Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / – Fridykking skulle være avslappende, men jeg var langt fra avslappet
Lael Aprieto er månedens fjes i september. En formidabel undervannsfotograf på hobbybasis, undervannsjeger og apneautøver. Foto: Lael Aprieto
Lael Aprieto er månedens fjes i september. En formidabel undervannsfotograf på hobbybasis, undervannsjeger og apneautøver. Foto: Lael Aprieto

– Fridykking skulle være avslappende, men jeg var langt fra avslappet

Månedens fjes i august er både undervannsjeger og apneautøver, og oppfordrer alle til å praktiskere begge grener. Grenene spiller hverandre gode mener han. Hils på Lael Aprieto fra Oslo Fridykkerklubb!

I spalten månedens fjes vil vi trekke frem gode i inspirasjonskilder Dykke-Norge som synliggjør livet under vann på en beundringsverdig måte. 

Månedens fjes i august er Lael Aprieto, som via sin instagram (@lael.aprieto) er til stor inspirasjon. 

_LAP7249.jpg

Foto: Lael Aprieto

Det begynte med tanken om undervannsjakt, men uten noe særlig forhold til sjøen fra tidligere. I 2018 meldte han seg likevel på et introkurs i fridykking.

– Jeg var på ingen måte komfortabel med verken dybde eller det å komme borti tang og tare, forteller Lael. 

På tross av at han var nybegynner og en fersking i vannet, skulle det ikke stå på utstyret. Han hoppet i havet i et splitter nytt fridykkerutstyr, overkomplett som han selv definerer det. 

IMG_0141.jpeg

Nå, 6 år senere, har han kutta ned på mye av det overkomplette utstyret. Nå er det «less is more som gjelder» forteller han. 

– Jeg hadde 2 kniver, actionkamera på hodet, svær dykkeflåte med niste i vanntett pose, og en harpun beregna for tunfisk.

Og for personen som i utgangspunktet var lite komfortabel i vann, var nok ikke denne dagen den optimale dagen å begynne på.

– Det var dårlig sikt, brennmaneter, tang og tare, you name it, ramser Lael opp. 

– Fridykking skulle være avslappende, men var langt fra avslappa. Hva gjør jeg her, tenkte jeg. Men siden jeg allerede hadde blåst av tusenvis av kroner på utstyr, valgte jeg å gi det en liten sjanse. Fast forward til i dag så synes jeg at det å kave i tareskogen er som å ligge under dyna en kjølig søndagsmorgen - koselig. Nå er det less is more som gjelder - så tynn drakt som mulig, minimalt med bly, liten kniv, ingenting rundt armer og bein utenom dykkerklokke, streamline...fri!

_LAP4746.jpg

Foto: Lael Aprieto

I dag er Lael Aprieto er erfaren undervannsjeger og apneautøver.

Hva er din beste oppelevelse under vann, Lael? 

– Det må være et vinterdykk for noen år siden. Ikke et livstegn. Kaldt og surt, og bare selvpining egentlig. Da jeg sa meg ferdig for økta, svømte jeg mot land og satte meg på en stein. Jeg satt halvveis nedi vannet for å ta av svømmeføttene.

– Da jeg duppet hodet under overflata lå det jaggu meg en liten babysel rett foran ansiktet mitt!  Jeg hoppet selvfølgelig ut igjen og vi lekte sammen i ca. 20 minutter før den svømte tilbake til mammaen sin. 

_LAP8703-Edit-3.jpg

Foto: Lael Aprieto

3 kjappe med Lael Aprieto

Jeg har en lidenskap for:

Fridykkerreisen startet med undervannsjakt, men stoppet brått etter en drøy sesong, da jeg snublet over apnea. Jeg ble fort hekta, og solgte alt av jaktutstyr. I fjor sommer bestemte meg for å kjøpe en liten båt (Ariel) for å gjenoppta undervannsjakt igjen. Jeg fant tilbake gnisten.

Nå utforsker jeg alle kriker og kroker her i Kragerø for å overbevise folk om at det godt med fisk her i sør, men man må jobbe litt mer for det. Jakt bør jo være utfordrende. Når jeg jakter så synes jeg at forarbeidet og dykkinga er den morsomste delen - når du finner fisk der du tippa at det skulle være noe basert på sjøkart, tidevannstabell, vær og vind... Fangsten er bare bonus. Jeg og Ariel smiler liker bredt, med eller uten fangst. 

Når jeg ikke dykker, gjør jeg dette:

Jeg er arkitekt og arealplanlegger på fulltid. Jeg bor og jobber i Kragerø, så det går stort sett i tegning av hus og hytter lokalt eller i nabokommunene. Jeg har drevet med foto som hobby siden 2010. Da jeg begynte å fridykke ble det en selvfølge å ta med kameraet under vann. Ellers liker jeg å buldre når det er dålig dykkeforhold. Buldring har samme balanse mellom slit og zen som i fridykking, synes jeg. Eller kanskje jeg bare liker lange pauser.. 

Dette handler dykking om for meg:

Fridykking er en fysisk og mental øvelse, og for meg handler det om utvikling. Det er ingen fasit eller bestemt rekkefølge. Det handler om å se og kjenne, reflektere og justere.

Apnea gir meg ferdighet og teknikk til å kunne dykke optimalt og jakte dypere. Undervannsjakt trener psyken ettersom det krever at man er avslappet og våken samtidig. Begge grenene komplimenterer hverandre veldig godt. Jeg oppfordrer alle til å prøve begge deler. Disse egenskapene er like nyttig over og under vann. Det å holde roen og fokus, og ikke la uvesentlige tanker eller påkjenninger sette deg ut av spill.

Et godt dykk måles ikke med antall med meter eller sekunder under vann; heller følelsen og opplevelsen du sitter igjen med etterpå. Et slik tilnærming til fridykking krever modning. Tok meg noen år selv. Du skal ikke nøle eller grue deg til et dykk. For min del, øker både meter og sekunder under vann naturlig når man fokuserer på gode dykk fremfor å pushe grenser kontinuerlig. Som jeg pleier å si på styrketrening - ikke push maksen; utvid komfortsonen. 

Undervannsfoto åpner opp en ny dimensjon som ikke kan gjenskapes på land. Det lærer meg å se og tolke rom på en annen måte - noe jeg prøver å formidle i mine undervannsbilder. 

_LAP4917-Edit.jpg

Foto: Lael Aprieto

Månedens anbefaling er derfor å sjekke ut dette mennesket på sosiale medier👇🏻🤩

👉🏻 Instagram her

👉🏻 Hjemmeside her

Takk for at du ville være månedens fjes i august, Lael!

 

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond