Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / Stor artsjaktsuksess i Stavanger!
Foto: Rudolf Svensen
Foto: Rudolf Svensen

Stor artsjaktsuksess i Stavanger!

Hittil har det vært stort fokus på planter og dyr på land og lite i havet, og lørdag 1. juni ble det gjort en innsats for havet fra Buøykaien ved Stavanger Dykkerklubbs lokaler i Pyntesundet.

Det er ingen grunn til at artsjakten ikke kan foregå under vann – i tillegg til den tradisjonelle artsjakten på overflaten. Under Dykketinget 2024 presenterte Stavanger Dykkerklubb idéen om nettopp dette, og oppfordret Dykke-Norge til å være med på dugnaden. 

Stavanger Dykkerklubb sendte invitasjon til klubbene i Nord-Jæren om å bli med på sitt arrangement lørdag 1. juni.

Stor artsjakt i Pyntesundet

Lørdag 1. juni gjorde dykkere en flott jobb med å samle sammen og fotografere arter i Pyntesundet i Stavanger. De var delt inn i buddypar der en dykker fotograferte fisk, større arter og fastsittende arter mens den andre samlet inn små arter som ikke kunne identifiseres fra bilder. Norsk Zoologisk Forening (NZFR) og naturhistorisk avdeling ved Stavanger Museum jobbet sammen med identifisering av artene. NZFR sto for registrering av artene i artsobservasjoner mens naturhistorisk avdeling samlet inn og konserverte enkelte objekter til de naturhistoriske samlingene sine.
 
P6010566.jpeg
Foto: Nuenghatai Eiklid
 
Arrangementet ble avsluttet med felles lunsj med pølser og felles gjennogang av bildene som dykkerne hadde tatt. Det ble diskusjon om både adferd, kjennetegn og tetthet av arter, noe som gjorde at alle lærte noe nytt denne dagen.
 
Hvert år arrangerer Sabima «Den store artsjakten» sammen med Norsk Botanisk Forening, Norsk Zoologisk Forening avdeling Rogaland, Norsk entomologisk forening, Norges sopp- og nyttevekstforbund, BirdLife Norge og mange lokale aktører. 
 
artjakten.jpeg
Foto: Nuenghatai Eiklid

 

Hva er «Den store artsjakten»?

«Den store artsjakten» er en årlig nasjonal dugnad med mål om å øke bevisstheten, interessen og kunnskapen rundt naturmangfoldet. Det er ekstremt viktig å få oversikt over hva som finnes i naturen rundt oss, for hvis vi ikke vet hva som finnes, kan vi heller ikke ta vare på det. 
 

Foto: Kolbjørn Fikse

Naturhistorisk avdeling ved Stavanger Museum deltok i år sammen med Norsk Zoologisk Forening avd. Rogaland og Stavanger Dykkerklubb. 
 
Takk til Stavanger Dykkerklubb og Norsk Zoologisk Forening avdeling Rogaland for et kjekt og samfunnsnyttig arrangement!

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond