Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / Ryddeåret 2023 - Takk for innsatsen!
IMG_5212.jpg

Ryddeåret 2023 - Takk for innsatsen!

Nok et år med en fantastisk innsats fra dykkerne er over, og vi kan med beundring se tilbake på solide tall fra det gode arbeidet og ringvirkningene det skaper.

Hele 47 dykkeklubber deltok på dugnaden, hvor de til sammen har avlagt over 18000 dugnadstimer! Det er en økning på 40% sammenliknet med fjoråret.

I løpet av denne tiden har de frivillige dykkerne hentet opp over 150 tonn med marint avfall. Denne mengden tilsvarer vekten til fem feite, fullvoksne knølhvaler.  Ikke verst!

 

Topp 5 klubber som har registrert flest ryddeaksjoner i 2023:

 

Klubb

Antall aksjoner

1

Søgne dykkeklubb

107

2

Bodø Sportsdykkerlag

69

3

Mandal Dykkeklubb

50

4

Sandefjord dykkeklubb

31

5

Oslo fridykkerklubb + Lillesand snorkel og dykkeklubb

24

Flere klubber har holdt et stabilt trykk av ryddeaksjoner gjennom hele året, dette er gøy å se!

 

Marint avfall 

Mengden marint avfall som har blitt hentet opp, har vært litt fluktuerende gjennom årene, med en kjempetopp i 2018. Vi ser også at mengden avfall avtok en liten del siden i fjord. Denne endringen er dog minimal, og sier svært lite om innvirkningen av avfallet som er tatt opp. Bare se for dere effekt vs. vekt til et bildekk og en spøkelsesteine. Om resultatet blir litt færre kilo, kan en i alle fall trøste seg med at effekten av å fjerne teina fra økosystemet, veier opp for det.

 

Spøkelsesredskaper 

Vel vitende om den skadelige effekten av fiskende spøkelsesredskaper langs kysten vår, gjør det meg utrolig glad å se dykkernes iherdige innsats i å fjerne dem. I løpet av 2023 ble rekordmange fjernet - nesten 4 000 spøkelsesredskaper! Det er et helt vilt antall teiner, ruser og garn som endelig er havnet der de hører hjemme – i søpla. Alle disse redskapene er rapportert inn med rikelig informasjon til «Fritidsfiskeappen», som er verdifull data for havforskningsinstituttet. Disse dataene er nemlig grunnlaget for forskning på spøkelsesfiske og dets effekt og omfang i Norge.

 

Ringvirkningene fra ryddingen: Det gode samholdet 

Dykkerne leverer mer enn bare gode resultater for kystøkosystemet, de skaper også store ringvirkninger i samfunnet vårt. De skaper en plattform og et sted for enkeltpersoner å høre til, hvor de kan ha en aktivitet å glede seg over. Klubbene er heller ikke sky for å snu seg mot publikum, å inkludere menneskene rundt.

Os dykkeklubb er en av mange slike klubber. De arrangerer regelmessige dykk gjennom året, hvor de også henvender seg utad:

«Vi inviterer publikum til å komme og hilse på oss, se hva vi finner på bunnen og la barna hilse på en dykker. Vi serverer kaffe til de som ønsker, og en varm pølse til de minste», sier Jan Erik Moss Soltveit, styremedlem i Os dykkeklubb.

 

Kunnskapsdeling 

Andre ringvirkninger dykkerne skaper, er kunnskap og bevisstgjøring om hva som foregår under overflaten. Det er nemlig ikke mange andre som tilbringer like mye tid under vann som det de gjør. Det er derfor ekstra viktig å dele disse erfaringene om hva som skjer på bunn, slik at det blir tilgjengelige for flere. En effektiv måte å spre kunnskapen på, er å kontakte lokalavisene - og det er nettopp dette flere av klubbene gjør.

Et av mange eksempler på dette er Daniel fra Undervannsklubben Triton i Grimstad, som deler fortvilelsen sin over noen av erfaringene han har hatt under vann. Dette retter oppmerksomhet på forsøpling og utslipp langs kysten som påvirker dyrene som lever der.

 

Bilde2.png
Daniel Skorstad retter oppmerksomheten mot livet i sjøen

 

Undervannsklubben Triton er ikke alene om å formidle miljøproblemet. Søgne dykkeklubb gjør også det de kan for å rette oppmerksomheten på det få andre ser. De har holdt foredrag på flere ulike arenaer gjennom året som var: for barnehager, på skoler, andre organisasjoner, på flere konferanser, holdt workshop i Berlin, og engasjert selveste stortingspresidenten i skittenarbeidet. «Dette er et problem vi ikke kan rydde oss ut av. Det kreves aksjoner på høyere nivå (...)», mener Karl Klungland, leder i Søgne dykkeklubb. De kommer til å fortsette å jobbe for bevisstgjøringen av tilstanden langs kysten i året som kommer, det heier vi på!

 

Bilde6.pngKarl Klungland, leder av Søgne dykkeklubb, snakker på en konferanse om marin forsøpling på Dyreparken hotell.
 
Andre som skaper ringvirkninger i samfunnet er Clean Ocean konferansen i Haugesund, hvor flere ulike aktører fra både næringsliv og frivilligheten kom sammen for å diskutere og inspirere til videre innsats. Bak konferansen stå mijørganisasjonen Clean Ocean, sammen med de lokale klubbene Njord Dykkerklubb, Karmøy Sportsdykkerklubb og Bømlo Sportsdykkere. Flott bidrag fra klubbene! 

Martin Helseth fra Oslo fridykkerklubb skapte blest rundt problematikken rundt antall bildekk en finner langs kysten. Her fikk de med seg bilprodusenten «Polestar» som sponset aksjon og løftet frem problemet i media.

 

Bilde1.jpgMartin Helseth fra Oslo fridykkerklubb poserer foran fangsten under "den store dekkoperasjonen" – resultatet ble over 3 tonn dekk!

 

Det er ikke annet å si enn at ryddeåret 2023 var nok en suksess – både for livet over og under vann!

Jeg håper at gleden over samholdet og ryddingen videreføres inn i året som kommer, og gleder meg stort til å følge med på innsatsen videre!

 

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Ida Camilla Skaar
Ida Camilla Skaar
Prosjektleder, Marin forsøpling

Marinbiolog og NDFs prosjektleder i marin forsøpling

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond