– En av oss

«En av gutta» sier de. Vi sier det vi også – vi damene. Det har alltid vært måten å si at man er en av gjengen på. En av gjengen = en av gutta. Men hva om vi begynner å inkludere begge kjønn, og si at «du er en av oss»?En av oss? Et blinkskudd fra en av SUT sine fridykkerkurs for jenter. FOTO: Victoria Eggen


De kom fra hele Norge. Fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Grunnet dårlig vær ble mange fly forsinket, og flere av kvinnene nådde ikke Idrettens Hus på Ullevål Stadion, før pizzaen som ventet dem fredag kveld var rukket å bli kald. Men det var tross alt ikke pizzaen de kom for. De kom for å delta på historiens første nettverkssamling for kvinner i regi av NDF.


26% av medlemmene i NDF er kvinner. Resten er menn. Norsk Dykking Vil 2020-2024 sier at vi i denne perioden skal ha en spesiell satsning på å bedre kjønnsbalansen – både blant tillitsvalgte og medlemmer.  


Overveldende oppmøte med engasjement


I hovedstaden ble det største møterommet på Idrettens hus på Ullevål Stadion fullstappet med tilreisende kvinner. Kapasiteten ble faktisk overskredet. Og engasjementet? Det overgikk all forventning. 


Med et tettpakket og stramt program røyk tidsskjemaet fra første sekund – men utbyttet var enormt. Det ble servert kule erfaringer om alt fra hvordan det er å være kvinnelig leder, til hvordan man holder fokus når det virkelig gjelder – om grottedykking, utforskning, undervannsrugby og undervannsfoto. Og hva ligger egentlig bak en suksesshistorie – hvordan graver man frem vellykkede prosjekter? Alt dette og mye mer ble formidlet på en eksepsjonell måte fra eksepsjonelt inspirerende kvinner. Hva ligger bak en suksesshistorie? Kaja Fjærtoft holdt et av de mange inspirerende foredragene.


Jenter trenger jenter


Verdien av kvinnearrangement fikk også stort fokus, og dermed mye av tiden vi hadde til rådighet. Det var vel også denne delen som skapte størst engasjement. Til enhver tid var det flere hender i været som ønsket ordet. 


Deltakelsen blant damer er betraktelig mye større på rene jentearrangement, enn ved vanlige unisex tilbud. 


Studentenes undervannsklubb i Tromsø (SUT) drar et godt eksempel opp i plenum. 


– Det tok lang tid før fridykkerkursene vi arrangerte ble fylt opp, om de i det hele tatt ble det. Men når vi først begynte å arrangere egne kurs for jenter var interessen enorm! Kurset ble fullt etter bare ti minutter, og vi kunne sikkert fylt opp både tre og fire kurs med den responsen vi fikk, blir det fortalt. Studentenes Undervannsklubb i Tromsø stakk av med seieren på samlingens Instagram-konkurranse. Bidraget oppsummerer stemningen på samlingen godt!


Og det er ikke bare oppmøtet som er betraktelig større på jentearrangement. Åpenheten er også skyhøy. 

Et fora uten filter. 


Fra både naturens side, så vel som samfunnsnormene sin side, støtter damer på utfordringer og situasjoner som gutter ikke gjør. 


Landsdekkende nettverksbygging og problemløsning


I kaffepausene myldres det rundt i lokalene. For hver kaffepause som går blir det mørkere og mørkere utendørs. Det går mot vinter og kaldere tider, men innendørs er temperaturen stigende. Kvinnene er ivrige etter å snakke med hverandre og bygge nye nettverk. Det er jo i stor hovedsak derfor NDF arrangerer en samling som dette – for at rå kvinner skal treffe andre rå kvinner. Dele erfaringer og ha det gøy! Kanskje treffer man en ny dykkebuddy også?Sultne damer. Sulten på både mat og nettverk. Mat må man ha – også på samling! 


Kvinnene som er samlet denne helga er inspirasjonskilder. Mange av de har ikke et personlig behov for egne kvinnearrangement. De er ikke her for sin egen del – de er her for alle de damene der ute som ikke er her. 


For hvordan fanger man opp de resterende tjuefire prosentene vi trenger på damesiden for å oppnå kjønnsbalanse?


«Du er en av oss»


Mange klubber har skremmende lav medlemsprosent på damesiden. Det reflekterer ikke den målsetningen om mangfold og kjønnsbalanse, som Norsk Dykking Vil har bestemt.


Det er derfor på høy tid at vi legger inn en ekstra innsats for damene, slik at dette blir perioden hvor vi sammen kan oppnå kjønnsbalanse og økende medlemsmasse. 


For tro det eller ei; der det er jenter, vil det komme gutter.  


Og kanskje en dag vil gutta begynne å si til jentene i gjengen at «du er en av oss» – og ikke at «du er en av gutta».  


En liten detalj som påpeker at fellesskapet i en klubb ikke er basert på kjønn. 


For husk at; NDF skal sammen med klubbene skape dykkeglede for alle som ønsker å oppleve trygg og spennende undervannsaktivitet, samt rekruttere, ivareta og utvikle dykkere på alle nivåer.Kjønnsbalansen i NDF Bildet illustrerer fordelingen av kvinner i forbundet.  

[Tilbake]

 Makeweb CMS