Episode 21-23

For å kunne lære mer av de dykkene hvor det oppstår problemer, og hvor dykkeren selv kan fortelle hva som skjedde, legger vi her ut episodeskjema hvor hendelsen er beskrevet.


23. Feilberegnet bunntid

Det ble brukt en 15 liters flaske på 200 bar. Når dykkeren startet oppstigningen oppdaget han at han begynte å gå tom for luft. Dykkeren hadde omtrent 16 bar luft igjen når han var på 40 meter. Dykkeren prøvde å gi tegn til meddykker, men fikk ikke kontakt. Da besluttet dykkeren seg for å droppe blybelte og stige mot overflaten. På overflaten fikk dykkeren en ekstra flaske og gikk så ned igjen til 21 meter og var der i 15 min. Etter 15 min startet han oppstigning med stopp på ni, seks og tre meter. Når dykkeren kom til overflaten ble han fraktet til sykehus og ble så satt i trykkammer.

Dykkeren konkluderer med at han hadde feilberegnet bunntid, hadde for lite luft samt at det ble dykket for dypt.

22. Paret dro på dykketur for å plukke skjell

Det var strålende vær, åtte grader og rolig sjø. Båten som ble brukt ankret de opp bak en holme. Dybden under dem var 15 - 16 meter. Etter 20 - 25 minutter fikk dykkeren øye på dreggen fra båten som kom svevende over hodet på han, og den hadde god fart. Dykkeren svømte etter og fikk tak i dreggen. Sammen med båten ble han ført utover midtfjords i skipsleia. Da dykkeren brøt overflaten så han at båten var drevet langt ifra dykkestedet. Meddykkeren oppdaget etter vært at han hadde ”mistet” pardykkeren sin og hadde gått opp til overflaten etter vanlig prosedyre. Der hadde han sett at båten hadde drevet vekk. Meddykkeren begynte så å svømme etter båten uten å vite at parkameraten hang på slep etter tauet på båten. Dykkeren som hang etter båten var så utmattet i armene at han valgte å droppe blybelte for å komme seg opp i båten. Meddykkeren hadde gitt opp og var delvis utmattet, men dykkeren som hadde kommet seg opp i båten fikk øyekontakt og de signaliserte til hverandre. Dykkeren kom seg bort til sin meddykker og fikk plukket han opp uten noe problemer.

Dykkerne mener at årsaken til at båten drev bort, var at tauet til dreggen var stramt ettersom floa begynte, dette kombinert med kraftig vind.

21. Trøbbel med ventiler

Under dykket bruker dykkeren mye luft og gir signal til meddykkeren ved omtrent 30 bar. Meddykkeren vurderer svømmetur til båten som lite ønskelig og gir octopusen til parkameraten. Meddykker har da omtrent 100 bar igjen. De svømmer videre på grunt vann (sikkerhetsstopp på 5 meter), parkameraten er litt lett, og meddykkeren gir så han en tung gjenstand for å ikke flyte opp. Plutselig ser meddykker at parkameraten ikke har octopusen lengre. Han ser ikke at vedkommende igjen bruker sin egen ventil. Dykkeren som har tatt sin egen ventil i bruk igjen er nå tom for luft, og tar så en kontrollert oppstigning. Når meddykkeren kommer opp har han 70 bar igjen. Det viser seg etter dykket at meddykker sin octopus har en flenge i munnstykket. Dette førte til at parkameraten sugde inn vann og gikk over til sin egen ventil.

Tips en venn
Tips en venn

 Makeweb CMS