Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2022 / EM i undervannsjakt i Finland 2022
De norske landslagsutøverne, fra venstre: Nathalia Bjerknes, Elisabeth Fosstveit, Afif Tabbara, Aksel Ørstavik. Foto: Norges Dykkeforbund
De norske landslagsutøverne, fra venstre: Nathalia Bjerknes, Elisabeth Fosstveit, Afif Tabbara, Aksel Ørstavik. Foto: Norges Dykkeforbund

EM i undervannsjakt i Finland 2022

De norske landslagene gjør seg klare til det første CMAS europamesterskapet i undervannsjakt i ferskvann, i den finske innsjøen Puruvesi.

 

De tusen sjøers land - med sine 187 000 innsjøer er Finland et naturlig valg av arrangørland for det første CMAS Europamesterskapet i ferskvann. Konkurransen arrangeres i innsjøen Puruvesi, som er en del av Finlands største innsjø og kjent for sitt klare vann.

Mesterskapet er et åpent europamesterskap, og har lag fra Norge, Danmark, Finland, Spania, USA, Hellas, Storbritania og Tyrkia. Det deltar flere kvinnelige utøvere enn noen gang, noe som ble poengtert under åpningsseremonien av både Sari Nuotio fra det finske dykkeforbundet, og Valentina Prokic fra CMAS Spearfishing Commission.

 

De norske landslagene

Norge stiller med dame- og herrelag, med to utøvere på hvert lag. Utøverne har forskjellig bakgrunn og erfaring, men ingen har deltatt i ferskvannskonkurranse før.

 

Nathalia Bjerknes, Kristiansund Dykkerklubb

Nathalia er en aktiv undervannjeger fra Frei, og har holdt på lenge. Hun deltok i sin første undervannsjakt-konkurranse i en alder av 14 år, og har siden blitt kåret til norgesmester hele fire ganger. De siste årene har hun vært borte fra konkurranse, men er nå klar for et comeback. Nathalia er spent på å konkurrere i ferskvann for første gang, men ser frem til å utfordre seg selv under nye forhold og med nye fiskearter. I tillegg synes hun det er stas å få konkurrere mot erfarne utøvere fra hele Europa.

 

Elisabeth Fosstveit, TSI SUT

Elisabeth begynte å fridykke for 6 år siden og har jaktet i 4 av dem. Rogalands-utøveren er for tiden bosatt i Tromsø, hvor hun er en viktig del av et aktivt fridykker-miljø. Dette er Elisabeths første konkurranse i UV-jakt, men hun ser frem til å prøve seg, selv om hun synes det er litt ironisk å begynne rett på EM. Hun er spent på å komme i gang, og tror konkurransenervene vil roe seg så for hun kommer i vannet.

 

Aksel Ørstavik, Rogaland undervannsjakt & fridykkerklubb

Aksel startet med undervannsjakt for 6 år siden, og har konkurrert siden 2018. Han er regjerende norgesmester (NM Hitra 2021) og har vært med på landslaget i tre år. Aksel tror dette mesterskapet kommer til å bli spennende, utfordrende og lærerikt. Han tror det blir interessant å utforske jakt i et helt nytt habitat med nye arter i Puruvesi.

 

Afif Tabbara, Rogaland undervannsjakt & fridykkerklubb

Afif er en erfaren konkurranseutøver som har drevet med undervannsjakt i 24 år. Han er en aktiv pådriver i fridykkermiljøet i Rogaland, hvor han har vært bosatt siden 2017. Afif har vært med på landslaget siden 2019, og har lang erfaring med konkurranser i saltvann. Han tror dette fersvannsmsterskapet kommer til å bli utfordrende, da det foregår i et territorium han ikke er vant med, fiskearter som er ukjente, begrenset sikt og rare dybder. Han har trent hard mot EM de siste månedene og er klar til å prestere sitt beste.

 

Store forskjeller på jakt i ferskvann

Lidija Vukic er lagleder for damelandslaget og sitter i NDFs utvalg for undervannsjakt. Hun har lang erfaring som undervannsjeger, og har vært den sterkeste kvinnelige utøveren i norske konkurranser de siste årene. Lidija forteller at det er stor forskjell på å jakte i ferskvann og i saltvann. Fisken i ferskvann er mindre, raskere og mye mer lettskremt enn saltvannsfisk. Dette vil være utfordrende for utøverne, som kun har tidligere erfaring med konkurranser i saltvann. 

Innsjøen Puruvesi er grunn, med en gjennomsnittsdybde på 8 meter. På de dypere områdene er det sandbunn og få gjemmesteder, så sannsynligheten for å finne fisk er liten. Under scoutingen i forkant av konkurransen fant utøverne fisk på de grunne områdene av innsjøen, men disse er dekket av siv, som gjør det vanskelig å bevege seg. Jakten blir utfordrende, da det er lett å sette seg selv eller utstyret fast. På flere av områdene er det så grunt at det ikke er nødvendig å dykke, men utøverne må likevel bevege seg veldig forsiktig for ikke å skremme fisken. 

