Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / Månedens fjes i april redder tareskogen i nord
Juni Bjørneset er månedens fjes i april. Sammen med Tarevokterne bekjemper hun kråkeboller, og restaurerer tareskogen! Foto: David Gonzalez
Juni Bjørneset er månedens fjes i april. Sammen med Tarevokterne bekjemper hun kråkeboller, og restaurerer tareskogen! Foto: David Gonzalez

Månedens fjes i april redder tareskogen i nord

Hun forvandler en død kråkebolleørken til et frodig økosystem i et rasende tempo. Møt Juni Bjørneset, en av lederene i Tarevokterne!

I spalten månedens fjes vil vi trekke frem gode i inspirasjonskilder Dykke-Norge  som synliggjør livet under vann på en beundringsverdig måte. 

Månedens fjes i april er Juni Bjørneset. Sammen med Ida Søhol leder hun Tarevokterne, som har fått mye oppmerksomhet i media den siste tiden, for arbeidet med å restaurere tareskogen.  

Et flott engasjement til stor inspirasjon for alle over og under overflaten🤩

Johan Bjerg_1.JPEG

Juni er medlem av TSI-SUT i Tromsø. Foto: Johan Bjerg

Hva er din beste opplevelse under vann, Juni?

– Min beste opplevelse under vann kan nok ikke kokes ned til ett dykk, men må være å se utviklingen i tareskogen vi har restaurert med @tarevoktere - en frivillig organisasjon jeg startet og leder med Ida Søhol (@idasohol).

– Hver måned går vi ut med fantastiske frivillige dykkere for å bringe tareskogen tilbake i områder hvor den har blitt nedbeitet av kråkeboller - og det funker! Det er helt fantastisk å følge med på prosessen fra at økosystemet går fra å være en død kråkebolleørken, til å sakte men sikkert forvandles til et frodig økosystem på under ett år.

Føretter-bilde_Tarevoktere.JPG

Bildet over viser før- og etterbilde av Tarevokterne i aksjon!

– Noen av øyeblikkene som har skilt seg mest ut her var å se de første små tarespirene dukke opp, se arter som jeg aldri har sett før flytte inn i tareskogen - som en havedderkopp(!!). Og ikke minst finne masse små fisk, blant annet rognkjeks, bruke tareskogen som ly til de er store nok til å sette reisen ut mot det åpne havet. Det er rett og slett veldig rørende, og det føles helt fantastisk å kunne bidra til å bringe økosystemer tilbake til havet som vi mennesker har hovedskylden for at er ødelagt.

Takk for at du ville være månedens i fjes i april, Juni!

 

 

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond