Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2022 / Til EM i undervannsfoto: – Kommer til å bli knalltøft
Kim André Sund og Tore Vidar Knutsmoen skal representere Norge under EM i undervannsfoto 2022 på Maderia. Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund
Kim André Sund og Tore Vidar Knutsmoen skal representere Norge under EM i undervannsfoto 2022 på Maderia. Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund

Til EM i undervannsfoto: – Kommer til å bli knalltøft

Kim André Sund fra Giske Dykkerklubb er fotografen som skal representere Norge under EM i undervannsfoto på Madeira 3. – 8. oktober 2022. Med seg som assistent har han Tore Vidar Knutsmoen fra Drøbak Undervannsklubb.

– Det er stort for meg å bli tatt ut, sier landslagsutøver Sund.

Kim André Sund kvalifiserte seg til EM på bakgrunn av tidligere NM-resultater. 

I begynnelsen av september deltok både Sund og Knutsmoen på NM i Ålesund – begge som fotografer. Under EM skal de derimot konkurrere sammen som et team, der Knutsmoen skal være Sund sin assistent og modell.

 

 

Kim André Sund er fotografen, som på grunnlag av tidligere NM-resultater, skal representere Norge under EM i begynnelsen av oktober. Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund
Kim André Sund er fotografen, som på grunnlag av tidligere NM-resultater, skal representere Norge under EM i begynnelsen av oktober. Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund

 

Bare én måned etter NM setter de altså kursen mot ukjent territorium på Madeira – for å konkurrere mot hele Europa i undervannsfoto.

– Det er utrolig mange dyktige fotografer som er med, så det å ta bilder som stikker seg ut og hevder seg, kommer til å bli knalltøft, innrømmer Sund.

– Jeg har aldri dykket på Madeira før, så jeg vet ikke helt hva jeg kommer til å se. Heldigvis er det to øvelsesdykk før konkurransedykkene, så jeg får en dag til akklimatisering, forteller en spent Sund.

Til EM på sponsorinntekter

Det å delta på konkurranser kan være en stor utgift, spesielt i internasjonal sammenheng. Utgiftsposten er en felles utfordring for alle konkurranser i Norges Dykkeforbund. Det er derfor en stor oppfordring fra forbundets side at utøvere forsøker å skaffe egne sponsorinntekter. Hvis ikke kan deltakelsen bli en stor personlig kostnad for hver enkelt utøver.

– Nå har vi fått dekt inn en god del, sier Sund.

NM2022_ankomstdag_Kim André Sund.jpg

Kim André Sund under NM i Ålesund 2022. Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund

 

På snaue tre uker fikk han tak i tre sponsorer fra lokalt næringsliv. Sund sin egen arbeidsgiver, MMC First Process, stiller som sponsor. I tillegg til rederiet Nordnes og det lokale taredyrkingsfirmaet Nordi Ocean. Sund har inngått avtaler med hver enkelt sponsor – om sponsorsum, og hva de får i gjengjeld. Blant annet skal en fiskebåt utsmykkes med undervannsfoto.

– Det vil gå med mange timer med arbeid for å gjengjelde de sponsormidlene jeg får, forteller han. Men støtten fra næringslivet er med på å gjøre det mulig og delta, og jeg håper at sponsorene blir så fornøyd at det kan bli mer samarbeid senere.

Når utøvere ønsker delta på mesterskap dekker forbundet opp til 5000,- kroner.

– Inkludert det som NDF stiller med, nærmer vi oss summen for fly, opphold og deltakelse i EM, forteller Sund.

– Så det nærmer seg noe, sjølv om noe av deltakinga finansieres fra egen lomme, legger han til.

Forbundet synes Sund har gjort en formidabel innsats med å skaffe egne sponsorer. Skal vi tro Sund selv så får man sjelden et «nei» til svar om man først spør. Personlig fikk han positiv respons fra nesten samtlige han har spurt.

Thea Langkaas -3.jpg
Årets landslag i undervannsfoto er en løsningsorientert og posistiv duo. Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund 

 

Debuterer som et team

Sund og Knutsmoen har noe erfaring fra å jobbe sammen fra tidligere år, da de begge har deltatt som fotografer og vært hverandres modell. EM blir derimot første gang hvor de opererer sammen som reinbarka fotograf og modell.

Det ser de begge på som en spennende utfordring.

En del av utfordringen kan tenkes å være den relativt store avstanden mellom de to. Sund bor i Giske, 55 mil nordvest for Knutsmoen, som bor i Lillestrøm. En avstand som ikke legger helt til rette for målrettet trening frem mot EM – iallfall ikke sammen som et lag. 

Landslaget er derimot løsningsorienterte, og ser positivt på utfordringen. Knutsmoen er optimistisk innstilt, og har en god plan for hvordan han skal trenes opp som modell.

– Jeg har en avtale med Thomas Pettersen, som har vært modell for Rune Edvin Haldorsen tidligere, og Rune Edvin selv. Han bor jo på Nesodden, og vi skal møtes for noen treningsdykk. Da kan jo modellen hans vise og dirigere meg litt, forteller Knutsmoen.

Kim André Sund innrømmer at det har vært lite tid til å tenke på EM foreløpig. NM har tatt alt fokus frem til nå.

A_Kim André Sund.JPG

Sund kom på 2. plass i klasse A under årets NM i Ålesund. Her med Anne Mari With Ottesen som assistent. Foto: Kim André Sund

 

Nå er tiden inne for å skifte fokus.

– Fremover skal jeg prøve å få dykket og tatt en god del bilder som trening inn mot EM, sier Sund.

– Vi må jo bare snakkes på telefonen underveis, slår Knutsmoen inn.

Som fotograf kan man også delta på EM uten egen assistent, men man vil da få tildelt en assistent fra arrangør ved ankomst. Sund er derfor veldig takknemlig for at Knutsmoen blir med han ned.

– De som har faste og dedikerte modeller har absolutt en stor fordel, men jeg er utrolig glad for at jeg får med egen assistent ned. Det føles utrolig godt å ha med Tore Vidar som vet hva konkurransen går ut på, forteller en lettet Sund.

Knutsmoen nikker bekreftende ved siden av Sund, oppe i andre etasje hos Ålesund Sportsdykkerklubb. Sola skinner gjennom vinduet, og treffer de begge i ansiktet.

– Det lurt å prøve å være modell også, for da blir det jo kanskje lettere å forklare en modell senere hvordan man skal opptre, legger en begeistret Knutsmoen til.

Fra NM til EM på 10 år

Sund startet sin konkurransedebut under NM her i Ålesund for ti år siden. Året var 2012, og Sund havnet på sisteplass. Nå, ti år senere, sitter han med god erfaring i norsk konkurransesammenheng.

1D_Sund_2021_D.JPG

Med dette bildet vant Kim André Sund klasse D under fjorårets NM. Foto: Kim André Sund

 

– Etter tapet i 2012, ble det opphold noen år før jeg ble på mitt neste NM. Det var i Stavanger. Etter det har jeg vært med hvert år, og jeg har stort sett klatret oppover på resultatlistene etter det, forteller Sund.

– En jevn utvikling, oppsummerer han.

Sund har aldri deltatt internasjonalt tidligere, men nå er det altså hans tur til å representere Norge. Han tror det vil gi han et stort utbytte å delta i et internasjonalt mesterskap. Knutsmoen er overbevist om at også han selv vil få et stort utbytte av å være assistent. 

 

Thea Langkaas -8.jpg

Tore Vidar Knutsmoen fra Drøbak Undervannsklubb ser frem til å være Kim André Sund sin hjelper under EM, og tror han vil få et stort utbytte av assistentrollen. Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund

 

– Bare det å få være med på det sirkuset er en stor fordel, om man skal kvalifisere seg til noe sånt igjen senere. Da er det en stor fordel å ha vært med på det en gang allerede. At det ikke kommer et sjokk hvordan ting fungerer i et internasjonalt system, forteller Knutsmoen.

EM i undervannafoto 2022 er rett rundt hjørnet. Hva gleder landslaget seg mest til?

– Rett og slett å få være med på en internasjonal konkurranse og se hvordan det er. Noen av de flinkeste undervannafotografene i Europa er jo til stede der, og man kan lære litt fra dem. Forhåpentligvis blir vi sittende å diskutere litt utstyr og teknikker også, sier Knutsmoen engasjert.

– Få litt inspirasjon rett og slett, er landslaget enige om.

Programmet for mesterskapet har de allerede fått, og de har stor tro på at EM blir en veldig fin og lærerik opplevelse.

– Det virker som et veldig bra opplegg. Den dagen juryen skal jobbe er det satt opp sightseeing rundt på øya også, så da får man opplevd Madeira både over og under overflaten, forteller Sund.

– Det er jo de samme som arrangerte VM i fjor, så jeg tenker at dette blir et veldig bra arrangement, konstaterer han.

 

Thea Langkaas -9.jpg

Vi ønsker Kim André Sund og Tore Vidar Knutsmoen lykke til på EM! Foto: Thea Langkaas/Norges Dykkeforbund

 

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Antidoping Norge Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO