Episode 1-7

For å kunne lære mer av de dykkene hvor det oppstår problemer, og hvor dykkeren selv kan fortelle hva som skjedde, legger vi her ut episodeskjema hvor hendelsen er beskrevet.


7. Krampe i lår

Dykkeren lå på syv meters dyp og fikk krampe i begge lår. Dette medførte at han gikk til overflaten. Oksygenkoffert ble tatt fram og behandling gitt i omtrent fem minutter.

6. Feil på pusteventil

Dykket gikk som normalt fram til sikkerhetsstopp på fem meter. Etter et par minutter på stoppet begynner andretrinnet å blåse. Dykkeren hadde da omtrent 40 bar igjen. Vedkommende gikk over til octopus. Luften forsvant fort og dykkeren signaliserte at han ville gå opp. To meter fra overflaten begynner octopus å ”lugge” og blåsingen avtar fra andretrinnet. Buddy er ikke å se, og dykkeren føler at han står stille i vannet. Blybelte blir droppet, og dykkeren stiger til overflaten. Lettbåten er i nærheten og plukker opp paret.

5. Dårlig oppdrift i strøm

Ved dykkets start var forholdene greie, med litt bølger og litt strøm. Både vind og strøm hadde økt betraktelig da dykkerne kom til overflaten. Vedkommende fant det tungt å svømme mot strømmen, og følte seg tung i sjøen. Dykkeren hadde sikret oppdrift med vest og drakt, men følte at han ble dratt med under vann.

På bakgrunn av dette fikk vedkommende panikk, og valgte å droppe begge blylommene. Etter dette var gjort gjenvant dykkeren kontrollen og fikk kontakt med parkamerat. Sammen svømte de inn til land.

4. Feilnavigering

Dykkere feilnavigerte og ble tatt av strøm. Speidere blir sendt ut og det avfyres knallskudd uten resultat. Etter dette kontaktes AMK. Dykkerne bruker bruker fløytene sine til å påkalle oppmerksomhet og blir til slutt oppdaget. AMK kontaktes på nytt og aksjonen avblåses.

3. Lettbåt nær dykkere

Under et større arrangement skulle en lettbåt bistå to dykkere 100 meter unna hovedbåten. Vedkommende kjørte mot disse i stor fart og uten utkikk etter andre dykkere i sjøen. Dette resulterte at føreren kjørte rett ved eller over tydelige overflatebobler etter andre dykkere. Sekunder etter at føreren hadde passert boblene kom brøt dykkerne overflaten. Båtføreren på hovedbåten hadde opplyst at alle dykkerne var oppe av vannet.

2. Springstrap løsnet

Ettermontert stringstrap (hælreim) på en svømmefot av typen ”Technisub Stratus” falt av under dykk. Foten falt ikke av grunnet ”sug” til drakta.

1. Flaskekranen var ikke åpen

Tre dykkere skal i vannet sammen. Den ene er nyutdannet. Vedkommende ønsker parsjekk, men dette utgår da de to mer erfarne dykkerne går i vannet en stund før tredjemann. De ligger i vannet og venter. På vei ned signaliserer en av de mer erfarne dykkerne luftmangel. Den siste dykkeren er borte. Det blir kjørt parpusting til overflaten. Dykkeren hadde glemt å åpne flaskekranen tilstrekkelig, med bare en halv omdreining åpen.

Tips en venn
Tips en venn

 Makeweb CMS