Episode 58 - 62

For å kunne lære mer av de dykkene hvor det oppstår problemer, og hvor dykkeren selv kan fortelle hva som skjedde, legger vi her ut episodeskjema hvor hendelsen er beskrevet.


62. På drift

Paret dykket fra båt rundt et stort skjær. På grunn av mye strøm var det ikke mulig å komme opp på avtalt plass. Tre dykkere gikk opp til overflaten fem minutter før avtalt tid. Da hadde de drevet et godt stykke bort fra skjæret.

De så at båten plukket opp to andre par, og håpet å bli sett. De ropte til de ombord i båten, men ble overdøvet av motoren. De hadde med markeringsbøye (SMB), men heller ikke denne ble sett. De så båten kjøre til avtalt plass og begynte søk rundt skjæret. Båten gikk to ganger rundt skjæret.


Det begynte å blåse opp, og en av dykkerne droppet blybeltet for å komme høyere opp i vannet. Etter 15 minutter begynte båten å utvide søket, og de bortdrevne ble til slutt oppdaget. De hadde da drevet 6-700 meter fra skjæret.

 

61. Ville teste manometeret

 

Dykkeren lå på sikkerhetsstopp sammen med makker. Luftforsyning var 15 liter 200 bar hovedforsyning med separat ponyflaske for redundans. Dykkeren opplevde at dette var kontrollerte forhold, og ville teste om manometeret var nøyaktig. Han valgte å puste hovedflaska tom, vitende at det var en reserveluftkilde tilgjengelig.

Når flaska var tom gikk han til overflaten og byttet til reserveløsningen. Makker lå igjen på sikkerhetsstopp. Dykkeren måtte sikre positiv oppdrift ved blåse vesten opp manuelt. Dette fungerte dårlig med bølger som hindret effektiv innblåsing.

Båten lå omtrent 100 meter borte og dykkeren ga «ok-tegn» og regnet med at båten kom for å hente. Dette skjedde ikke, da det var flere grunner i dette området. Da han ikke klarte å sikre oppdriften begynte han å stresse. Dykkeren fikk svømt til land, men kom ikke opp grunnet bølgene.

Vedkommende hadde kamerarigg og nett med kamskjell hengende på seg. Han fant ut at eneste mulighet for å sikre oppdriften var å droppe blybeltet. Da kom oppdriften og stresset forsvant. Dykkeren svømte mot sikringsbåten, som kom han i møte.

Dykkeren skriver at man ikke bør hovedforsyningen uansett hvor kontrollerte forhold det er. Han vil også flytte inflatorslangen til vesten fra hovedkilden til reserveløsningen.

 

60. Glemte å åpne førstetrinn

 

Dykkeren var på 14 meter, og purget octopus for fylle luft i ei plastkanne. Ventilen frøs og fikk freeflow. Dykkerne foretok en kontrollert oppstigning. Flaska ble stengt i to minutter.


Dykkerne bestemmer seg for å gå ned igjen. Dykkeren som opplevde problemer merker ikke at han har glemt å åpne flaskekranen før han er en meter under vann.
Vedkommende svømmer opp og inn til land da han ikke får kontakt med de andre dykkerne.

 

59. Feil ventil aktivert

 

Vedkommende gikk til overflaten etter endt dykk. På grunn av mangelfull trening med ny vest ble feil ventil aktivert - lufta gikk ut i stedet for inn. Dykkeren måtte droppe blybeltet for å sikre oppdriften.


Dykkeren skriver selv at det må drilles på vestventilenes virkemåte.


58. Vil gå tom for luft

 

Dykkeparet var desorienterte og ble værende på rundt 36 meter lenger enn beregnet. Dykker A ser at han vil komme til å gå tom for luft.

Dykker A mottar munnstykket fra partnerens stageflaske. Kranen på denne er ikke åpen, og dykkeren får panikk da han kjenner at han ikke får luft. Dykkeren stiger til overflaten uten lufttilførsel, men husker å blåse ut munnen hele veien opp. Vedkommende fyller også vest og drakt underveis. I overflaten sikres positiv oppdrift, og dykkeren legger seg på rygg og svømmer mot båten. Dykkeren har kraftig hodepine, og er kvalm og sliten.

Dykker A kommer i båten hvor han får hjelp i form av oksygenbehandling. Dykkeren kaster opp under behandlingen.

Dykker A kjøres i land, mens en annen person settes på svaberg for å ta i mot Dykker B som følger prosedyrer ved oppstigning. Dykker A føler seg bedre. Senere undersøkelser viser at han har sluppet unna uten skader.

De involverte skriver i rapporten at det er nødvendig med bedre fokus på luftforbruk og orientering.

 

 

 

 

Tips en venn
Tips en venn
[Tilbake]

 Makeweb CMS