Idretten satser hardt på foryngelse og kjønnsbalanse. Spesielt gjelder dette i lederrollene. Det betyr at alle idretter må tenke på hvordan de kan øke ung medbestemmelse, gi unge utøvere og tillitsvalgte kompetanse og jevne ut forskjeller. Idrettsstyret har derfor fulgt pilotprosjektet Kule Jenter med interesse og Idrettspresidenten har bedt om jevnlige oppdateringer på hva vi gjør og hvilke resultater vi oppnår.
I et år der covid har rammet norsk idrett hardt og ført til store forsinkelser og tap er det derfor ekstra tilfredstillende når vi etter nedstenging har mobilisert og endelig ferdigstilt den første gjengen med Kule Jenter. Vi har utdannet idrettsledere, forbilder og flinke trenere som har bakgrunn fra alle idrettene våre. De dekker landet fra Tromsø og sørover til Oslo. Nye fridykkerinstruktører, nye appratdykkerinstruktører på 1 og 2 stjerner nivå samt emnekursinstruktører både i de vitenskapelige grenene marinbiologi og arkeologi og på emnekursene i apparatdykking er resultateter av Kule Jenter.
Prosjektdeltakerne øver på å redde hverandre. Foto: NDF
De kule jentene er populære allerede. I Tromsø har en av dem venteliste på jentekurs. En av Norges største klubber har en nyvalgt leder fra prosjektet og instruktører bosatt i Åndalsnes, Kristiansund og Trondheim har planer for sine første grunnkurs i sportsdykking allerede. Flere kule jenter er selvsagt allerede styremedlemmer i klubber og andre organisasjoner som Passion for Ocean.
"Vi bare øver, altså!". Foto: Eirik Kjos
Helga vi legger bak oss har handlet om instruktørrollen med over 14 timer i sjø og basseng der vi har jobbet knallhardt med instruksjon og problemløsning. Vi har diskutert og øvd på effektiv teoriformidling, ledd masse, strevd litt og landet med beina solid plantet under oss. Sjøtreningen ble avsluttet med en redningsøvelse med så mye realisme at vi måtte berolige turgåere i området - "Vi bare øver, altså!"
Men, nå har vi øvd ferdig og Kule jenter er klare for Dykke-Norge!