Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / Historiens første Nordisk-helg: Nye rekorder på ett pust!
Nordisk og NM-helga ble en suksess med imponerende prestasjoner og nye rekorder. Foto: Lael Aprieto / @lael.aprieto
Nordisk og NM-helga ble en suksess med imponerende prestasjoner og nye rekorder. Foto: Lael Aprieto / @lael.aprieto

Historiens første Nordisk-helg: Nye rekorder på ett pust!

NM og Nordisk mesterskap i Apnea basseng 2024 er historie, og vi ser tilbake på helgen med stor begeistring. Utøvere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland, i alderen 15-69 år, leverte van(n)vittige prestasjoner og nye rekorder.

15. -17. mars ble en helg med fantastiske resultater!

@mikraust-6120.jpg

Takk til alle utøvere, frivillige og involverte for et godt vellykket mesterskap! Foto: Mikael Austvold / @mikraust

Sammenlagt var det ikke mye som skilte utøverne i toppen, men nok til at norgesmesterne er soleklare. Vi gratulerer Mari Aarbø Thorsen fra Bergen Fridykkerklubb og Toni Asbjørnsen fra Oslo Fridykkerklubb som sammenlagt norgesmestere i dame- og herreklassen!

Toni Asbjørnsen fikk også med seg Kongepokalen hjem, da herreklassen i NM innfrir Norges Idrettsforbund sine krav til utdeling av kongepokal.

Sammen mot topp

Utøverne konkurrerer i holde pusten både statisk og dynamisk, og blir målt i minutter og lengde. For publikums øyne kan det virke som en fornuftsstridig sport, men mesterskapet er dekket av mye forarbeid, safety-team, og gode sikkerhetsrutiner.

 

_LAP0313.jpg

Foto: Lael Aprieto / @lael.aprieto

På fredag konkurrerte utøverne i statisk, og flere av deltakerne holdt pusten i en rekke minutter. Det er god konkurranse, samtidig som man får innblikk av samholdet i miljøet. Utøverne hjelper hverandre, og heier på hverandre for å gjøre det best mulig. Sammen jobber de med å presse hverandre til et høyere nivå.

I NM i herreklassen er det Toni Asbjørnsen som stikker av med seieren med 06.06, og i kvinneklassen Kristin Stanwick Bårnås med 05.53 minutter.

Mesterskapshelgen bydde på mange fine idrettsøyeblikk. Foto: Mikael Austvold / @mikraust

Rekorder fra hvilepuls

I løpet av dagen kommer utøverne med yoga-matter, headset og bøker, med mål om å få hodet i konkurransemodus. Det er en rolig stemning i oppvarmingsområde, og ikke ett snev av nervøsitet før de skal ut å holde pusten.

_LAP5467.jpg

Et uvurderelig sikkerhetsteam! Foto: Lael Aprieto / @lael.aprieto

Lørdagen er det dynamisk både med mono-finne og bi-finne som raser av sted. Utøverne bruker 50m bassenget i hallen, og svømmer frem og tilbake. Dommerne på kanten har funnet fram joggesko, sandaler, og crocs for å holde følge.

Nico Guzman setter ny norsk rekord i herreklassen med 182,9 meter, og i kvinneklassen slår to av utøverne den tidligere norske rekorden. Mari Aarbø Thorsen setter ny norsk rekord i dameklassen med 124,70 meter med bi-finne. Eleni Diamanti klarte 125,10 meter, men får ikke norgesrekordtittelen da hun ikke er norsk statsborger.

_LAP4006.jpg

Foto: Lael Aprieto / @lael.aprieto

Utøverne fra resten av Norden virker svært fornøyde med helgen, og tre av de vender hjem med tittelen som nordisk mester.

Iiris Ala-Olla (Finland) ble nordisk mester i dameklassen
Dean Chaouche (Sverige) ble nordisk mester i herreklassen
Johnny Ibsen (Danmark) ble nordisk mester i Mesters herreklassen


Søndagen braker av gårde uten finner, og det blir ny norsk rekord i alle klasser. Nico Guzman med 150,00 meter og Siri Østvold med 128,44 meter har soleklar ledelse og er begge vinnere i sine klasser.

@mikraust-5518.jpg

Nico Guzman satte ny norsk rekord i DNF. Foto: Mikael Austvold / @mikraust

Juniorklassen er kommet for å bli
For første gang i Norge stilte det to utøvere i junior klassen, og det ble satt rekorder i alle stilene. I statisk er det Vilja Elvebakken Haraldstad med 02.43 minutter. Hun tar også norsk rekord i dynamisk med bifinne på 50 meter.

Konkurrent Franka Gaarder ligger rett etter begge dagene, og sikrer norsk rekord for juniorklassen med 17, 95 meter uten finner på søndagen. Begge jentene nevner at de vil fortsette med apnea, og ønsker seg flere konkurrenter i årene fremover.

Foto: Mikael Austvold / @mikraust

Med en rekke nye rekorder kan man trygt si at det norske Apnea-miljøet er i frammarsj. Det har vært en helg med sunt konkurranseinstinkt, imponerende resultater, og god stemning!

Alle resultater og reprise av streaming kan sees her.

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Nora Menous Jordbru
Nora Menous Jordbru
Idrettskonsulent

Nora er fraværende frem til 26. april. Ta kontakt dykking@nif.idrett eller 21 02 90 90 ved henvendelser. 

E-post: nora@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Konkurranser (undervannsrugby, foto & film, apnea), samordnet rapportering, antidoping

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond