Norges Dykkeforbund / Nyheter / 2024 / OFK bygger og sertifiserer sikkerhetsteam!
aBilde1.jpg

OFK bygger og sertifiserer sikkerhetsteam!

Oslo Fridykkerklubb har etablert et team for apnea dybde safety, og var i august en tur til Malta for å gjennomføre kurs.

Et team på 5 frivillige safeties var i august en uke på Gozo, nordøyen på Malta, for å fylle på med kompetanse og sertifisere seg som CMAS Deep Safety Freediver. Bakgrunnen for etableringen av safety teamet som pt består av 8 fridykkere er at et voksende apneamiljø behøver å gjennomføre hyppigere konkurranser, og gjerne med lavere terskel enn Norgesmesterskap. Skal lokale konkurranser og eventuell Norgescup kunne arrangeres kreves det et kompetent sikkerhetsteam som kan ta vare på utøverne. Hittil har man i Norgesmesterskapene fått hjelp av et team fra Danmark.

Bilde1.jpg

Fantastiske rammer!

Malta er en yndet destinasjon for både apparat- og fridykkere takket være sin sentralitet i Middelhavet, klima, samt utvalget av grotter og andre spennende formasjoner å utforske. For en gjeng som sogner til Oslofjorden ble det dog en stor (men svært positiv!!) overgang å komme ned til opptil 30 meter vertikal sikt, 29 grader overflatetemperatur og svært svak termokline.

Bilde12.jpg

Gozo har mange flotte huler man kan utforske.

For å få mest mulig ut av turen valgte deler av teamet å reise ned 3 dager tidligere for akklimatisering, trening og ikke minst se noen lokale severdigheter.

Intensive kursdager

Kursholder var Roberto Butera, en erfaren safety som også er leder for CMAS Safety Academy.

Bilde13.jpg

Flotte og dramatiske omgivelser!

Kurset ble avholdt over 2 intensive dager. Den første dagen startet med en innføring i påkrevd utstyr og logistikken rundt sikkerhet ved gjennomføring av en dybdekonkurranse som spenner hele veien fra risikoanalyse og oppvarmingsbøyer til motvektsystem og medisinsk evakuering ved alvorlig skade. I tillegg ble det brukt mye tid på forklaring av, og diskusjon rundt de ulike safetienes roller og rotasjon gjennom konkurransedagene, samt hvordan ivareta egen sikkerhet. Deretter bar det til sjøs for gjennomføring av utholdenhetskravene som blant annet innebar 30 sekunder heng på en viss dybde, dykk med ekstra lang dykketid og 3 simulerte redninger med veldig kort hvile mellom.

Bilde14.jpg

Foto: Aleksander Ødegård, Nadja Eilenberger og Brita Børresen.

Dag 2 startet med en lengre økt i sjøen hvor man øvde på å gjøre redninger som team, med rotasjon slik at alle fikk god trening på de ulike rollene. Her øvde man også på ulike scenarier med en blanding av vellykkede dykk, LMC/blackout i overflate og såkalt «deep blackout» med mer. Avslutningsvis ble det avlagt skriftlig eksamen, samt gjennomgang og analyse av videoopptak av treningen.

Bilde18.jpg

Mer enn bare læring

Læringsutbyttet fra kurset overgikk våre forventninger, og vi sitter nå igjen med en mye dypere forståelse av rollene i teamet, hvordan man må trene for å bli god både som individ og team, samt hvordan vi kan jobbe videre for å bygge et team for fremtiden. Av ulike årsaker var det dessverre flere av deltakerne som ikke fikk fullført alle kravene for sertifisering i løpet av de to kursdagene, men disse har opptil et år på seg til å ettersende videobevis på utførte krav for å fullføre sin sertifisering. Ut over dette fikk vi bygd gode relasjoner til instruktør, det danske teamet og øvrige deltakere, et viktig nettverk å ha med seg videre i arbeidet.

Bilde19.jpg

Veien videre

Så hva skjer nå? Allerede helgen 13-15 september skal vi hjelpe det danske teamet med sikkerheten under Norgesmesterskapet i dybde. Deretter vil vi fortsette treningen med mål om flere sertifiseringer slik at vi kan arrangere flere konkurranser lokalt.

Bilde18a.jpg

Avslutningsmiddag siste kvelden.

I tillegg blir det viktig å spre kunnskapen videre i OFK og eventuelt andre klubber som ønsker det. De som ikke klarte alle kravene, vil trene videre og løpende ettersende videodokumentasjon for å fullføre sin sertifisering.

Alle foto: Aleksander Ødegård, Nadja Eilenberger og Brita Børresen.

Kontakt oss!

Lurer du på noe? Ta kontakt med den ansvarlige for dette temaet i administrasjonen så hjelper vi deg!

Thea Langkaas
Thea Langkaas
Marked og kommunikasjonskonsulent

E-post: thea.langkaas@nif.idrett.no

Ansvarsområder: Markedsføring og kommunikasjon, nettsider og sosiale medier. 

Nippon gases Hold norge rent Nordic Choice Hotels Sparebankstiftelsen DNB MARFO Handelens Miljøfond