Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2022 / Det norske landslaget til VM i apnea dybde 2022
Siri Østvold under trening til VM
Siri Østvold under trening til VM

Det norske landslaget til VM i apnea dybde 2022

Fire norske utøvere stiller til VM i apnea dybde i Kas, Tyrkia. Utøverne har trent lenge, og sannsynligheten for nye rekorder er stor. Vi spør landslagsutøverne om deres forventninger og mål til mesterskapet.

 

CMAS World Outdoor Freediving Championship 2022

- 3.okt: CWT - Konstant vekt
- 4.okt: FIM - Free Immersion
- 5.okt: Hviledag
- 6.okt: CNF - Konstant velk no fins
- 7.okt: CWT-BF - Konstant vekt bi-finns

Følg VM live-stream her

 

Det norske landslaget 

I år sender Norge fire av sine beste utøvere til VM. Nytt av året er et flertall av kvinnlige utøvere - hele 3 kvinner og 1 herre. Samtlige utøvere har tidligere konkurranseerfaring, men dette blir første CMAS World Championship de deltar i. Vi spør utøverne om deres forventninger til VM, og om de har satt seg noen mål

 

Vidar Holmen - Spearos Oslofjord

Vidar er opprinnelig fra Harstad, men bor i Oslo med barn og kone. Han oppdaget fridykking som barn, men de siste 5 årene har han virkelig tatt opp sporten seriøst. I dag er han en av de mest aktive medlemmene i Oslo.

Det siste året har han trent flere ganger i uken for å forberede seg til VM. Vidar forteller at han nylig har skaffet seg en fridykker-coach, noe som virkelig har hjulpet han å utvikle seg som dykker.

Vidar deltar i disiplinene CWT, FIM, CNF, CWT-BF.

Hva er dine forventninger til VM, og har du et mål under mesterskapet?

- Jeg har drømt om å dra til VM i et par år. Det blir spennende å få lov til å representere Norge i et VM for første gang, som 49- åring. It's never too late!

Vidar gleder seg til å treffe fridykkere fra hele verden, og håper å få til gode dykk i alle disipliner. I tillegg håper han å forbedre sine personlige rekorder.

Selv om han ser frem til VM, tror han det mentale rundt å dykke dypere enn han har gjort tidligere kan bli utfordrende. Det er mange mennesker på konkurranseområdet, og diveye (undervannsdrone) som filmer hele dykket og streamer det live for hele verden på YouTube. 

- Når jeg vet at Tara og Eira, døtrene mine, sitter hjemme og ser på pappa dykke - ja, da blir det nok endel ekstra spenning i kroppen!

Vidar2.jpgVidar har drømt om å dra til VM i flere år.

 

Kristine Zipfel - Spearos Oslofjord

Kristine oppdaget fridykking da hun flyttet til New Zealand i 2014. Der ble hun med i en lokal fridykkerklubb, og ble hekta fra starten. Hun begynte å jobbe som safety under fridykker-konkurranser og har også utdannet seg til instruktør.

Kristine har bidratt som safety i Caribbean Cup 2019, CMAS World Championship 2019 Roatan, Vertical Blue 2022. Etterhvert utviklet hun interesse for undervannsfoto, og jobber i dag som frilansfotograf.

Kristine har jobbet som undervannsfotograf i flere konkurranser, blant annet NZ Depth Nationals 2022 og Nice Abyss Competition 2022. I tillegg til dette, har hun konkurrert selv i AIDA siden 2015, i både basseng og sjø. 

Kristine stiller i disiplinene CWT, FIM, CNF, CWT-BF.

Hva er dine forventninger til VM, og har du et mål under mesterskapet?

- Dette er en stor konkurranse med mange deltakere, og lange dager. Til tross for det håper jeg at atmosfæren holder seg avslappet.

Kristine begynte treningssesongen i juni i Nice, før hun dro til Bahamas for å jobbe som safety for Vertical Blue. Hun reiste til Tyrkia i begynnelsen av September for å trene til VM.

- Målet mitt er å få hvite kort, fine dykk, og møte så mange andre fridykkere som mulig! 

 

Vidar.jpg

Rolig kveldsøkt. Foto: Vidar Holmen

 

Siri Østvold - Oslo Fridykkerklubb

Siri har base i Oslo, og jobber som Daglig leder i Ærli. I tillegg er hun konsulent med spesialist på merkevarer, holder foredrag, og lærer folk å puste (ja, faktisk!) som Breatheology-instruktør. Felles for alt hun driver med er fokuset på å hjelpe å andre til koble seg på naturen - for å lære, vokse og skape en bedre fremtid.

Siri har fridykket siden 2019, og elsker fokuset fridykkingen bringer, den enorme tilstedeværelsen og roen den skaper. Hun har deltatt flere ganger i NM i sjø, men dette blir hennes første internasjonale mesterskap.

Siri stiller i disiplinene FIM, CNF, CWT-BF.

Hva er dine forventninger til VM, og har du et mål under mesterskapet?

- Med så høyt nivå som det er på deltakerne her, blir det veldig spennende å følge med på prestasjonene på nært hold! Med en slik stor konkurranse vil jeg få erfaring og kjenne hvordan det er å prestere med det apparatet rundt. Mitt viktigste mål er å få erfaringen, og så vil jeg selvsagt gjøre mitt beste der jeg er nå!

 

Siri2.jpg
Til
stedeværelsen og roen er det beste med fridykking, sier Siri.

 

Monica Dybvik - Trondheim fridykkerklubb

Monica startet sin dykke-karriere som apparatdykker. Hun ble introdusert til fridykking i 2014, og tok sitt første apnea kurs tre år senere. I dag er hun styreleder i Trondheim Fridykkerklubb, en av Norges største dykkeklubber.

For Monica er fridykking mestring, utfordringer på flere plan, fantastiske opplevelser og alle de utrolige fine folka. Hun har tidligere deltatt på NM i apnea dybde i 2019 og NM Apnea basseng i 2021, og ser frem til å prøve seg internasjonalt.

Monica stiller i disiplinene CWT, FIM, CNF, CWT-BF.

Hva er dine forventninger til VM, og har du et mål under mesterskapet?

- Målet mitt med VM er rett og slett deltagelse! Jeg vil utfordre komfortsonen. 

Monica forventer mye læring og nye opplevelser. Hun tror øvelsene og selve konkurransen kommer til å bli utfordrende, spesielt med tanke på at temperaturen og utstyret er noe helt annet enn i Norge. Likevel ser hun frem til konkurransen, og deltar for opplevelsens del.

- Jeg håper å motivere flere norske utøvere til å delta i internasjonale mesterskap fremover!

Norges Dykkeforbund ønsker alle utøverne lykke til under VM!

 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond