Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / Disse representerer Norge under VM i Serbia
Foto: Lael Aprieto
Foto: Lael Aprieto

Disse representerer Norge under VM i Serbia

VM i apnea i basseng 2024 avholdes i Beograd, Serbias hovedstad. Mesterskapet begynner 4. juli og avsluttes 10. juli. Vi har tatt en prat med våre egne landslagsutøvere, som alle snart setter snuta sørover. 

Det norske landslaget består av 5 utøvere, 3 kvinner og 2 menn. Alle disse er tatt ut på bakgrunn av tidligere resulater i nasjonale mesterskap. 

Det norske landslaget består av:

Michael Bjørnaali, Bergen Fridykkerklubb
Geir Hauso, Trondheim Fridykkerklubb
Hilde Følstad Myhre, Trondheim Fridykkerklubb
Kristin Stanwick Bårnås, Oslo Fridykkerklubb 
Inez Santos Aase, Trondheim Fridykkerklubb

VM i apnea basseng i Serbia er et offesielt CMAS mesterskap. 

Bli kjent med de norske utøverne her👇🏻

Michael Bjørnaali
Michael Bjørnaali
Landslagsutøver
Klubb: Bergen Fridykkerklubb
Alder: 42

Hvor lenge har du holdt på med apnea, og når begynte du å konkurrere?

Jeg tok mitt første apnea kurs i begynnelsen av 2020 (Fridykket siden 2016) og konkurrert siden 2021. Dette blir mitt første VM. 

Beste/verste egenskap?

Jeg ser på meg som en sterk fridykker, som elsker en utfordring og finner at konkurranser kan gi meg optimale forhold. Men jeg har opplevd også ulempene med å pushe seg selv litt for langt og mener man må ta dagen for det den er og ikke ta det for tungt om man ikke får helt til. 

Hvordan har du forberedt deg til VM?
Det ble ikke like mye trening sammenlignet med NM, men trengte også å trappe ned etter å ha blitt litt utbrent og fikk litt prestasjonsangst under NM i basseng. Jeg har tatt ting mye roligere og har fokusert mer på gleden og det som jeg syns er gøy. Men jeg har gått over til mer innvendig utvikling og vannfølelsen over lengre dykk. 
 
Hvilke disipliner skal du delta i?
Jeg deltar i DNF, STA, DYNBF, Speed Apnea 2x50m, DYN.
 
Hva er målet for VM?
Lange fine dykk. Henge med masse fine folk og ha det først fremst gøy. Aldri vært i Serbia, så det er jo fint, ny kjøleskapsmagnet :) 
 
 

Kristin Stanwick Bårnås
Kristin Stanwick Bårnås
Landslagsutøver
Klubb: Oslo Fridykkerklubb
Alder: 35

Hvor lenge har du holdt på med apnea, og når begynte du å konkurrere?

Jeg har holdt på med apnea i omtrent fire år, men har spilt undervannsrugby og undervannshockey tidligere. Min første konkurranse var NM i 2022. 

Beste/verste egenskap?

Jeg blir veldig nervøs før konkurranser, men (som regel) forsvinner nervøsiteten i det nedtellingen begynner, og jeg går over til å bli veldig fokusert på det jeg skal gjennomføre. 

Hvordan har du forberedt deg til VM?
Jeg hadde en litt kort treningsperiode frem mot NM ettersom jeg fikk en sønn i desember. NM gikk likevel bedre enn forventet, og jeg har derfor prøvd å bygge videre på det jeg lyktes med i månedene siden NM. Jeg har hatt en til to treninger i uka i vann og en til to treninger på land. I år har jeg trent mye apnea-walks, siden dette har vært en enkel treningsform å få til på trilleturer i fødselspermisjonen. 
 
Hvilke disipliner skal du delta i, og hva er favorittdisiplinen?
Jeg skal delta i DNF, DYN-BF og Statisk. Monofinne utgår dessverre fordi jeg skadet ankelen på en skitur i påska. I år har jeg ingen klare favoritter, men gleder meg mest til å konkurrere i DYN-BF. 
 
Hva er målet for VM?
Jeg håper på å sette ny personlig rekord i minst en øvelse i VM. Ellers har jeg et mål om å kose meg, lære masse og hente tonnevis av ny inspirasjon til neste sesong.
 
 

Hilde Følstad Myhre
Hilde Følstad Myhre
Landslagsutøver
Klubb: Trondheim Fridykkerklubb
Alder: 42

Hvor lenge har du holdt på med apnea, og når begynte du å konkurrere?

Har fridykka i 9 år, hvorav 8 av disse har jeg holdt på med Apnea. Lærte DNF på ei trening og siden da har DNF svømming i basseng vært en favoritt.  Var med i min første "konkurranse" i 2017, i forbindelse med dommerkurs i Apnea. Var med i første NM i 2019.

Beste/verste egenskap?

Jeg sliter veldig med nervene før konkurranse og har ikke funnet noen strategi som funker for å roe meg ned. Jeg har en tendens til å hyperventilere før start. Selv om jeg er bevist på det,er det vanskelig å gjøre noe med. Pga dette har jeg prestert  dårligere i konkurranse enn på trening. 

Hvordan har du forberedt deg til VM?
Starta forberedelsene til VM etter påskeferien. Måtte ha en liten pause etter NM, som var i midten av mars. Jeg var på landslagssamling første helgen i april, og der fikk jeg masse ny inspirasjon, selvtillitsboost og ny kunnskap om hvordan legger opp et treningsregime. Så fikk jeg dessverre influensa i slutten av april, og da ble det nesten en måned uten trening. Det var ganske demotiverende, men jeg greide å snu den negative tankegangen og bestemte meg for å gjøre det beste ut av tiden som var igjen. Jeg har kjørt en del submaxer i STA, DYN og DNF siden den gang. Siste uka før avreise har jeg hatt treningsfri, da både kropp og psyke var sliten etter mye pushing på trening.
 
Hvilke disipliner skal du delta i, og hva er favorittdisiplinen?
Jeg skal delta i DNF,STA og DYN. Jeg hadde en nedtur under STA konkurransen  i NM i år, så håper den går bedre under VM. Min favorittdisiplin er DNF, så det hadde vært gøy å sette en ny rekord i den.
 
Hva er målet for VM?
Målet for VM er å gjennomføre alle øvelser med hvitt kort og et resultat som jeg selv er fornøyd med. Har ikke satt lista så høyt pga treningen ble litt amputert av lang periode med influensa. I tillegg sliter jeg med migrene og tåler ikke så godt varmen i Beograd.
 
 

Geir Hauso
Geir Hauso
Landslagsutøver
Klubb: Trondheim Fridykkerklubb
Alder: 46

Hvor lenge har du holdt på med apnea, og når begynte du å konkurrere?

Jeg har holdt på med apnea siden 2017. Jeg har konkurrert siden 2022, da jeg deltok i NM første gang. Samme år var jeg med på VM, som også da var i Beograd

Beste/verste egenskap?

Til forskjell fra de fleste fridykkere har jeg vokst opp med å være veldig utrygg i vann. Jeg bestemte meg for å lære å svømme skikkelig for ca 10 år siden, siden har jeg lært både sportstykking og fridykking. Jeg ser på det som en stor personlig seier å få anledning til å delta i mitt andre VM med min bakgrunn og håper det kan gi meg lave skuldre. Min beste egenskap er sannsynligvis at jeg er veldig sta.

Hvordan har du forberedt deg til VM?
Forberedelsene til VM har ikke vært optimale, etter et turbulent privatliv det siste halvåret. Jeg har trent ganske jevnlig over flere år, men har nok ikke klart å spisse formen slik jeg hadde ønsket. Jeg har trent mest på statisk og dynamisk med monofinne, men også hatt veldig mye fokus på meditasjon og mental trening.
 
Hvilke disipliner skal du delta i, og hva er favorittdisiplinen?
Jeg skal stille i DNF, DYN og STA. Forrige gang stilte jeg i noe som heter speed apnea, noe jeg aldri hadde gjort før. Tror jeg dropper det i år. Jeg satser mest på STA og håper å sette ny personlig rekord der. DYN er øvelsen jeg liker best, mens DNF har vært lavt prioritert.
 
Hva er målet for VM?
Målet for VM er å ha det gøy og lære mer. Gleder meg til å henge med andre fridykkere og kanskje bli kjent med noen nye. Resultatmessig håper jeg på personlig rekort i minst én av øvelsene.
 
 

Norges Dykkeforbund ønsker landslaget god tur, og masse lykke til i VM!

Mer informasjon om mesterskapet er tilgjengelig på CMAS sine nettsider.

 

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Stian Olsen Kaiander
Stian Olsen Kaiander
Generalsekretær

E-post: stian.olsen@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Daglig ledelse, personalansvar, budsjett og regnskap.Virksomhetsplan, samfunnsansvar, ryddeaksjoner. Vitenskap

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond