Episode 14-17

For å kunne lære mer av de dykkene hvor det oppstår problemer, og hvor dykkeren selv kan fortelle hva som skjedde, legger vi her ut episodeskjema hvor hendelsen er beskrevet.


17. Hadde ikke sjekket rutetider

Vedkommende gjennomførte et solo strømdykk i et område med maks dybde 10-12 meter. Han hørte lyden av en stor motor over seg. Dybde på dette tidspunktet var omtrent åtte meter. Dykkeren la seg på bunnen for å unngå det som måtte være en stor båt. Det var en katamaran hurtigbåt. I det lyden av denne er i ferd med å forsvinne, kommer drønnet av en ny rutebåt. Dykkeren kravler mot land, men strømmen og virvlene fra båten drar han opp fra bunnen. I det båt nummer to passerer, er han på cirka seks meter. Avstand til nærmeste kjøl var nå omtrent fire meter, og dykkeren har nok med å prøve å holde seg fast på bunnen. Vedkommende kommer seg til lands. En halvtime etterpå kommer begge båtene samme veg tilbake. Vedkommende hadde ikke sjekket rutetidene.

16. Ising?

Tre dykkere skulle ned samtidig på veggdykk. Etter at vesten og drakten var tømt før nedstigning, følte vedkommende som innrapporterte episoden seg litt tung i vannet, og prøvde å bremse nedstigningen ved å fylle luft i vesten. Det lyktes ikke verken å fylle vest eller drakt med luft. Dykkeren fikk vanskeligheter med å puste. og følte at ”ting holdt på å gå veldig galt”. En makker tok av vektbelte for å få oppdrift. Computeren viste at trioen hadde vært på 12 meters dyp. Dykkeren brukte Spare Air ved oppstigning. Det ble ikke funnet mekaniske feil på noe av utstyret.

15. Tatt av strøm

To par, det ene bestående av far og sønn, skal dykke ved en holme. Far og sønn blir droppet på sørspissen av holmen, med plan om å dykke nordover. Maksimal tid var 45 minutter, maksimal dybde 20 meter. I det tre meter passeres registreres en skrånende bunn og paret møter en uforutsett og sterk undervannsstrøm i sørlig retning. De går opp for å gå i båten på nytt, men denne er da forsvunnet i nordlig retning.

Nå er det også strøm i overflaten. Paret lar seg drive med strømmen sørover, mens de prøver å få kontakt med dykkebåten. Etter 90 minutter er de omtrent 500 meter unna holmen. Da gir strømmen seg, og de begynner å ta seg rolig tilbake. Etter tre timer i vannet når de utgangspunktet. Høy sjø gjør at de sliter med å finne en plass å komme i land. Den en dykkeren tar av seg resten av utstyret og lykkes å komme i land. I det han prøver å hjelpe den andre blir de observert av en redningsskøyte.

14. Mistet oppdrift

Paret kom ut av kurs i forhold til følgebåten og hverandre på grunn av strøm og bølger. Inflatorslangen til en av dykkerne hadde låst seg på ryggen, og var ikke til å få fatt i. Det ble fylt luft i drakten. På grunn av dette begynner helmasken og bevege seg. Dykkeren blir sliten, samtidig mister han oppdrift. Da pardykker ikke er i umiddelbar nærhet, velger vedkommede å droppe blybelte.

Tips en venn
Tips en venn

 Makeweb CMS