dette året var i Kristiansand. Sammen med prosjektleder stilte også noen av de lokale dykkeklubbene, Åros dykkerklubb og Søgne dykkerklubb, opp. Her holdt de ryddeaksjon hvor de inviterte med seg både media og styreleder i Hold Norge Rent som lot seg imponerer av dykkernes måte å rydde på.
Vi deltok på Havmonsteruka med Søgne dykkerklubb med Farsund ungdomsskole. De har en hel uke dedikert til temaer relatert til havet, hvor dykkeklubben belyste utfordringene rundt spøkelsesfiske og marin forsøpling generelt. Klubbleder holdt foredrag og viste filmer fra sjøbunnen for hele ungdomsskolen. Senere fikk hele 10. klasse puljevis være med ut i båtene å hjelpe til på ryddeaksjon. I løpet av uken hadde de 13 aksjoner og ryddet opp hele 146 spøkelsesredskaper i tillegg til 4,6 tonn avfall.
Bilde 8: Fra venstre: Trofaste ryddedykkere Morten Lossius og Jan Kristoffersen fra Søgne dk, to unge gutter fra Farsund ungdomsskole som lager utstilling av marint avfall, Henriette M. Skjæveland fra Norsk Fyrforening som gjerne stiller opp på ryddeaksjoner og lager god stemning.
NDF hadde for første gang stand på Arendalsuka hvor vi fikk vi god hjelp fra tre dykkeklubber som utførte flere ryddeaksjoner: Søgne-, Mandal- og Arendal dykkerklubb. Det ble stor suksess å vise frem mengdene av avfallet og spøkelsesredskapene som blir funnet like utenfor sentrum. I løpet av denne uka strømmer det flere tusen personer i gatene, og dermed en gyllen mulighet for oss til å synliggjøre dykkernes miljøarbeid og hva som foregår under vann.
Bilde 9: Fra venstre: Einar Danielsen og Erling Tønnessen - trofaste ryddedykkere fra Mandal dk, Gry Henriksen - NDFs president og ivrig dykker, og Øystein Kristoffersen, ivrig ryddedykker fra Mandal dk. Alle under Arendalsuka i 2024.
Rein Sognefjord og Rein Hardangerfjord hvor Sogndal dykkerklubb deltok med Sjøspretten og gjorde god figur både på radio og i flere reportasjer i etterkant.
Under Rein Hardangerfjord var Os dykkerklubb vertsklubb for Søgne dk som tok turen opp for å delta. Dette samarbeidet satte fart på Os dk som lærte nye metoder og tent et stort engasjement! De tok senere initiativ til å samle klubbledere fra Bergensregionen for å diskutere hvordan de bedre kan jobbe sammen i havområdet rundt byen fremover.
Sogndal dykkeklubb og Sjøspretten holdt foredrag om livet under vann i forbindelse med «En fjordkveld på Meieriet» hvor tema var «Hva skjer med Sognefjorden?».
Studentenes undervannsklubb Bergen representerte NDF på Passion4Ocean ved å ha en ryddeaksjon utenfor kaien, som fikk stor oppmerksomhet hos publikum.
Søgne dykkerklubb har holdt hele 11 foredrag i løpet av året som var, blant annet på Hold Norge Rent konferansen i Bergen, ungdomsskolen på Flekkerøya og Sjømannsforeningen.
For mer informasjon om hva denne spesielt aktive klubben har oppnådd i 2024, se gjennom årsrapporten deres.
Bilde 10: Søgnes dykkebåt gjennom flere år, Snorkel 3, under Havmonsteruka. Her med mannskap fra baugen til hekken: Jan Kristoffersen, Glenn-Ivar Tønnessen og Karl Klungland.
På vegne av meg og kysten vår
- TUSEN TAKK 💙 til hver og en av dere som bruker av deres fritid til å gjøre en innsats for miljøet. Deres innsats er uvurderlig, og bidrar direkte til å gjøre kysten til et bedre sted for både mennesker og dyrene som lever der.
Husk å del med alle hva dere holder på med, del bilder, del denne artikkelen, inviter kongen og hvermannsen på ryddeaksjon - jo flere vi er des bedre blir det.
Jeg håper dere er stolte av hva dere får til. Jeg er både stolt og takknemlig av å ha dere på laget, og veldig spent på hva videre samarbeid med dere kan føre til.
Bilde 11: Til slutt, et bilde av en veldig stolt prosjektleder som viser frem noe av avfallet dykkerne hentet opp i løpet av Arendalsuka.