“Undervannsjakten her i Puruvesi går ut på å snike seg rundt i sivet for å finne fisk. Å gjøre dette uten å sette seg fast er ganske utfordrende, og har vært en frustrasjon for utøverne under treningsdagene” sier Lidija.

 

Bratt læringskurve

En annen utfordring er at utøverne må bruke kortere harpuner enn de er vant til. Når utøverne beveger seg i sivet vil de ikke kunne se fisk på lengre avstand, og vil derfor måtte komme veldig tett på fisken før de kan skyte. En kortere harpun er lettere å manøvrere rundt i det tette sivet, noe som tillater utøveren å kunne skyte fisk på nært hold.

"Det har vært vanskelig å venne seg til kort harpun, fordi siktelinjen blir veldig annerledes når man går ned 30 cm på harpunpilen. Det har tatt en hel sommer å lære seg det, men jeg har fått sansen for hvor håndterlig en harpun på 75 cm er; veldig liten og lett" sier Aksel Ørstavik. Sjekk ut videoen til Aksel her, hvor han tar deg med på sommerens treningen frem mot EM.

Ørjan Dyrnes er lagleder for herrelandslaget. Han forteller at begge utøverne er erfarne undervannsjegere, så han vet det kommer til være god kvalitet på dykkingen under konkurransen. Ørjan tror også at dette mesterskapet vil være lærerikt for utøverne, som kun har konkurrert i saltvann. I innsjøen vil det fort bli mørkt og dårlig sikt hvis man dykker dypere. Ørjan fraråder utøverne å gjøre dype dykk og mener det er viktig å kunne skifte bort fra det man er vant til, for å tilpasse seg nye forhold. "Det kommer nok til å være en bratt men god læringskurve for begge to, under uvanlige forhold" sier han. 

 

Bærekraftig og selektivt fiske

nettsiden til mesterskapet informeres det om at Puruvesi har gode fiskebestander med livskraftige arter, og at fjerning av arter som brasme (Abramis brama) oppfordres nasjonalt, for å holde finske innsjøer ved like. Arrangørene har imidlertid besluttet å sette en daglig kvote på maks. én gjedde per utøver, da rovdyr er viktige for å holde næringskjeden i  økosystemet under kontroll. 

Under konkurransen får utøverne 1 vekt-poeng per gram fisk, i tillegg til 300 treffpoeng per fisk de har skutt, 300 arts-poeng per fiskeart og 600 kvote-poeng per oppfylte kvote. Utøverne har en kvote per art i innsjøen, og kan ikke skyte flere fisk enn kvoten tillater. Dette vil si at de må ta gode vurderinger på hvilke fisk de velger å skyte - når artskvoten er full, er den full. Da er det bare å vinke farvel til større fisk de måtte finne.

I tillegg har mesterskapet vektgrenser på alle arter, som er større en de nasjonale finske minstemålene. Dette for å unngå feilskudd under minstemål. Fisk opptil ⅓ under vektgrensen vil ikke være poenggivende. Fisk under ⅔ av konkurransens vektgrense vil gi kraftige straffepoeng.

Ørjan håper nordmennene ikke går på noen smell i forhold til å skyte for liten fisk. Utøverne er vant til større fisk i Norge, men i Puruvesi er fisken liten og det er snakk om små marginer. Dette har utøverne allerede erfart under treningsdykkene. "I Norge snakker vi om fisk i kilo. Her snakkes det om forskjeller i gram" sier Elisabeth Fosstveit og ler.

 

Krever nye strategier

Lidija Vukic har anbefalt utøverne på damelandslaget å sjekke ut flere områder, og ikke bruke for mye tid på hvert sted. "Fisken er rask, og blir fort skremt, så det vil kun være mulighet for å skyte en fisk eller to på ett område før den forsvinner. Det er derfor viktig å ikke sløse bort tid på steder uten fisk."

I motsetning til norske konkurranser hvor utøverne svømmer rundt, er dette mesterskapet en båt-konkurranse. Det vil si at hver utøver har sin egen båt som de benytter til transport innenfor konkurranseområdet. De kan da utforske store deler av innsjøen uten å bruke tid på svømming. I Puruvesi er konkurranseområdet stort. Det krever nye strategier enn det utøverne er vant med hjemmefra, og det vil være viktig med god planlegging for å utnytte timene i vannet fullt ut. 

Lagene har studert kart over innsjøen nøye sammen med laglederne sine, og har lagt solide planer i forkant av konkurransen. Lidija og Ørjan sier utøverne er motiverte og klare til å prestere, og er sikker på at de vil finne fisk. Norges Dykkeforbund ønsker de norske utøverne lykke til i mesterskapet!

 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond